Netanjahu levélben vádolja a főügyészt • Titkos tárgyalások a Likud és a Kék-Fehér között• Szerdán szavaznak a költségvetés elhalasztásáról

Beni Ganz védelmi-, Gabi Askenázi külügy- és Amir Perec gazdasági miniszter a kneszetben - fotó: Adina Wallman / Kneszet szóvivője
Beni Ganz védelmi-, Gabi Askenázi külügy- és Amir Perec gazdasági miniszter a kneszetben - fotó: Adina Wallman / Kneszet szóvivője

Netanjahu példátlanul éles hangú levelet küldött Aviháj Mandelblit főügyésznek, melyben államférfitől szokatlanul minősíthetetlen hangnemben azzal vádolja, hogy nem tesz semmit, miközben életére és családja életére törnek. Mandelblitt alaptalannak nevezte és elutasította a vádakat. Szakértők szerint Netanjahu ezzel megindította karaktergyilkos általános lejárató kampányát a főügyész ellen, aki benyújtotta ellene a korrupciós vádiratokat. Így készíti elő védekezését, melyben a főügyész személyes támadásának és bosszújának állítja be a csalás, közhivatallal visszaélés és a korrupció vádját, melyekben januárban kezdődik a bíróságon a bizonyítási szakasz.


Roni Gamzu koronavírus felelős bejelentette, hogy jelen pillanatban nem látja szükségét az általános vesztegzárnak. Jelenleg az iskolaév megnyitásának feltételein dolgoznak, miközben Izrael a világ legfertőzöttebb országa, ha a lakosság arányában vizsgáljuk a koronavírusosok számát.


A kneszetben szerdán szavaznak a centrista Jes Atid törvényjavaslatáról, amely tiltaná bűnügyi vádlott miniszterelnökségét. A javaslat várhatóan elbukik, mert nincs többsége, miután a Kék-fehér bejelentette távol maradását a szavazástól, hogy emiatt ne omoljon össze a koalíció, és ne tekinthessék a várható újabb választások okozójának.


Szerdán szavaznak a költségvetés benyújtásának elhalasztásáról 3 hónappal. Ezzel elhalaszthatnák a kormányválságot, amit az okoz, Hogy Netanjahu egy éves, vagyis 3 hónapos külön büdzsét követel 2020-re, szemben a koalíciós megállapodás két éves, 2020-as és 2021-es változatával. Csak előzetes és első olvasatban lesz szavazás, és csak akkor történik meg valóban halasztás, ha augusztus 25-ig, a határidőig, második és harmadik olvasatban is megszavazzák az indítványt. Ez csak az utolsó pillanatban fog eldőlni várhatóan a jövő heti közvélemény-kutatások alapján. Ha Netanjahunak az ellene tüntetők baloldali, anarchista, betegségterjesztő lejárató-kampányával sikerült megállítania a Likud mandátumainak csökkenését, akkor várhatóan nem lesz halasztás, hanem augusztus végén feloszlik automatikusan a kneszet, és novemberben, a járvány közepén, negyedszer is választásokat tartanak, mert Netanjahu bízik a jobboldali-vallásos tömb többségében, amellyel megakadályozhatja korrupciós perének folytatását, és elítélése esetén bebörtönzését.


Titkos tárgyalások kezdődtek a 12-es tévé szerint a Likud és a Kék-Fehér között, mert Netanjahu újra akarja tárgyalni a koalíciós egyezményt, különben választásokba viszi az országot. Az eddigi megállapodás szerint a két párt közötti egyetértés kell a rendőrfőparancsnok, az új főügyész, a legfelsőbb bíróságot kinevező bizottság tagjai, és több más állami vezető tisztviselő kinevezéséhez. Netanjahu ehelyett maga akarna dönteni, olyan személyeket választani, akik lehetővé teszik korrupciós ügyének számára kedvező alakulását.


Beni Ganz ortopédiai gerincműtéten esett át, mert porckorongsérve miatti fájdalmai már elviselhetetlenné váltak. Még katonai szolgálatának idején szerezte sebesülését, amely a bajokhoz vezetett. Az utóbbi hónapokban hátfájdalmai már munkavégzését, mindennapi életvitelét is megnehezítették.


Az izraeli légierő a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista szervezet, a Hamász állásaira mért csapást szerdán válaszul arra, hogy onnan robbanóanyaggal megrakott léggömböket bocsátottak fel izraeli területek felé. Teljes cikk


Véletlenül egy övezet melletti kibucban esett le egy rakéta a légierő egyik Gázai övezetbe tartó gépéről. A rakéta szerencsére nem robbant fel, nem okozott kárt. A gázai gyújtogató léggömbökre küldött válasznak szánták a légicsapásokat.


A Moszad hírszerző szolgálat igazgatója, Joszi Cohen tárgyalásokat folytat vezető katari tisztviselőkkel próbálva meggyőzni őket, hogy Doha folytassa a Gázai övezetnek nyújtott havi készpénzsegély programját. Az elmúlt nyolc évben Katar több százmillió dollárt adott a Gázai övezetnek az infrastruktúra, az egészségügy, a villamos energia és más projektek támogatására, és 2018 novembere óta az Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet közötti tűzszüneti megállapodás részeként készpénzsegélyt nyújt a közszolgák béréhez és a mély szegénységben élő családok számára.


Ma van az Elefántok Világnapja és egyben a Ramat Gani Szafari Joszi névre hallgató elefántjának a 46-dik születésnapja. Ad mea veeszrim, bis 120, Joszi!

Az ünnepelt. Ő az összes európai állatkert legnagyobb és legidősebb afrikai elefántja. Joszi köszöni jól van Ramat Ganban, de a vadon élő elefántok közül negyedóránként ölnek meg egyet a a vadászok. Évente 35 000 elefánt hal meg az elefántcsontért.


 Állandó, legmagasabb fokozatú személyes védelmet rendeltek el Liat Ben Ari ügyésznő számára, mert a rendőrség szerint konkrét, életveszélyes fenyegetések vannak ellene és családja ellen. Ben Ari képviseli a vádat az állam részéről a Netanjahu elleni korrupciós perben.


A Fekete zászlós mozgalom Gonen Ben Yitzhak ügyvéd segítségével felszólította a főügyészt, hogy indítson rendőrségi nyomozást a “Áruló baloldal” uszító kampány szervezői ellen, és vizsgálja meg a miniszterelnök és munkatársai kapcsolatát a kampánnyal. A fekete zászlósok értesülése szerint már több ezer “Áruló baloldal” molinót nyomtattak a kampányhoz.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.