30-an erőszakoltak meg egy tizenéves lányt • Volt Sabak-vezetőt vitt el a rendőrség • 200-an tüntettek Netanjahu mellett

Országszerte tüntetések voltak csütörtök este. Ezrek mentek az utcára, hogy szolidaritást vállaljanak a szexuális és fizikai erőszakot elszenvedő nők mellett. Az elmúlt héten egy tizenéves lány ügye került a középpontba, aki feljelentést tett a rendőrségen, mert állítása szerint egy eilati hotelben 30 férfi megerőszakolta. A tüntetők azt emelik ki, hogy a kormány nem tesz eleget a nők elleni erőszak kezelésében. Már három év eltelt azóta, hogy erre programot dolgoztak ki, de ennek a végrehajtását a kormány el sem kezdte, és költségvetést sem különített el. “Szégyen” – kiabálták a tüntetők (30 tól számoltak vissza, ennyi férfi állt sorba a kislány állítása szerint, hogy megerőszakolják). Teljes cikk


Csütörtök este Benjamin Netanjahu mintegy 2-300 híve tüntetett a miniszterelnök mellett a Balfour utcai rezidenciánál. Tömegtüntetést terveztek, 3000 főre kértek engedélyt, és ezért a rendőrség előzetesen erőszakosan felszámolta az állandóan ott állomásozó korrupció és Netanjahu ellenes tüntetők sátrait. A kevés megjelent tüntető utólag teljesen indokolatlanná tette ezt a lépést. A rendőrök elvitték Amir Haskelt, a hadsereg nyugalmazott tábornokát, a Netanjahu elleni tüntetések vezető alakját, és a Sabak volt vezetőjét, Carmi Gillont. Közben a hetek óta folyamatosan demonstráló Netanjahu-ellenesek is jelen voltak egy távolabbi helyszínen, jelentősen nagyobb számban, noha ez csak kevésbé jelentős része a minden héten szombat este kicsúcsosodó tömegtüntetéseknek, melyeken rendszeresen több, mint tízezren követelik Netanjahu távozását. Van, aki összehasonlította a Netanjahu mellett és ellen tüntetők számát:


Tegnap (csütörtök) éjszaka tizenkét rakétát lőttek a Gázai övezetből a dél-izraeli településekre. A hadsereg válaszul három hullámban támadott az övezetben. Szderotban megsérült egy ház – a rendőrség becslése szerint egy fel nem robbant rakétától. Teljes cikk


Benjamin Netanjahu kormányfő és Beni Ganz védelmi miniszter a célzott likvidálások politikájának felújításával fenyegette meg a Gázai övezetet uraló Hamasz terrorszervezet vezetőit, ha nem szüntetik be a szomszédos izraeli területek elleni támadásokat. Teljes cikk


Szaúd-Arábia külügyminisztere szerdán kijelentette, hogy Rijád nem fogja normalizálni a kapcsolatokat Izraellel, amíg nem születik békemegállapodás Izrael és a palesztinok között. Ez volt a királyság első hivatalos nyilatkozata a kérdésben, mióta Izrael és az Egyesült Arab Emírségek múlt héten bejelentette, hogy békét kötnek egymással.


A Kan tévé szerint Askenázi és Avi Niszenkorn igazságügyi miniszter ellenzi Netanjahu követeléseinek elfogadását a koalíciós válság közepette, míg a párt vezetője, Beni Gantz mérlegeli, milyen kompromisszumokkal lehetne elkerülni az új választásokat. Askenázi irodája elutasította a riport állításait. „Gabi Askenázi kampányt indított a Kék-Fehér vezetéséért, és minden erővel választásokra törekszik. Úgy tűnik, hogy Gantz megbuktatását még Netanjahu megbuktatásánál is jobban akarja” – reagált a Likud a riportra. A Kék-Fehér szerint viszont a Likud akar választásokat:
„Netanjahu személyes megfontolásokból választásokat akar. A többi csak zaj. A Likud elfelejtette, hogy egymillió munkanélküli van. Jobb lenne, ha Netanjahu eltávolítaná a minisztereket a tévéstúdiókból és utasítaná őket, hogy a koronavírussal foglalkozzanak.”


Az Egészségügyi Minisztérium felfedezte, hogy júliusban és augusztusban 53 idős beteg halt meg koronavírusban, de ezeket a haláleseteket nem adták hozzá a vírus következtében elhunytak számához. Juli Edelstein egészségügyi miniszter alapos vizsgálatot rendelt el és kérte, hogy egy héten belül javaslatokat nyújtsanak be neki annak érdekében, hogy ilyen hibák a jövőben ne fordulhassanak elő.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.