Egyelőre nem lesznek választások • Közfelháborodás a tüntetők elleni rendőri erőszak miatt • 13 fiatalt vettek őrizetbe az eilati nemi erőszak nyomán

A rendőrség vezetői a kneszet bizottsági meghallgatásán - fotó: Arutz Hakneszet
A rendőrség vezetői a kneszet bizottsági meghallgatásán - fotó: Arutz Hakneszet

Befejeződött a kormányválság. Az újabb választások veszélye ideiglenesen elhárult. Jóváhagyta a Kneszet azt a törvénytervezetet, mely által négy hónapra elnapolta a költségvetés elfogadását, egészen december utolsó hetéig. Ez lesz a legközelebbi állomás, fűzik hozzá politikai kommentátorok, mely ismételten lehetővé teszi Netanjahunak felrúgni a koalíciót. Teljes cikk

További izraeli rövidhírekért látogass el megújuló Twitter oldalunkra!


Két rendőr ellen is vizsgálat indult a szombati tüntetéseken alkalmazott brutális rendőri erőszak miatt. A kneszet belügyi bizottságában hétfőn meghallgatták a rendőrség és a tüntetők képviselőit, az eseteket kivizsgálják. A tüntetés szervezőinek kérése: folyamatosan rögzítsétek telefonjaitokkal a rendőri brutalitást, mert szükség van ezekre a felvételekre. Az Amir Ohana belbiztonsági miniszter égisze alatt működő rendőrség a rendőrökön elhelyezett kamerákat nem adja ki, csakis saját céljaira használja, azokra nem lehet számítani vizsgálat esetén.


Közfelháborodás a Balfour utcai tüntetők ellen alkalmazott rendőri erőszak miatt. További bizonyító erejű filmek kerültek elő Niszó Gueta rendőrhadnagy, valamint más rendőrtisztek és rendőrök tüntetők (köztük idősek) elleni, a felvételek alapján indokolatlan, erőszakos fellépésével kapcsolatban. A rendőrség belső vizsgálatot indított a túlkapások kivizsgálására.


Október 1-ig meghosszabbították a nem izraeli állampolgárok belépési tilalmát. A korlátozások nem vonatkoznak az alacsony fertőzöttségű, zöld jelzésűnek számító országokból érkezőkre. Kivételt képeznek a jesivák hallgatói, és családi eseményekre érkező, rokonok.


Végre engedélyezte a Kneszet, hogy a kultúra és színjátszás terén tevékenykedő, szellemi szabadfoglalkozásúak is részesülhessenek munkanélküli segélyben. A rendelkezés egyaránt vonatkozik fotósokra, digitális technikusokra, operatőrökre, és más filmes és színházi munkásokra.

Koronavírus-hordozó Pnina Tamano-Shata befogadásügyi miniszternő, aki pénteken jelen volt a Kék-Fehér parlamenti képviselőinek találkozóján. Karanténba vonult emiatt Aszaf Zamir turisztikai miniszter és Tehila Friedman képviselőnő. Korábban már karanténba került emiatt Ajelet Saked, a Jamina párt egyik vezetője és Avi Nisszenkorn igazságügyi miniszter is.


Utcai előadások szervez több mint 100 településen a Mifal HaPaisz, az izraeli Szerencsejáték Rt. A nyílt terepen megrendezett rendezvényeket a meglévő rendelkezések betartásával szervezik, mellyel reményeik szerint legalább háromszáz embernek nyújtanak foglalkoztatást, enyhítve a munkanélküliséget.


Az oktatási minisztériumban aggódnak, hogy a távoktatás által sérülnek a tanulmányi teljesítmények. Ettől a negatív hatástól leginkább a matematika oktatása terén tartanak. A Hírszerzés híres 8200-as egysége lehet, hogy megtalálta a technológiai megoldást, mely valós időben követi a képernyő előtt ülő gyerekek tanulását és teljesítményét.


Eddig 13 tizenévest és fiatal férfit vettek őrizetbe az eilati tömeges erőszak miatt, amelyben egy leitatott, magatehetetlen 16 éves lányt erőszakoltak meg egy szállodai szobában. Az esetről bizonyító erejű videofelvételeket is készítettek és terjesztettek a gyanúsítottak.


Továbbra is feszült a helyzet a Gázai övezetben. Az éjszaka folyamán a hadsereg ismét támadta a Hamasz állásait, válaszul a gyújtófejekkel ellátott léggömbökre. Teljes cikk


Koronavírusos egy gázai család négy tagja az egyik menekülttáborban, a Hamász vesztegzárat rendelt el, ami megállíthatja az Izrael elleni robbanó és gyújtogat léggömböket is.


Jeruzsálemi villámlátogatásán Mike Pompeo amerikai külügyminiszter megígérte, hogy noha Washington elad fegyvereket az Egyesült Arab Emírségeknek az iráni fenyegetés miatt, ezt úgy teszi, hogy közben megmaradjon Izrael térségbeli katonai fölénye. Teljes cikk

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.