Kushner: történelmi áttörés Izrael és az emírségek megállapodása

Történelmi áttörésnek nevezte az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek megállapodását a kapcsolatok normalizálásáról vasárnap, Jeruzsálemben tett látogatásán Jared Kushner, a Fehér Ház közel-keleti főtanácsadója, Donald Trump amerikai elnök veje – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a ynet.

Kushnert és Robert O’Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadót Jeruzsálemben Benjamin Netanjahu miniszterelnök fogadta.

“Az áttörést ünnepeljük a békében, melyhez hosszú út vezetett. Ha a palesztinok is meg akarják csinálni, Izrael készen áll rá” – mondta Kushner. Utalt arra, hogy más arab országok is követhetik az emírségek példáját, de konkrétumokat nem említett.

“Mindannyian elégedettek vagyunk a normalizációval. Ez megnyitotta a kaput a turizmus és a közel-keleti kereskedelem számára” – közölte Netanjahu, és örömét fejezte ki az első Izraelből az Egyesült Arab Emírségekbe tartó repülőjárat miatt is.

Jared Kushner, a Fehér Ház közel-keleti főtanácsadója és Robert O’Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a miniszterelnökkel Jeruzsálemben

Az izraeli kormányfő hangsúlyozta, hogy Donald Trump és az Egyesült Államok támogatta az arab államokat a béke előmozdításában. Trump terve elsőként segíti elő a békét Izrael és a palesztinok között anélkül, hogy izraelieknek el kellene hagyniuk otthonaikat Ciszjordániában – tette hozzá.

Trump és Netanjahu tanácsadói hétfőn együtt az El Al izraeli légitársaság gépével az emírségekbe repülnek, hogy ott elvégezzék az utolsó simításokat a Kushner által említett kétoldalú megállapodáson, amely rendezi a kapcsolatokat a két ország között. Ez lesz az első repülőjárat Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között. A Reuters értesülése szerint a gép átrepül majd Szaúd-Arábia területe felett, és ez azért fontos, mert izraeli gép még sosem repült be szaúdi légtérbe, legalábbis nem úgy, hogy a nyilvánosság erről tudomást szerezhetett.

O’Brien, Kushner, Beni Ganz és Gabi Askenázi

Az izraeli delegáció élén a nemzetbiztonsági tanács vezetője, Meir Ben-Sabbat áll. A küldöttségben fontos izraeli tisztviselők utaznak, köztük a miniszterelnöki hivatal megbízott igazgatója, valamint a külügyminisztérium főigazgatója.

Az augusztus 13-án bejelentett egyezménnyel Egyiptom és Jordánia után az Egyesült Arab Emírségek lett a harmadik arab ország, amely teljes diplomáciai kapcsolatokat alakít ki Izraellel.  

Az azóta eltelt hetekben szinte azonnal közvetlen telefonvonalakat létesítettek köztük, és a két ország miniszterei barátságos telefonbeszélgetéseket folytattak egymással. Elsősorban a védelem, az orvostudomány, a mezőgazdaság, a turizmus és a technológia fejlesztések terén törekednek együttműködésre a jövőben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.