Netanjahu engedett a harediek zsarolásának • Ganz 5000 telepeslakást ígért • A rabbik kétségbe vonták Static zsidóságát

Installáció a Rabin - téren hétfőn - fotó: Vadász Éva

A vádlott Netanjahut sikerült az ortodox (haredi) vezetőknek megtörniük, és nem rendelik el a súlyosan fertőzött helységek zárlatát, pedig mind a koronahelyzetért felelős Gamzu professzor, mind az egészségügyi szakemberek ezt ajánlják – kizárólag éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be már hétfő estétől, de még ezeknek a városoknak a listája sem világos.

Ezzel az egész ország lakosságát komoly, mondhatni életveszélyes helyzetbe hozzák, mivel mind a fertőzöttek, mind az elhunytak számarányában Izrael világviszonylatban is nagyon rossz helyzetben van, és a szigorítások a szakértők szerint elengedhetetlenek lennének annak érdekében, hogy megakadályozzák az országos zárlatot és az megbetegedések számának drasztikus növekedését .

Az érintett arab városok és vezetőik – ellentétben a vallásos zsidó közösségekkel – azt szeretnék, ha a kormány pontos, kizárólag egészségügyi szempontokat figyelembe vevő döntést hozna, és készek az együttműködésre a járványhelyzet megoldására, akár a zárlatok bevezetésére is.

Tudvalevő, hogy a vádlott Netanjahu kizárólag a haredi-ortodox pártoknak köszönhetően volt képes kormányt alakítani a jobboldali-vallásos blokk révén mindhárom legutóbbi választás során, és ennek természetes következménye, hogy noha a haredi közösségek az ország lakosságának csak mintegy 10 százalékát teszik ki, a koalíció fenntartása érdekében Netanjahu széke megőrzéséért kénytelen eleget tenni a haredi politikusok követeléseinek, még akkor is, ha ez messzemenően ellentétes az ország érdekével.

Magyarul Netanjahut rabul ejtették a harediek, és ennek mindannyian megfizetjük az árát – valószínűleg országos zárlattal. És egyben újabb bizonyítékot adott arra, hogy fontosabb számára saját érdeke, hivatalban maradása, mint Izrael lakosságának az érdeke, az ország java.


Halálozási statisztikák Izraelben a tizenkettes televíziócsatorna hétfő reggeli híradójából: január és július között nem emelkedett az elhunytak száma az előző évek adataihoz képest. Március és április között az összes halálesetek 3%, míg július hónapban 10%-a volt korona fertőzött.


Tel-Aviv főterén, a Rabin téren ezer üres székkel és gyászjelentéssel demonstrálva emlékeztek meg arról, hogy vasárnap ezer fölé emelkedett a koronavírus-járvány izraeli áldozatainak száma. A tavaszi első hullámban összesen alig több mint háromszázan veztették életüket, de a második hullámban csak augusztusban több, mint háromszázan hunytak el, főként idősek és más betegségekben is szenvedők.


Likud belharcok újra: a frakció korábbi elnöke, David Bitan képviselő Twitter-fiókjában bírálta frakcióját. “Úgy tűnik, hogy az utóbbi időben nincs szükség a Likud frakcióra. A frakció értekezletei már régóta egyre fogyatkoznak, szinte nem is léteznek. Amikor pedig már van frakcióülés, a vita lényegtelen.” Elmondása szerint ma is törölték a frakcióülést. “Tekintettel arra, hogy nincs szükség frakcióra, nem áll szándékomban megjelenni a későbbi értekezleteken, ha lesznek ilyenek”. Bitan minden bizonnyal a demokrácia felszámolását nehezményezi a Likud párton belül, noha korábban maga is részt vett Netanjahu oldalán ebben a folyamatban, amikor ő maga volt a párt frakcióvezetője.


Ganz megígérte a telepeseknek, hogy segít nekik felépíteni 5000 újabb telepeslakást Ciszjordániában. Ezzel az elmaradt annektálás miatt Netanjahuban csalódott telepesekkel próbálja szorosabbra fűzni politikai kapcsolatait, hogy megnyerje támogatásukat.


Minidráma az izraeli popban: Static a Static VeBen El csapatból nősül, Sarit Polak hüppe alá vezetését tervezi, de el kellett halasztani esküvőjüket, mert kétségessé vált a rabbinátuson Static zsidósága. Staticot zsidó örökbe fogadó szülők nevelték fel, és természetesen zsidónak tekinti magát. De ez a rabbinátuson nem volt elég. Instagram fiókjában megírta belső drámáját, amit az Izraelben hivatalosan eskető ortodox rabbinátus okozott számára. Úgy tűnik, végül a probléma megoldódott, Static zsidónak bizonyult, és ha késve is, de meglesz az esküvő…


Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.