Megkezdik az éjjeli zárlatokat • Leleplezések a rendőrség és az ügyészség ellen • A gyanús 11 milliárd sékel

Hétfőn 3 392 új koronavírusost találtak, és ezzel ismét megdőlt a korábbi rekord, valamint új világcsúcs született az egymillió lakosra jutó napi új fertőzöttek számában. Sajnos járványügyi intézkedés egyelőre nem történt. Az egészségügyi minisztériumban sikerült összeállítani az éjszakai korlátozásokban szereplő települések és lakónegyedek névsorát, és talán már el is kezdődik este héttől reggel 5 -ig a legfertőzöttebbnek ítélt (és legkevésbé erős lobbiképességekkel rendelkező) helyek éjjeli zárlata. Arab városok mellett számos ultraortodox település került a listára, valamint többek közt Eilat egyik – nem a turisztikai körzetben található – lakónegyede, s mellettük Asdód és Askelon bizonyos körzetei is.


A tizenhármas tv csatorna tegnap esti híradójában közölte Kamil Fux közvélemény kutató legújabb felmérésének adatait. A “Melyik pártra szavazna, ha ma lennének a választások?” kérdésre adott válaszok szerint így oszlanának meg képviselői helyek a következő kneszetben: Likud 31, Jamina 21, Jes Atid 18, Kahol Lavan 11, HaResima Mesutefet 13, Sasz 7, Jahadut HaTora 7, Israel Bejtenu 6, Merec 6.

Az Avoda, és a Dereh Erec nem érte el a bejutáshoz szükséges minimális szavazatszámot. A kneszet lehetséges megoszlása az ellenzék és a kormányzó erők közt: 66 Jobboldal+ Harediek, 48 Bal/Balközép pártok+ arab pártszövetség és Liberman. Azonban Bennet újabban lebegteti, hogy a következő választások után ismét a Likud vezette pártszövetséghez csatlakozik-e, és Netanjahut javasolja-e kormányfőnek.


Amit Szegal, a 12-es tévé a vádlott Netanjahuhoz közeli újságírója két “leleplező” anyagot hozott nyilvánosságra a hétfő esti híradóban, melyek kiszivrogtatását valószínűleg a miniszterelnök intézte, hogy folytassa kampányát a rendőrségbe és az ügyészségbe vetett közbizalom aláásására perének tárgyalása előtt.

Az első szerint a Sara Netanjahu elleni rezidencia ügyben 2015-ben részt vevő (és mellesleg nős) főfelügyelőnek, Avi Rotenbergnek intim kapcsolata volt a 2000-res aktában szereplő Noni Mozes húgával, Judy Nir Mozesszel, és ezt titkolta, noha összeférhetetlenségről van szó. Az ügy szépséghibája, hogy a rezidencián zajlott, általa nyomozott visszásságoknak semmi köze a vádlott Netanjahu ellen zajló perhez. Ugyanakkor még a rendőrségtől való távozása előtt hallhatott a 2016-ban indult 2000-res aktáról, amelyben Noni Mozes és Netanjahu is vádlott, és elvileg átadhatott Mozesre vonatkozó információkat húgán keresztül az egyik érintettnek.

A másik leleplezés Roni Alsheikh-et, a vádlott Netanjahu elleni nyomozás idején regnáló rendőrfőkapitányt, és a kormányfő elleni vádiratot elkészítő Sáj Nicán volt államügyészt próbálja befeketíteni egy, a Netanjahu perrel semmilyen összefüggésben nem lévő ügy, egy beduin lelövése miatt. A (minden bizonnyal valós) vádak szerint Alsheikh továbbra is ragaszkodott hozzá (akárcsak Netanjahu-vádlott, valamint Gilád Erdán belbiztonsági miniszter és az egész jobboldal), hogy a lelőtt beduin férfi terrorista volt, noha egyértelműen bebizonyosodott, hogy teljesen ártatlan volt, és tévedésből lőtték le. Ráadásul, mikor kiderült Alsheikh hibája, Nicán a jogrendszer védelmében nem indított vizsgálatot a mulasztást elkövető rendőrség vezetője ellen, mert Netanjahu is éppen akkor kezdte állandó támadásait az ellene folytatott nyomozás miatt a nyomozók és a szerv ellen, és védeni próbálta a mundér becsületét – éppen a közbizalom érdekében.


A Minőségi Kormányzásért Mozgalom a legfelsőbb bírósághoz fordult a pénzügyminisztérium 11 milliárd sékeles költségvetés-emelése ellen, amit számos gazdasági szakember stiklinek tekint, amit a költségvetés hiányában a politikai okból fontos kifizetésekre alkotott meg a Likud. Ennek segítségével a parlament, a kneszet teljes kizárásával osztogathatnak pénzeket – a legkésőbb jövő nyárra tervezett választások előtt. A civil szervezet szerint hiába hoztak erre törvényt, ez alkotmányellenes, mert a kneszetnek felügyeletet kell gyakorolnia az ország pénzköltése felett.