Korona-katasztrófa felé tartunk, és mindezért csakis Netanjahu a felelős, aki hatalma érdekében ráhagyja az ultraortodoxokra a kollektív öngyilkosságot, és ezzel a szakadékba löki az egész országot – mindezt a börtön elkerülése érdekében.

Dani Rabinovitz a Haaretzben megjelent véleménycikke szerint katasztrófa közeleg: ros hasanakor több ezres maszk nélküli tömegek imádkoztak 40-50 haszid zsinagógában országszerte. És hasonlóképpen zajlott a jom kippur is.

A hasonló népsűrűségű Észak-Olaszországban egy nyitott stadionban februárban tartott labdarúgó-meccs indította a járványt, ahol 45 000 néző volt a lelátón. Közülük 2500 volt a vendégcsapat Valencia rajongója, akik a vírussal tértek haza, és Spanyolországban is beindították a fertőzést, amely ott több mint 10 000 halálos áldozatot követelt.

Az izraeli kórházak októberi és novemberi összeomlása az Olaszországban és Spanyolországban történtekre fog emlékeztetni Rabinovitz szerint. Nincs rá esély, hogy az egészségügyi ellátórendszer, bármilyen jó és fejlett is, megbirkózzon a hirtelen rázuhanó betegtömeggel.

Mindez közvetlenül összefügg Benjamin Netanjahu jogi helyzetével: számára létkérdés, hogy feltétel nélkül engedjen az ultraortodox közösség igényeinek. Liberman nélkül az ultraortodox pártok a jobboldali koalícióban a mérleg nyelve, s kormányfői státusza Netanjahu biztosítéka a börtönnel szemben. Netanjahu politikai életének folytatásához elengedhetetlen feltétel jó kapcsolata a harediekkel.

Ha Naftali Bennett valóban úgy gondolja, hogy a koronaválság idejére félre kell tenni a politizálgatást, akkor lemondásra kell szólítania Netanjahut az ország érdekében, és világossá kell tennie, hogy nem javasolja kormányalakításra a következő választások után, bármi is lesz az eredmény – vélekedik a szerző.

Naftali Bennett a kulcs Netanjahu következő jobboldali koalíciójához. Beni Ganz, Gabi Askenazi és Liberman már nincsenek vele. Mose Kahlon, Amir Peretz és Orly Levy-Abaxis kimerítették azon képességüket, hogy az ártatlan balközép tagokat elcsábítsák, és az így szerzett parlamenti helyeiket átadják Netanjahunak a választások másnapján. Erre többé nem lesz módjuk. A jelenlegi helyzetben, ha választások lesznek, Netanjahu már tudja: vagy Bennett, vagy a börtön.

Arra a kérdésre, hogy az elmúlt hónapok alapján legközelebb Netanjahut ajánlja-e, vagy ellene indul-e, vagy van-e más politikai terve, Bennett elegánsan kitér és azt ismételgeti, amit a közvélemény szeret hallani: ez nem a politika ideje, most mind küzdjünk együtt a korona ellen.

De ha Bennett komolyan gondolja amit mond, akkor haladéktalanul egyértelműen lemondásra kell felszólítani Netanjahut, aki az ultraortodoxok öngyilkos igényei miatt alkalmatlan a feladatra, és be kell jelentenie bizalmatlanságát vele szemben, valamint ki kell jelentenie, hogy új választások esetén már nem szándékozik Netanjahut miniszterelnöknek ajánlani.

Ezzel esélyt adna a járvány egyetlen valóban lehetséges kezelésére Izraelben. Ekkor Netanjahu sietősen belemenne egy vádalkuba, ami eltávolítaná a Balfour utcai rezidenciából, és elhagyná a politika színpadát egy valódi válságkezelő miniszterelnök számára – aki figyelmen kívül hagyhatja az ultraortodox nyomást, és érdemi védekezésbe kezdhet a járvánnyal szemben.

“Bennett nem Liberman, de érti, hogy csakis az ultraortodoxok ideiglenes semlegesítésével, egy centrumpárti és mérsékelt vallási nagykoalícióval, LikudJaminaKék-fehérJes atid – és Lieberman, valamint a Munkapárt maradványával lehetséges a koronavírus járvány sikeres kezelése. Lehet, hogy a gyakorlatban nem is kell ezt a koalíciót megalakítania. Elég lesz jelezni az ultraortodoxoknak, hogy létezhet.

De csak akkor létezik, ha Netanjahu most lelép a színpadról – írja a professzor.

Dani Rabinovitz professzor a Tel-Aviv-i Egyetem Szociológiai és Antropológiai Tanszékének tanára

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.