Az Egészségügyi Minisztérium elismeri: a közzétett szerológiai felmérés nem a jelenlegi valós adatokat mutatja

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

Sagi Cohen, az MSN.com online újságon megjelent írása

Az Egészségügyi Minisztérium tegnap (csütörtökön) közzétette az elmúlt hónapokban Izraelben végzett szerológiai felmérés adatait. Ezek a tesztek lehetővé teszik a koronavírussal érintett, és antitestekkel rendelkező emberek számának megbecsülését. Így meg lehet tudni, hogy ki volt kitéve a vírusfertőzésnek akkor is, ha a betegség idején nem derült ki, hogy beteg. A csütörtök reggel közzétett felmérés eredményei szerint az antitestekkel rendelkezők gyakorisága a minta populációban 3,8% (mely 5,5% az össznépességre számítva). 

Az Egészségügyi Minisztérium azonban aznap este beismerte, hogy ezek az adatok mégsem tükrözik az izraeli fertőzések valós számát, miután csak hónapokkal a júliusi mérést követően összegezték eredményeiket – és azóta Izraelben hatalmas ugrás tapasztalható a fertőzések mértékében. Bár a felmérés szeptemberben is folytatódott, Dr. Sharon Elrai Price, a közegészségügyi szolgálatok vezetője szerint a vizsgálatok döntő többséget júliusban végezték el.

„Így  jelenleg nehéz megbecsülni, hogy milyen százalékban esett át a népesség a fertőzésen, de az bizonyos, hogy jóval meghaladjuk azt az 5,5%-ot, amelyet a ma közzétett felmérésben láthattunk” – állapította meg. “A jelenlegi becslés szerint biztosan nem haladja meg a 20%-ot” – tette hozzá.

- Hirdetés -

Az Egészségügyi Minisztérium jelenleg egy következő szerológiai felmérésre készül, amely már a jövő héten elkezdődik, előbb az egészségügyi dolgozók körében. Az előző szerológiai felmérés teljes anyagát szerinte már ma fel fogják tölteni az Egészségügyi Minisztérium honlapjára.

Azzal a ténnyel együtt, hogy az eredményeket csak most teszik közzé, a felmérés az eredetileg ígértnél is szűkebb körű volt. Áprilisban Izrael bejelentette, hogy hatalmas mennyiségű, 2,4 millió szerológiai tesztkészletet vásárolt 110 millió sékelért. Ezt követően kiderült, hogy néhányuk eredményeinek pontossága alacsony. A minisztérium vezetője elmondta, hogy 200 000 szerológiai vizsgálatot terveztek, majd ezt mindössze 70 000-re csökkentették. Most pedig az is kiderült, hogy a felmérést  csak egy 55 ezres mintán végezték el. Hezi Levy, az Egészségügyi Minisztérium főigazgatója megjegyezte, hogy ez még mindig a legnagyobb ilyen jellegű felmérés a világon.

Már júniusban, a Nemzeti Statisztikai Hivatal és a CBS igazgatója, Danny Pepperman professzor is figyelmeztetett arra, hogy a szerológiai felmérés “nem objektív, és nem vezet reprezentatív eredményekhez”.

„Az alábbi  vérvizsgálatok tehát – a korona időszakára vonatkoztatva – orvosilag nem képezik az izraeli populáció reprezentatív mintáját” – összegzi mondanivalóját a professzor.