Az Egészségügyi Minisztérium elismeri: a közzétett szerológiai felmérés nem a jelenlegi valós adatokat mutatja

Sagi Cohen, az MSN.com online újságon megjelent írása

Az Egészségügyi Minisztérium tegnap (csütörtökön) közzétette az elmúlt hónapokban Izraelben végzett szerológiai felmérés adatait. Ezek a tesztek lehetővé teszik a koronavírussal érintett, és antitestekkel rendelkező emberek számának megbecsülését. Így meg lehet tudni, hogy ki volt kitéve a vírusfertőzésnek akkor is, ha a betegség idején nem derült ki, hogy beteg. A csütörtök reggel közzétett felmérés eredményei szerint az antitestekkel rendelkezők gyakorisága a minta populációban 3,8% (mely 5,5% az össznépességre számítva). 

Az Egészségügyi Minisztérium azonban aznap este beismerte, hogy ezek az adatok mégsem tükrözik az izraeli fertőzések valós számát, miután csak hónapokkal a júliusi mérést követően összegezték eredményeiket – és azóta Izraelben hatalmas ugrás tapasztalható a fertőzések mértékében. Bár a felmérés szeptemberben is folytatódott, Dr. Sharon Elrai Price, a közegészségügyi szolgálatok vezetője szerint a vizsgálatok döntő többséget júliusban végezték el.

„Így  jelenleg nehéz megbecsülni, hogy milyen százalékban esett át a népesség a fertőzésen, de az bizonyos, hogy jóval meghaladjuk azt az 5,5%-ot, amelyet a ma közzétett felmérésben láthattunk” – állapította meg. “A jelenlegi becslés szerint biztosan nem haladja meg a 20%-ot” – tette hozzá.

Az Egészségügyi Minisztérium jelenleg egy következő szerológiai felmérésre készül, amely már a jövő héten elkezdődik, előbb az egészségügyi dolgozók körében. Az előző szerológiai felmérés teljes anyagát szerinte már ma fel fogják tölteni az Egészségügyi Minisztérium honlapjára.

Azzal a ténnyel együtt, hogy az eredményeket csak most teszik közzé, a felmérés az eredetileg ígértnél is szűkebb körű volt. Áprilisban Izrael bejelentette, hogy hatalmas mennyiségű, 2,4 millió szerológiai tesztkészletet vásárolt 110 millió sékelért. Ezt követően kiderült, hogy néhányuk eredményeinek pontossága alacsony. A minisztérium vezetője elmondta, hogy 200 000 szerológiai vizsgálatot terveztek, majd ezt mindössze 70 000-re csökkentették. Most pedig az is kiderült, hogy a felmérést  csak egy 55 ezres mintán végezték el. Hezi Levy, az Egészségügyi Minisztérium főigazgatója megjegyezte, hogy ez még mindig a legnagyobb ilyen jellegű felmérés a világon.

Már júniusban, a Nemzeti Statisztikai Hivatal és a CBS igazgatója, Danny Pepperman professzor is figyelmeztetett arra, hogy a szerológiai felmérés “nem objektív, és nem vezet reprezentatív eredményekhez”.

„Az alábbi  vérvizsgálatok tehát – a korona időszakára vonatkoztatva – orvosilag nem képezik az izraeli populáció reprezentatív mintáját” – összegzi mondanivalóját a professzor.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.