A lakosság nagy része nem bízik a rendőrségben • A zárlat ellenére megnyíltak a kisvállalkozások

A Jeruzsálemi Héber Egyetem GLobus c. gazdasági lapban közzétett kutatása szerint a lakosság nem bízik a rendőrségben, és fél, amikor új végrehajtási hatásköröket kap a korona-járvány ürügyén. Az emberek fele szerint az izraeli rendőrség szerepe a koronaszabályok érvényesítésében hátrányosan befolyásolja a rendőrség és az állampolgárok közötti kapcsolatokat, csupán 38% bízik abban, hogy a rendőrök egyenesen viselkednek az előírások végrehajtatása során is, és a lakosság további 42%-a tart attól, hogy a rendőrség új végrehajtási hatásköröket kaphat.


Vasárnap a zárlat rendelkezéseit megszegve megnyitotta kapuit a kisvállalkozások jelentős része, egyfajta “polgári engedetlenség” keretében, hogy folytathassa a kenyérkeresetet. Hétfőn az ultraortodox jesivák jelentős részében megindult a tanulás – noha ezeket is zárva kellene tartani az érvényben lévő rendeletek szerint. Egyre több területen jelenik meg a lakosság bizalmatlansága és a törvényeket tömegesen felrúgó viselkedése nyomán a káosz.


Ma (hétfőn) meghalt a koronavírus következtében Yehoshua Kenaz (1937. március 2.–2020. október 12.) izraeli író, szerkesztő és fordító. A Yarkon temetőben kísérték utolsó útjára.


Hétfőn megnyílt a kneszet téli, és valószínűleg utolsó ülésszaka. A Kék-Fehér azzal fenyegeti a Likudot, hogy ha decemberben nem szavazzák meg a jövő évi költségvetést, akkor kilép a koalícióból, Netanjahu viszont választásokat akar legkésőbb jövő nyáron, még mielőtt Ganz átvenné a kormányfői hivatalt. A koalíciós egyezmény szerint csak a költségvetés ürügyén tudja feloszlatni a kormányt és a kneszetet.


Lemondott Keren Turner-Eyal, a pénzügyminisztérium vezérigazgatója. Mindössze néhány hónapig töltötte be a tisztséget, de a jelenlegi – elmondása szerint “őrült” – helyzetben nem hajlandó tovább a minisztérium kötelékében dolgozni. Teljes cikk


Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász Katar közvetítésével 6 hónapra szóló fegyverszüneti megállapodást kötött, melynek részeként a terrorszervezet 100 millió dollárt kap Dohától. A hír kedvezőtlen fogadtatásban részesült a déli területek önkormányzatainak vezetőitől, akiknek közösségei évek óta rakétatűz valamint tűz- és robbanásveszélyes léggömbök célpontjai.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.