Netanjahu embere zsarolja az államügyészt

avihaj mandelblit es benjamin netanjahu
Avihaj Mandelblit és Benjamin Netanjahu - fotók: Wikipédia

Miki Zohár, a Likud parlamenti frakciójának elnöke reggel a 103-as rádióban megfenyegette Aviháj Mandelblitt államügyészt, hogy újabb, bűnügyi hangfelvételeket hoznak nyilvánosságra róla, ha nem ejti a Netanjahuval szembeni vádakat és nem mond le.

Kedd este a 12-es tévében kiszivárogtattak egy valószínűleg Efi Nave, bűnügyek miatt lemondani kényszerült volt ügyvédi kamara elnök telefonjáról származó felvételt, amelyen Mandelblitt mániákusnak nevezi Saj Nican volt főügyészt, aki nem zárta le az ellene szóló aktát, és ezért lerontotta esélyeit a legfelsőbb bíróságra jutáshoz.

Mandelblitt azt is mondta, hogy Nicán a torkát szorongatja, vagyis zsarolja. A Netanjahu-hívek folyamatosan támadják az ügyészséget, és őket vádló anyagokat próbálnak bemutatni, hogy ezzel megakadályozzák a Netanjahu elleni korrupciós pert, és az ügyészséget próbálják korruptnak feltüntetni a kormányfő helyett, s egyben megvonják a közbizalmat a jogrendtől, annak képviselőitől.

Gáj Peleg, a 12-es tévé jogi szakértője szerint bíróság elé kerülése esetén 90%, hogy börtön vár Netanjahura a felsorakoztatott bizonyítékok és tanúvallomások alapján.

Fontos megemlíteni, hogy az idézett beszélgetésnek nincs köze a Netanjahu-perhez, az még a vádirat előkészítése előtt hangzott el.

Úgy tűnik, Netanjahu legújabb stratégiája annak megakadályozása, hogy az ügy a bíróság elé kerüljön – a vádiratot elkészítő ügyészség hitelének tönkretételével, a főügyész lejáratásával és esetleges lemondatásával (Sáj Nicán már visszavonult) megpróbálja elérni a vádak visszavonását.

Gonen Ben Jitzhak ügyvéd szerda délelőtt feljelentést tett a rendőrségen Miki Zohar képviselő ellen a legfőbb ügyész zsarolása és az igazságszolgáltatás akadályozása miatt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.