Különleges igazolást kapnak a korona-gyógyultak • Elkészült Netanjahu magánrepülőgépe • A nőkkel szembeni erőszak ellen tesz a Wolt

Hamarosan különleges igazolást adnak ki azoknak, akik koronavírus-fertőzésen estek át, majd felgyógyulásuk után szervezetükben kimutatható a megfelelő számú antitest, így újrafertőződésük esélye alacsony. Az ideiglenes gyógyulási igazolással rendelkezőknek nem kell majd karanténba vonulniuk, ha pirossal jelzett országból érkeznek haza, vagy ha korona-beteggel léptek érintkezésbe. Az igazolvány birtokában a tanárok visszahelyezhetők az oktatási rendszerbe, és visszaállítható a kereskedelem.

Az Egészségügyi Minisztérium tegnap előterjesztett dokumentuma szerint november 15-ig fogják eldönteni, hogy milyen kritériumok szerint adják majd ki ezt az “egészségi igazolást” azoknak, akiknek vérében az antitestek megtalálhatóak. Az igazolást az egészségpénztárak háziorvosai által kaphatjuk majd kézhez.


Elkészült az izraeli Airforce 1, Netanjahu miniszterelnöki magánrepülőgépe, amit az államfő is használhat majd elvileg. Több gond is van vele a Haaretz cikke szerint.

  • Eliezer Goldberg bíró 2014-ben leszögezte, hogy csak akkor érdemes ilyen gépet üzembe állítani, ha 150 millió sékelnél olcsóbb. Eddig 750 millióba került az adófizetőknek.
  • A gép 2016-ban ért az országba, azóta dolgoznak rajta, 3 év késéssel készült el, miközben hatalmas összegekért bérelt az állam El Al gépeket Netanjahu és családja külföldi útjaihoz. Miért a késés?
  • Ma már a tel-aviviv forgalomból kivont, 20 éves Boeing 767-ot alakítottak át a családnak, melyre külön tréningezni kell a személyzetet, s melynek elavult alkatrészeit folyamatosan cserélni kell, karbantartása rengetegbe kerül. Miért?
  • Hat szervezet felel a gépért a miniszterelnöki hivataltól az Arkiából érkező stewardessekig. Miért?

Az egyre növekvő számú, nők ellen a párjuk által elkövetett, nem egyszer gyilkossággal végződő erőszak ellen próbál tenni a Wolt, a jelenleg legnagyobb ételfutár szolgálat. Az általuk kiszolgált éttermekkel abban állapodnak meg, hogy minden kiszállított étel mellé csatolják a segélyszolgálatok elérhetőségét. Erre azért van szükség, mert sokan nem merik azt a Google keresőben keresni, attól tartva, hogy azt erőszakos párjuk felfedezi, és ez további erőszakhoz vezetne. A Disengoff center bevásárlóközpont is minden bevásárlózacskójához csatol mostantól egy ilyen információs lapot. Mint arról tegnap beszámoltunk

- Hirdetés -

A rendőrség tegnap (szerdán) vádemelést tett egy 24 éves Bat Yam-i ellen, aki könnygázt szórt a Netanjahu ellen tüntetőkre a múlt héten Jaffában. A tel-avivi törvényszék házi őrizetbe küldte a vádlottat. Eddig többtucatnyi támadást követtek el a miniszterelnök ellen tüntetőkkel szemben, és öt vádiratot nyújtottak be a támadók ellen, közülük hármat az elmúlt héten.


Tovább folyik a lakosság tömeges, kollektív büntetése Izraelben. Továbbra sem vezetik be a racionális, és nem politikai járványkezelés megkövetelte “jelzőlámpa rendszert”, ezzel kollektívan megbüntetve az egyáltalán, vagy csak elhanyagolható mértékben fertőzött “zöld” településeket. Az egészségügyi minisztérium honlapján látható, hogy az ország nagy része a tízezer főre jutó betegségek száma alapján már zöld, rengeteg helyen jóval 20 alatt van a fertőzöttek száma, és ezeken a településeken elvileg már mindent meg lehetne nyitni. Azonban mivel a továbbra is súlyosan fertőzött “piros” települések mind ultraortodoxok, és mert a következő választások utáni koalícióépítéshez Netanjahunak szüksége van az ultraortodox pártokra, noha a jelzőlámpa színeinek megfelelően differenciálni lehetne, mégsem teszik. Semmit sem csinálnak, mert akkor a haredieket kellene csak zárlat alá venni. Így Izrael arab és nem vallásos településeit kollektív büntetés sújtja, s tovább romlanak az üzletek és a vállalkozások zárlata miatt a gazdasági mutatók. Itt megnézhetjük saját településünk mutatóit >>


Az izraeli törvényhozás kormánypárti elnöke formai okokból semmisnek nyilvánította az ellenzék győzelmét a vizsgálóbizottság felállításáról a korrupciógyanús tengeralattjáró-vásárlások ügyében, majd új szavazást rendelt el, amelyen az ellenzéki indítvány már elbukott. Teljes cikk


Izrael több mint egy évtizede titkos diplomáciai missziót tart fenn Bahreinben egy kereskedelmi tanácsadóként jegyzett fedőcég révén. A titkos diplomáciai hivatal létét az izraeli kormány 11 évig hírzárlat alatt tartotta, a 11-es csatorna azonban múlt héten egy rövid riportot közölt a témáról. Az Axios és a Walla híroldal riportere, Barak Ravid izraeli és bahreini forrásokkal folytatott beszélgetések, valamint a bahreini kereskedelmi minisztérium nyilvántartásai alapján szerdán további részleteket közölt a titkos hivatalról.


Az Izraeli Védelmi Erők szóvivői egysége este közölte, hogy a kedden leleplezett terroralagút útvonalának vizsgálata után megállapítható, hogy a járatot a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet ásta. A terroralagút az övezet déli részéről, Khan Younis területéről hatolt be több tucat méterre Izrael Állam területére. Az izraeli hadsereg hangsúlyozta, hogy az alagút nem jutott át a földalatti akadályon, és nem jelentett veszélyt a környékbeli közösségekre.

- Hirdetés -