A zárlat feloldásának lépései • 25 éve gyilkolták meg Rabint

A koronabizottság újabb, ma (csütörtök) reggel közzétett döntései (a részletekben még lehetnek változások):
A jövő héttől visszatérhetnek a fodrászok és a szépségszalonok.
Kilencről ötre csökkentik a tervezett visszatérési lépcsők számát.
A 1-2 osztályosok három-három napot tanulnak felváltva. Vita tárgyát képezi az ötnapos tanhét elfogadása.
A 3-4 osztályosok öt napot tanulhatnak egy héten.
A többi osztályok visszatérése fokozatosan, decemberig történik majd meg, ha minden a tervek szerint halad.
Az iskolai autóbuszokon az utaztatást a belső tér megosztásával és maszkviseléssel fogják megoldani.
Az érettségiző 11-12 osztályosok várhatóan november 15.-től térhetnek vissza az iskolapadba.
Nincs döntés az utcáról nyíló üzletekről, de a – többségében kisvállalkozásban működő –kereskedések tulajdonosai jelezték, hogy sokan már nem bírnának el anyagilag egy további hetet sem zárva.


Az egyéni vállalkozók és a boltosok a tel-avivi Jaffa utcában tiltakoztak, gumiabroncsokat égettek, és elzárták az utat. A kormány ellen küzdenek, amely szerintük gazdasági és pszichológiai összeomlásukhoz vezet.


Megkezdődtek a megemlékezések országszerte Jichák Rabin miniszterelnök meggyilkolásának 25. évfordulóján. A Háárec felteszi a kérdést: “Hogyan jutottunk el egy kormányfőtől, akiről a legvadabb ellenségei is tudták, hogy minden szó igaz, ami elhagyja a száját, egy olyan kormányfőhöz, akiről még legelszántabb hívei sem hiszik el egyetlen szavát sem?”


A Tel-Aviv-i egyetem kutatói felfedezték, hogy a denevérek is a falnak mennek, hiába kiváló hangérzékelésük és sötétben is utat mutató érzékeik. A hangelnyelő szivacsos falak mégis túljárnak az eszükön, sőt olyan bugyuták, hogy egymás után akár ötször is nekirepülnek ugyanannak a falnak – feltéve, hogy elnyeli a hangokat.


A KKL, a Zsidó Nemzeti Alap Negevbeli “Gilat” fa-óvodájának vezetője felfedezte, hogy a régi maszkok tökéletesek a magvak, palánták és dugványok nevelésére. A koronavírus elleni maszkok újrafelhasználásához Pablo Chercasky összekötötte kosarat képezve a zsinórokat, és így cseréppé alakította őket, földet tett és magokat helyezett el bennük. Ezek a cserepek alkalmasak minden olyan növényhez, melynek nincs szüksége mély gyökerekre, jelenleg főként mentát és bazsalikomot termesztenek bennük – megspórolva a műanyag cserepeket.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.