Beadták az első izraeli korona-oltást • Elkezdődött az iskola • A BIG nyitással lázad a kormány ellen

Szegev Harel, a tesztelésben résztvevő első páciens - fotó: Védelmi Minisztérium
Szegev Harel, a tesztelésben résztvevő első páciens - fotó: Védelmi Minisztérium

Elkezdődött az iskola! Több, mint másfél hónap után újra megnyitják Izraelben az iskolákat. A fokozatos nyitás alapján ma az elsőtől negyedik osztályosok térnek vissza a tantermekbe, kapszulákban beosztva. A többi diák továbbra is otthonról tanul.


Az iskolákkal egy időben megnyíltak a zsinagógák is Arie Deri Benjamin Netanjahuval megkötött, a kormány ülésétől és szavazásától független külön alkuja nyomán. Az utcára néző üzletek nyitását azzal az indoklással halasztották el, hogy a fertőzés esetleges megugrásánál nem tudnák szétválasztani, hogy mi okozta a növekedést, ha egyszerre nyitnák meg őket. De ez miért nem igaz a zsinagógákra? Azt tudni fogjak, ha most megugrik a járvány, hogy az alsó tagozatok vagy a zsinagógák nyitása okozta-e? És a legfőbb ellentmondás: továbbra sem beszélnek a kormány által elfogadott, de soha be nem vezetett jelzőlámpa rendszerről, hogy differenciáltan kezeljék a fertőzöttebb és a kevésbé fertőzött településeket, a logika alapvető szabályai szerint nyithassanak a zöldek, és zárlat alá kerüljenek a pirosak. Az ultraortodoxok tiltakozása, politikai okok, vagyis Netanjahu kormányalakítási tervei miatt marad a fűnyíró elv, mindenütt ugyanazok a szabályok érvényesek, melyek miatt zárva marad továbbra is a kereskedelem és a szolgáltatóipar nagy része.


Fokozódik a kormány elleni lázadás: BIG holnap megnyitja a bevásárlóközpontjait. A cégtulajdonosok döntésének hátterében a korona-kabinet és a kormány csütörtök esti döntése áll, amely lehetővé teszi a zsinagógák megnyitását a héten, miközben az utcai üzletek továbbra is zárva tartanak. A BIG vezérigazgatója: “A kormány magatartása kudarcot vallott a logikátlan döntéshozatalok nyomán. A kormánynak sikerül újra és újra minden lehetséges hibát elkövetnie az ilyen bonyolult válság kezeléséhez szükséges megítélésben és egyensúlyban.”

big bevasarlokozpont uzletek boltok izraelben parkolo autok

Elkezdték embereken is tesztelni a koronavírus ellen kifejlesztett izraeli oltóanyagot. Az oltást a múlt héten kezdték volna tesztelni önkénteseken, de az utolsó pillanatban kiderült, hogy az első jelentkező szervezetében már van ellenanyag, tehát valószínű, hogy már túlesett a betegségen. Az első jelentkező egy 30 éves orvostanhallgató, a továbbiakban közel 80 önkéntesen próbálják ki az oltást. Teljes írás


A vádlott Netanjahu azt kéri az adóhatóságtól, hogy a tisztsége alatt a magánlakására költött mindenfajta kiadás (egy készáriai villa) állami költségnek és ezzel adómentesnek minősüljön. Ezt a követelését arra az adóhivatali kérésre terjesztette elő, hogy nevezze meg azokat a költségeket, amelyek a magánrezidenciáján a hivatali tevékenységével függenek össze. Netanjahu szerint – akinek Jeruzsálemben hivatalos rezidencia jár – ilyen nincs, minden felújítás, javítás, költség, melyet eddig az államkasszából fizettek, egyben hivatalos költségnek és nem kedvezménynek minősül – tehát adómentes.

Ha elfogadják Netanjahu érvelését, hogy magánlakásának minden költsége munkavégzéséhez szükséges és adómentes kiadás, akkor az otthonukban dolgozó egyéni vállalkozók tízezrei, esetleg százezrei élnek hasonlói igénnyel – jelenleg csak a bizonyos, szűk körű költségeket lehet elszámolni munkával kapcsolatos kiadásnak. Ezen költséges esetleges visszautasítsa esetén várhatóan a legfelesőbb bírósághoz fordulnak az adóhatósággal szemben a jogegyenlőségre hivatkozva.


140 000 sékel kártérítést kap egy high-techben dolgozó nő a bíróság döntése alapján, mert férfi munkatársainál jóval kevesebb fizetést kapott ugyanazért a munkáért. A precedens értékű döntés remélhetőleg számos cégnél kihat az ott dolgozó nők fizetésére.


A rendőrség szombat délután indoklás és jogi háttér nélkül letartóztatta a tengeralattjárós tüntetések három szervezőjét. A filmfelvételen látszik, hogy semmilyen módon nem akadályozták a forgalmat, a közrendet, stb.


Ma reggeltől (november 1.) lakott területen kívül nappal is kötelező bekapcsolni az autólámpát!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.