A hadsereg már a harmadik hullámra készül • Ismét növekedésnek indult a járvány R mutatója

A szabad téren található üzletközpontok, több kiskereskedelmi lánc és számos kisvállalkozó üzlettulajdonos bejelentette, hogy a tiltó rendelkezések ellenére hétfőn megnyitják az üzleteket. Mindeközben a kormány hétfőn megtárgyalja a boltok megnyitásának korábbi lehetőségét a Likud előválasztásokra, és a népszerűsége növelésére törekvő Jiszrael Katz pénzügyminiszter követelésére.


Az egészségügyi minisztérium adatai szerint ismét növekedésnek indul a mindeddig csökkenő R, a járvány terjedésének mutatója, amely azt jelzi, hogy egy adott fertőzött hány további embernek adja át a vírust. Ha ez a szám 1 fölött van, akkor terjed a járvány, ha alatta, akkor visszaszorulóban van. A minisztérium tervei szerint 0.8 alatt kell lennie ahhoz, hogy sor kerülhessen a nyitás következő lépésére.


Az utóbbi két hétben ismét megjelentek a tömeges esküvők az arab közösségekben, az ultraortodoxok megnyitották oktatási intézményeiket és a zsinagógákat, és a szám növekedésnek indult, noha a gazdaságot tönkretevő országos zárlat meghirdetése óta csökkent. Ha a rendeletek tömeges megszegése nyomán a járvány terjedésének növekedésével együtt az ígéretek ellenére tovább folytatják a nyitás lépéseit, akkor újabb, harmadik zárlat várható.


Pénteken a próféta születésnapján 12 ezren imádkoztak és tüntettek javarészt maszkok nélkül az Al Akszánál a Templom-hegyen. Az ünnep időpontja és a szervezett tömegek megjelenése várható volt, mégsem tettek semmit a megakadályozására. A hatóságok egymásra mutogatnak, a rendőrség az állambiztonságra, az állambiztonság a városházára stb., de abban egyetértenek, hogy a fertőzés meredek emelkedése várható Kelet-Jeruzsálemben és az arab falvakban, ahonnan buszokon hozták a hívőket.

Palesztinok tüntetnek a Templom-hegyen Emmanuel Macron francia elnök ellen, pénteken

A hadsereg már harmadik hullámra készül. A kneszet külpolitikai és védelmi bizottságában hétfőn bejelentették a hadsereg képviselői, hogy már a téli koronavírus járvány hullámra készülnek, ami a kormány járványkezelése nyomán elkerülhetetlennek látszik. Jelenleg kevesebb mint 150 katona fertőzött, korábban 6 512-en estek át a fertőzésen, hét súlyos, és hét közepes katona-beteg volt.


A gilboai börtön tizenegy rabjánál koronafertőzést diagnosztizáltak. A hatóságok szerint az állapotuk jó, és magánzárkákban helyezték el őket, amíg fertőznek.


A 13-as hírcsatorna vasárnap közzétett közvélemény-kutatása szerint a Likud 29 helyet szerezne a Kneszetben – kettővel többet, mint a két hete közzétett korábbi szavazáson. A Jamina a második legnagyobb párt 22 mandátummal, a Jesh Atid pedig 20 helyet (+3) kapna egy ma rendezett parlamenti választáson.


Pnina Tamano-Sata bevándorlásügyi miniszter a reptéren üdvözölte az Ukrajnából charter alija-járattal Izraelbe érkező 240 új bevándorlót és közöttük az államalapítás óta a 3,3 milliomodik izraeli új bevándorlót, Karina Oskovot. Az új olék három különjárattal érkeztek Izraelbe, ami új napi rekordot jelent a koronavírus kitörésének kezdete óta, csatlakozva így ahhoz a tizenegyezer új bevándorlót jelentő különleges csoporthoz, akik a koronavírus-járvány kitörése óta döntöttek úgy, hogy alijáznak.


Az Izraeli Védelmi Erők csapatai az éjszaka bevonultak a szamáriai Schem (Náblusz) melletti Rudzsib faluba, hogy lerombolják egy palesztin terrorista otthonát, aki augusztusban halálra késelt egy izraeli férfit Petach Tikván. A buldózeres rombolásra egy héttel azt követően került sor, hogy a Legfelsőbb Bíróság elutasította a terrorista családjának fellebbezését, érvényesítve a Központi Parancsnokság bontási rendeletét.


Az elmúlt nap folyamán az ország több részén is – az idei ősszel először – komolyabb esőzések voltak. Jeruzsálemben komolyabb csapadékmennyiség hullott, Izrael déli részén pedig jégeső köszöntötte a novembert. Az alábbi fotó a sivatagos Arava déli részén, Beer-Orában készült. Teljes cikk

Fotó: Gilad Gabay / Természeti és Parkok Hatósága

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.