Biden jó Izraelnek

Tzipi Livni írása

A Netanjahu házaspár Joe Biden amerikai alelnökkel - fotó: Amos Ben Gershom / GPO
A Netanjahu házaspár Joe Biden amerikai alelnökkel - fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Biden jó Izraelnek – írja Tzipi Livni, volt külügyminiszter (Likud/Kadima) a Haaretz ma reggeli (november 8.) számában.

Livni szerint nem csak Izraelnek, de a szabad világnak is jó hír az, hogy az USA következő elnöke Joe Biden lesz, és azért Izraelnek nem csak tudomásul kell venni e hírt, hanem köszöntenie is kell azt.

A korábbi elnök, Donald Trump valóban sok olyan lépést tett, ami Izrael számára üdvözlendő és melynek gyümölcsit az ország a jövőben is élvezni fogja majd – ezért mindenesetre köszönet jár.

Azonban a “szabad világnak”, és ezen belül Izraelnek is egy olyan demokratikusan működő Egyesült Államokra van szüksége, amelyet Biden képvisel. Izrael nem csak a saját érdekeinek összessége, hanem azoknak az elveknek az összessége is, amelyek miatt Izrael egy demokratikus zsidó állam. Amikor a világ vezető demokratikus országának vezetője átlép bizonyos vörös vonalakat, megsérti a demokratikus játékszabályokat, a nemzetközi normákat, és nem fogadja el az alkotmányos szabályok kereteit, más országokban is eltűnnek ezek a vörös vonalak, ehhez a tendenciához más vezetők is csatlakoznak – így tett Netanjahu is.

Livni azt hozza fel példának, hogyan váltak legitimmé ivritre is lefordítva a kezdetben megdöbbenéssel fogadott Trump-féle Twitter kirohanások a demokratikus intézmények és értékek ellen – nemcsak az izraeli közbeszédben, hanem egyes politikusok mindennapi munkájának részeként is.

Akit aggodalommal töltött el az, hogy az izraeli demokráciát támadás éri, annak Biden győzelme csak jó hír lehet.

Az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban Livni véleménye az, hogy nem lehet az Öböl-államokkal elért, önmagában pozitívnak számító normalizáció miatt ennek a vitának a megoldását elhanyagolni, hiszen a palesztinok nem az Öböl-államokban, hanem itt, a szomszédunkban élnek. Ahhoz, hogy a fent már említett zsidó és demokratikus jellegű Izrael állam fennmaradhasson, az ország érdeke az lenne, hogy az USA elnöke foglalkozzon ezzel a problémával és olyan megoldás felé segítse a két népet, amelynek nem az annektálás, hanem az elválás az eredménye.

Livni személyes ismeretségére is hivatkozva abban bízik, hogy Biden – aki egyrészt ellenzi az egyoldalú annektálást, viszont nem tartozik a demokrata párt radikális baloldali táborába, és ugyanakkor eddigi működése bizonyítéka annak, hogy szem előtt tartja Izrael biztonságát és a palesztinkérdés megoldására törekszik – éppen olyan elnök lesz majd, akivel Izraelnek együtt kell és együtt lehet működnie annak érdekében, hogy a palesztinokkal való elválás Izrael érdekeit szolgálva ha nem is lezárható legyen, de legalább is elkerüljük az egyoldalú, káros lépéseket ezen a téren.

Livni kitér arra is, hogy Biden megválasztásával lehetőség nyílik kijavítani a megromlott kapcsolatokat az amerikai liberális, demokrata zsidósággal is, akik az elmúlt években sajnálatos módon eltávolodtak Izraeltől. Ennek oka főleg az volt, hogy az Izraeli vezetés kizárólag a republikánus Amerikával vállalt közösséget, valamint a liberális amerikai zsidóság nem nézte jó szemmel Netanjahu antidemokratikus lépéseit sem.

Külügyminiszterként Livni mind republikánus, mind demokrata elnökkel dolgozott együtt, és ezért ma minden eddiginél világosabb számára, hogy Izraelnek vissza kell térnie a bevált és elfogadott viszonyához az Egyesült Államokkal, ami a pártok feletti konszenzuson alapszik. Ugyanez kell hogy vonatkozzon más demokratikus államokra is.

És még valami: az sem árt, ha a szabad világot képviselő vezető egy Mensch1 – zárja a véleménycikket Tzipi Livni.

  1. – Mensch – zsidó zsargon, jelentése: “jó ember”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz