Bezárt világ – nyitott könyvek

Eheti könyvajánlatom egy regény. Se izraeli se magyar vonatkozása nincs, csak az, hogy egy izraeli magyar olvasónak szerzett szép órákat.

Története 1952-ben kezdődik, Észak-Karolina egy ritkán lakott, mocsaras partvidékén, egy lápvidéki viskóban. Egy anya összepakolja a bőröndjeit, és távozik – magára hagyja négy gyermekét és alkoholista, agresszív férjét. A gyerekek közül a három idősebb szépen lassan elhagyja a szülői házat, csak a hatéves Kya marad, akinek meg kell tanulni egyedül életben maradni. Amikor egy napon apja sem jön többé haza, kénytelen önellátó lenni, magányosan boldogulni a lápon, közben pedig teljesen elszigetelődik a környékbeliektől. Csak néhány emberrel érintkezik, mint a srác a folyóról, aki megtanítja olvasni; egy fekete házaspár, akik segítik ahogy tudják; és az eladónő a boltból, aki amíg nem tud számolni, titokban mindig több pénzt ad vissza.

A cselekmény két szálon fut. Az egyik az ’50-es évekbeli eseményeket meséli el, a másik 1969-ben indul egy gyilkossággal, amikor két fiú a helyi „élet császára” holttestére bukkan a mocsárban. Úgy tűnik, a férfi kizuhant a tűztoronyból, azonban semmi nyom nem maradt utána, és elképzelhető, hogy valaki egy gyilkosságot próbált meg így álcázni. A gyanú a mocsárban magányosan élő Lápi Lányra, Kyára terelődik, akinek a közösség előítéleteivel szemben kevés esélye van…

A korszak, amiben játszódik a történet egyébként is tele van előítéletekkel, a feketéket, a különcöket, bárkit, aki valamiben is egy kicsit más, kiközösítik, lenézik, így vannak a lápon élő emberekkel is, még a kislánnyal is.
Ez szomorú élet ad a könyvnek.
Ám ahogy halad a történet, egyre inkább kibontakozik Kya énje.
Az ártatlansága, ahogyan a természet szépsége, körforgása iránt rajong, reményforrás, hogy a mostoha körülmények ellenére, igenis lehetséges jónak lenni.

De a könyv elgondolkodtató társadalomkritika is. Megmutatja, meddig fajulhat az előítélet, milyenek is tudnak lenni az emberek valójában.
Vajon hányunknak sikerült volna életben maradni a lápon, teljesen egyedül, és ép elmével túlélni mindezt?
Kyanak sikerült, azonban ennek ára volt…
Nem mesélem tovább, mert a vége is tartogat meglepetéseket…

Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek
Libri Könyvkiadó, 2020, 460 oldal

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.