Netanjahu szaúdi látogatásának háttere

Netanjahu Kohavi vezérkari főnökkel, aki elől szintén eltitkolta a látogatást - fotó: Kobi Gideon / GPO
Netanjahu Kohavi vezérkari főnökkel, aki elől szintén eltitkolta a látogatást - fotó: Kobi Gideon / GPO

Netanjahu titokban előkészített szaúdi látogatásán állítólag két fő téma volt napirenden: Irán, és Izrael elismerése. Mit lehet tudni erről a találkozóról? Konkrétan miről beszéltek? A feltételezés szerint egy Irán elleni esetleges izraeli fellépésről, illetve újabb szankciókról is szó volt.

Nagyobb problémát jelent az arab országoknak Irán fenyegetése, mint a palesztin-izraeli konfliktus.

Netanjahu miért titkolta koalíciós partnerei elől, főleg Ganz hadügy- és Askenázi külügyminiszter elől, hogy mire készül? Sikerre számít, és ezt maga akarja learatni? Vagy csak egyszerű fricska Ganz orrára? Hisz Netanjahu a koalíció megalakulásának napjától azon van, hogy a “helyén kezelje”, azaz semmiféle tiszteletet ne adjon neki, és értésére adja, szó sincs arról, hogy ő Izraelben bármikor miniszterelnök lesz.

Miért kellett ennyire sietni Netanjahunak, és miért kellett Pompeonak jelen lenni a találkozón? Biden megfontoltabb, többfelé játszó játékos lesz a Közel-Keleten? 

Székely Róbert munkatársunk szerda este a Klubrádió Esti gyors című műsorában beszélt ezekről a kérdésről.

Klubrádió mikrofon Izraelinfo1

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.