Kilép a Likudból és új pártot alapít Gideon Szaár, Netanjahu riválisa

Gideon Szaár bejelenti a Likud elhagyását és új párt alapítását - fotó: képernyőkép

Kilép az Izraelben kormányzó jobboldali Likudból és új pártot alapít Gideon Szaár, Benjamin Netanjahu pártelnök és miniszterelnök riválisa – jelentette az izraeli média kedd este.

Szaár, a Likud egyik legjelentősebb politikusa a tévécsatornákon élőben közvetített beszédben jelentette be kilépését a pártból, és azt is, hogy új pártjával nem fogja támogatni Netanjahu kormányfővé jelölését, és nem lép be Netanjahu vezette koalícióba a várható újabb választások után.

“A jelenlegi kormány elfecsérelte a megalakuláskor neki adott közbizalmat” – kezdte beszédét a politikus, s kijelentette, hogy az elmúlt évben megerősödött az a véleménye, hogy feltétlenül változásra van szükség az ország élén.

Szaár élesen bírálta a miniszterelnököt, mert szerinte megváltoztatta “politikai otthonát”, vagyis a Likudot, amely Netanjahu irányítása alatt a kormányfő jogi és személyes érdekeinek elérését szolgáló eszközzé vált.

“Az úthoz, az értékekhez és a gondolatokhoz való hűséget a személyi kultusszal határos hízelgések és megnyilatkozások váltották fel egy hús-vér ember irányában” – mondta bírálóan Szaár a Likud belső viszonyaira utalva.

Tavaly decemberben, a párt előválasztásán Gideon Szaár volt Netanjahu kihívója a pártelnöki tisztségre, s ekkor a párt tagjainak 27 százaléka szavazott rá, miközben Netanjahu a voksok 72 százalékát szerezte meg.

Az új párt lehetséges tagjai között említik a Likud rendkívül népszerű politikusnőjét, a kneszet (parlament) koronavírus-járvánnyal foglalkozó bizottságát vezető Jifát Sasa-Bitont, aki számos alkalommal nyíltan bírálta Netanjahu lépéseit a járvány kezelésében, valamint Gadi Ejzenkotot, az előző vezérkari főnököt.

Izraelben kormányválság alakult ki a két legnagyobb koalíciós párt, a Likud és a centrista Kék-Fehér költségvetési vitája miatt. Múlt szerdán a kneszet előzetes szavazásban a Kék-Fehér támogatásával a törvényhozás feloszlatása és új választások kiírása mellett döntött, de még három olvasatban meg kell szavazni az indítványt ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen.

A helyi törvények szerint akkor is automatikusan előrehozott választásokat kell tartani három hónapon belül – várhatóan jövő február végén vagy márciusban –, ha december 23-ig nem készül el a költségvetés.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.