Nőtt a szegénység Izraelben • Orli Barlev nyerte el a Szami Michael díjat

A koronavírusjárvány kitörése óta 270 ezer új család került a szegénységi küszöb alá a Maariv szerint. A Latet nevű szervezet éves jelentésében az áll, hogy egy év alatt 15 %-os a növekedés, s az izraeli háztartások 40 %-a került nehéz gazdasági helyzetbe. A járvány miatt tovább szegényedtek a szegények, s egyre több a “dolgozó szegény”. A támogatott családok 73,5%-ában legalább egy kenyérkereső volt a koronaválság előtt. A koronaválság idején a támogatott családok felében munka nélkül maradt a családfenntartó. A támogatott idősek 91%-a számára az öregségi nyugdíj nem, vagy csak részben képes kielégíteni az emberhez méltó élethez szükséges alapvető szükségleteiket.


Matanjahu Engelman, a legfelsőbb számvevőség Benjamin Netanjahu által székébe ültetett vezetője szétveri a számvevőség korrupcióellenes osztályát – írta a Kalkaliszt nevű gazdasági lap. Anno ez a csoport derítette fel a rezidencia szabálytalanságait, Szara Netanjahu bírósági elítélésben végződő kihágásait, és Ehud Olmert visszaéléseit. Az osztály korábbi dolgozóit a számvevőség különböző részlegeinél helyezték el.


A Netanjahu-ellenes tüntetésekről folyamatosan tudósító független újságíró, Orly Barlev nyerte el a Szami Michael díjat. Az Izraelinfo olvasói is gyakran találkozhattak telefonos-videó közvetítéseivel az utóbbi hónapokban. A Netanjahu által megfélemlített, és milliárdos kapcsolatai által nagyrészt felvásárolt tömegmédia általában nem, vagy csak alig, és tendenciózusan tudósított, de Orli Barlev az interneten élőben hozzáférhetővé tette a korrupció és Netanjahu ellenes tüntetéshullám eseményeit. Ezek a demonstrációk az ország lakóit igencsak érdeklik, amit rendkívüli nézettsége is jelez.


A Globes nevű gazdasági lap követelése és bírósági beadványa után a miniszterelnöki hivatal közzéteszi a koronavírus járvány ügyeiben folytatott megbeszélések háttéranyagát. Itt emlékeztetünk rá, hogy a kormány 30 évre titkosította a koronakabinet üléseinek jegyzőkönyveit. Ezt továbbra sem hajlandóak nyilvánosságra hozni, s ezen titkosítás feloldására több civil szervezet a legfelsőbb bírósághoz fordult.


Kilép az Izraelben kormányzó jobboldali Likudból és új pártot alapít Gideon Szaár, Benjamin Netanjahu pártelnök és miniszterelnök riválisa. Szaár, a Likud egyik legjelentősebb politikusa kijelentette, hogy új pártjával nem fogja támogatni Netanjahu kormányfővé jelölését, és nem lép be Netanjahu vezette koalícióba a várható újabb választások után. Teljes cikk


A kormány jogi nehézségekre hivatkozva visszavonta a szerdától bejelentett éjszakai korlátozásokat, de engedélyezte a nem  kiemelten fertőzött településeken található plázák megnyitását, és megérkezett az első oltóanyag-szállítmány. Teljes cikk

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.