Sokan sütnek fánkot, de jót nagyon kevesen! – mondta Vízváry Mariska színésznő, a múlt század harmincas éveiben írt könyvében. Amikor előszőr kipróbáltam receptjét – pontosan a leírása szerint – a meghatottságtól elszorult a torkom, mert Vízváry Mariska receptje térben és időben oly távol is működött!

Vízváry Mariska

Hanukakor tradicionálisan fánkot készítünk. Az olajban sült ételek emlékeztetnek minket a Makabeusok lázadása során visszafoglalt templomban talált, megszentelt olaj lángjára, mely csodás módon nyolc napig kitartott. 

Sokan, sokféle meséket ültettek e napfordulós ünnepre, a zsidók a Makabeus lázadás győzelmét, a későbbi keresztények pedig Jézus születését.

A valóságban viszont a Hanuka egy ősibb szokás: a téli napfordulón a fény növekedésének az ünnepe. Úgy növekszik napról napra a világosság, mint a hanukiánkon a gyertyák számával a fény.

De mindkét ünnep lényege a fény és vele a szeretet növekedése!  

Kellemes ünnepeket mindannyiunknak!

Hozzávalók:

  • 4 tojás sárgája
  • 7-8 gramm instant élesztő
  • 7 dl, avagy 500 gramm sima liszt
  • 4 kanál puha vaj
  • 300/400 dl langyos tej
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • csipet só
  • 1 liter olaj a sütéshez
  • szükség szerint porcukor a végére, a meghintéshez

Elkészítése:

Az összes hozzávalót (az olaj és a porcukor kivételével) egy konyhai robotgép táljába tesszük, ügyelve arra, hogy a vaj nagyon puha, a tej pedig kézmeleg legyen.

A mixerünk dagasztó karjával legalább öt percig keverjük, amíg a tészta olyan jól el nem dolgozódik, hogy nem látunk benne csomócskákat, és a tésztánk nem nyúlik a kelttésztákra jellemzően hosszúkásan, szálszerűen.

A tésztát ezután lefedve (legalább duplája helyet hagyva a keléshez) másfél órára langyos helyre tesszük. Miután megkelt, egy sodrófával belisztezett deszkán kb. 2 centiméter vastagságúra nyújtjuk, és 5-6 centiméter átmérőjű fémkarikával vagy pohárral kiszaggatjuk. A levágódó darabokat újra nyújtjuk, és így vágjuk ki.

Fél órára ismét kelesztjük a fánkokat.

Egy nagy lábosba öntjük az olajat és felmelegítjük. Valószínűleg később elég lesz a kis láng is, mert nem szabad hagyni, hogy olajunk túlforrósodjon.

A fánkokat aljukkal felfelé kell az olajba tenni, hogy ezen a puhább oldalán könnyebben emelkedhessen sülés közben. Az első oldalt lefedve, míg a másodikat pár perc múlva fedő nélkül sütjük sárgásbarnára. Akkor igazán jó a fánkunk, ha úgynevezett „szalagos”, azaz még sütés közben is emelkedve a középső sáv világosabb marad.

Papírkéztőrlőre szedve itatjuk le az olajtól. Tálra helyezve, szűrőn át porcukorral meghintve tálaljuk. 
Itt Izraelben nagy divatja van mindenféle krémekkel, csodás cukrozott, mázas díszítésekkel felcicomázni, de szimplán dzsemekkel, vagy a gyerekeknek Nutellával is nagyszerű.

Gabi főz 3 – Fánk hanukára

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.