Megnyitják a könyvtárakat is • Elhagyják a Kék-Fehért a párt képviselői?

A múzeumok után megnyitják a könyvtárakat is a növekvő esetszámok, és a közelgő harmadik országos zárlat ellenére. A kulturális és sportminisztérium a korábbi 2,7 millió sékeles támogatás mellé újabb 500 000 sékelt szavazott meg írói jogdíjakra a járvány miatt a nehéz helyzetbe került kulturális iparágnak. “Az irodalom teljes világa fontos és jelentős a kulturális világban. Boldog vagyok hogy megnyitjuk a közkönyvtárakat és hogy újabb támogatást tudunk adni az írói jogdíjakhoz” – nyilatkozta Hili Tropper kulturális és sportminiszter a ynet-nek.


Beni Ganz egyenként találkozott pártja, a Kék-Fehér tagjaival, hogy megtudja tőlük kilépnek-e a pártból, ha belemegy Netanjahu újabb kompromisszumos ígéretébe. Azt is kérdezte, hogy benne maradnak-e pártjában, ha kiírják a választásokat, és megindul a kampány.

A szerkesztő megjegyzése: Netanjahu a december 23-ig hátralévő napokon megpróbálja megpuhítani Ganzot, hogy tovább folytassa vele a kormányzást a jövő évi költségvetés nélkül. Fő követelése az igazságügy-minisztérium átadása, hogy perét számára kedvezően befolyásolhassa. A hírek szerint öt Kék-Fehér képviselő bejelentette, hogy ha Ganz elfogadja Netanjahu feltételeit, akkor kilépnek a pártból és a kneszetből, ezzel tovább erodálva a párt eleve szerény legitimitását. Ha nem jutnak egyezségre, december 23-án automatikusan új választások jönnek a költségvetés el nem készítése miatt. Netanjahu szeretné elhalasztani a választásokat, mert Gideon Szaár megjelenése felkavarta az állóvizet, és attól tart, emiatt elvesztheti kormányfőségét a választások után. Ganz puhítása érdekében elhalasztotta a december 20-23 ig tervezett Öböl-menti diadalmenetét. Ganznak így is, úgy is vége, a közvélemény-kutatások szerint a parlamenti küszöb átlépéséért fog küzdeni a Kék-Fehér, a kérdés: emelt fővel, vagy ismét Netanjahunak behódolva temeti-e el pártját.


Ma újabb 100 km-es tiltakozó menet ér a Balfourhoz, amely a Negev sivatagból indult 5 nappal ezelőtt. Az utolsó napon reggel 9-kor Beit Zaitból, utolsó éjjeli táborukból indulnak, délben értek a Jeruzsálem határában lévő függőhídhoz, egykor a legfelsőbb bíróságnál, kettőkor a kneszetnél tüntetnek, és négykor érnek útjuk utolsó állomására, a Balfour utcai kormányfői rezidenciához.


Már második napja haladta meg az új fertőzöttek napi száma a 2500 főt, és várhatóan a következő napokban eléri a 2500-as heti átlagot, amelynél egy korábbi döntés szerint szigorú megszorításokat kell bevezetni. Az egészségügyi minisztérium egyik vezetője beismerte, hogy nem csak egészségi szempontok alapján határozták meg az egyes országok besorolását. Az újonnan barátivá vált Öböl-menti országoknál engedményeket tettek, emiatt például sok olyan fertőzöttet regisztráltak, aki Dubajból hazatérve hurcolta be a vírust. Teljes cikk


A Jiszrael Bejtenu vezetője, Avigdor Liberman, levélben szólította fel a vezető ellenzéki politikusokat, hogy a jövő évi választásokra Benjamin Netanjahu miniszterelnök Likud pártjával szemben hozzanak létre egy új blokkot.


Amir Ohana közbiztonsági miniszter (Likud) kedden a határrendészet parancsnokát, Jáákov (Kobi) Sabtájt jelölte ki az országos rendőr-főkapitányi posztra. A közbiztonsági miniszter bejelentésére kevesebb mint egy héttel azt követően került sor, hogy Avichai Mandelblit főügyész elrendelte Ohanának, hogy nevezzen ki hónap végéig egy állandó tisztviselőt a posztra.


Egy szaúdi újságnak nyilatkozva Beni Gantz védelmi miniszter kijelentette, hogy Jeruzsálem egységes marad, emellett lehet hely egy palesztin fővárosnak is. Gantz ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Izrael nem adja fel a ’67-es határait, legfeljebb területcsere jöhet létre a palesztinokkal, és felszólította Abu Mazent, hogy csatlakozzon a közelmúltbeli békefolyamathoz.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.