Izrael és Marokkó aláírta a normalizációs megállapodást

Ben-Shabbat és Kushner VI. Mohamed marokkói királlyal - Fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Ma este (kedden) aláírták a normalizációs megállapodásokat Izrael és Marokkó között a király palotájában az amerikai-izraeli küldöttség tagjai jelenlétében, amely ma reggel az El Al – az első Izraelből a marokkói fővárosba, Rabatba tartó – közvetlen kereskedelmi járatával repült Jared Kushner, Donald Trump leköszönő amerikai elnök tanácsadója vezetésével. Ezzel Marokkó csatlakozott az Egyesült Arab Emírségekhez, Bahreinhez és Szudánhoz, és diplomáciai kapcsolatokat létesített Izraellel.

Kedden landolt a marokkói Rabat repterén az izraeli El Al légitársaság járata, a fedélzetén Jared Kushnerrel, Donald Trump amerikai elnök vejével és tanácsadójával, valamint Meir Ben-Shabbattal, izraeli Nemzetbiztonsági Tanács vezetőjével. A vendégeket néhány órás látogatásra Rabatba röpítő gép az első izraeli kereskedelmi járat, ami marokkói földön landol.

A vendégeket kedden este palotájában látta vendégül VI. Mohamed marokkói király, és megállapodásokat írtak alá Izrael és Marokkó között a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás, a polgári repülés és a vízumkiadás területén. 

Nadia Fettah Alaoui marokkói turisztikai miniszter egy izraeli tévének elmondta, hogy a két állam közti diplomáciai kapcsolatok normalizálását követően a marokkói királyság évente 200 000 izraeli turistát fogadhat közvetlen légi összeköttetések útján, és javasolják az izraeli állampolgárok vízummentességét is.

Ben-Shabbat arról számolt be, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök nevében meghívta Marokkó királyát egy izraeli látogatásra.

Ez a diplomáciai látogatás pecsételi meg azt a december 11-i bejelentést, melyben az izraeli és a marokkói kormányok a hivatalos diplomáciai kapcsolat felvételéről tájékoztattak. Marokkónál ezt a Jared Kushner által vezetett amerikai tárgyalódelegáció járta ki, felajánlva, hogy cserébe az amerikaiak elismerik Marokkó fennhatóságát Nyugat-Szahara felett.

Nasser Burita marokkói külügyminiszter a Nemzetbiztonsági Tanács vezetőjével, Meir Ben Shabbattal és Kushner tanácsadóval folytatott megbeszélésen bejelentette, hogy Tel-Avivban és Rabatban két hét múlva megnyílnak a diplomáciai irodák.

Marokkó eddig nem ismerte el hivatalosan Izraelt, kiállva a palesztinok mellett, de informális csatornákon keresztül évtizedek óta kapcsolatot tartott Izraellel.

A Trump-adminisztráció már több iszlám vallású államot rávett a diplomáciai kapcsolatok felvételéle Izraellel, köztük az Egyesült Arab Emírségeket, Bahreint és Szudánt is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.