Gabi főz 4 – Lasagna Zimi módra

Ezt a rendkívül egyszerű lasagna receptet Amerikából ide, Izraelbe származott barátnőmtől tanultam.

Imádom a receptjeit, mert valami egész más szemszögből közelít a főzéshez. Ki gondolta volna, hogy létezik valódi olaszos ízhatású lasagna a nehézkesen elkészíthető, viszont jobban hizlaló, lisztes besamel mártás nélkül is?!

Íme a recept:

Hozzávalók:

  • 750 gr darált hús
  • 1/2 doboz lasagna tészta
  • 1 doboz, azaz 400 gr paradicsomkonzerv
  • 3-4 evőkanál pesto (bazsalikomos, fokhagymás paszta)
  • 400-500 g mindenféle sajt, amit csak a frizsiderben találsz
  • 2-3 szem paradicsom
  • 2-3 gerezd fokhagyma, őrölt bors, só
  • 2-3 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:

Amíg a darált húst egy kis olívaolajon pirítani kezdjük, a paradicsomkonzerves dobozban magában botmixerrel összeturmixoljuk a paradicsomot, a fokhagymát és a pestót. (Ha nincs pestónk, akkor helyettesíthetjük friss vagy szárított bazsalikommal. Én a szárított bazsalikomot ilyenkor mindig nagyvonalúan szórom, legalább két evőkanálnyit, és fokhagymából is ráduplázok.)
Az így előkészített paradicsomos öntetből vagy egyharmad doboznyit a már megpirult húsra öntök, és elkeverem.

Egy megfelelő méretű tűzálló tálat kiolajozok. Egy-két kanálnyi paradicsomöntetet terítek az edény aljába, majd erre jöhet az első réteg lasagna lap. Előbb egy húsréteg, majd a következő lasagna tésztára már jöhet is a sajt, túró, vagy amink van.

Kóser vagy vegetáriánus olvasóimat – mielőtt e ponton lecsapnák a receptet – szeretném megnyugtatni, hogy a hús nagyszerűen pótolható két tálcányi, olyan fél kilónyi gombával is.
A sajtos rétegeket egy kis pestóval fűszerezhetjük. A húsos rétegre, ha nem elég szaftos, hozzátehetünk a paradicsomöntetünkből.

Az utolsó réteg lasagna tésztára rászeleteljük a paradicsomokat és elterítjük rajta a maradék paradicsomöntetet is. Ha van reszelt sajtunk, azzal is megszórhatjuk. Alufóliával befedjük.
180 fokos sütőben körülbelül 1 óra 20 percig sütjük.

Ne feledjétek, kár a zöldségekért! Igyekezzetek a tisztításuknál minél kevesebbet elveszíteni.
Minden gramm ételben akarat van, a növény élni akarása, és az embereké is, akiknek szorgos munkájával, szeretetével konyhánkig jutott.

Nagyon jó étvágyat!!!!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.