Pogromok

Izraeli katonák állnak, és nem akadályozzák meg a telepesek kődobálását a ciszjordániai Givat Ronen közelében
Izraeli katonák állnak, és nem akadályozzák meg a telepesek kődobálását a ciszjordániai Givat Ronen közelében - Fotó: Yesh Din

Távol a közvélemény figyelmétől, a telepesek erőszakos bosszúhadjárata folyik az elmúlt öt hétben, miután társuk, Ahuvia Sandak egy elfogására indított rendőri üldözés során történt balesetben életét vesztette. A bosszúhadjárat áldozatai, mint általában, a palesztin lakosok, akiknek semmi közük a telepes halálához.

A BeTselem tegnap közzétett adatai szerint az elmúlt öt hét során a szervezet aktivistái 49 erőszakos eseményt dokumentáltak, ezek közül 28 palesztinok elleni fizikai támadást is tartalmaztak, amelyek során 15 lakos, köztük négy gyermek megsebesült. Autókat gyújtottak fel, gengszterként törtek be a házakba, kutyákat lőttek le, és lakókat gázoltak el szándékosan. Legalább egy esetben egy idős férfit botokkal véresre vertek.

És mindez az izraeli katonák és rendőrök szeme láttára, akiktől azt várnánk el, hogy fenntartsák a törvényt és a közrendet a területeken, megvédje a lakosokat és a tulajdonukat. Ezzel szemben az esetek többségében az ujjukat sem mozdítják a támadók megfékezésére. A több tucat erőszakos incidens után senki nem került bíróság elé. A BeTselem jelentése szerint ahelyett, hogy megállították volna a rendbontókat, a biztonsági erők megtámadták az áldozataikat, lövésekkel megsebesítették őket, 21 másik esetben pedig nem tettek eleget a támadás leállítására.

Így válnak tehetetlenné a palesztinok a támadóikkal szemben. A palesztin rendőrség nem léphet közbe, az izraeli rendőrség pedig csak a zsidók számára rendőrség. Ha a palesztinok támadták volna meg a telepeseket ilyen brutalitással, akkor egészen más lenne az ábra: a falvakat bezárták volna, több tucat letartóztatást hajtottak volna végre és a tettesek hamarosan bíróság elé kerültek volna, amelynek végén drákói büntetések lettek volna rájuk szabva.

A rendbontók a biztonsági erők viselkedését ösztönzésnek és zöld lámpának tekintik a zavargások folytatásához. Igazuk van, ez az üzenet. Aztán, amikor a helyzet tovább fokozódik, és a palesztinok már nem képesek tovább elviselni életük és vagyonuk kiszolgáltatottságát, és ellentámadást indítanak, hogy megvédjék magukat, majd felhangzik a kiáltás: terror, terroristák! A következő vérontás felelőssége a hadsereg, a rendőrség és a kormány lelkén fog száradni. Ha nem állítják meg azonnal a telepesek tombolását, és nem indítanak büntetőeljárást a rendbontók ellen, akkor nem tudnak majd kibújni az újonnan kialakult helyzet miatti bűnösség alól.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.