Állva alszanak

Eli Avidar írása

Fotó: Eli Avidar Facebook-oldala

Eli Avidar, Avigdor Liberman Izrael a Hazánk nevű pártja parlamenti képviselőjének Facebookon megjelent írása.

A csütörtök esti kormányülésnek riadóztatnia kellett volna a jogrend minden őrét. Vegyük észre mi történt: Netanjahu úgy döntött, hogy felrúgja az általa a paritásos kormányt létrehozó és megszavazott alaptörvényt, amikor azt állította, hogy szavazással többséget szerzett a zárlat meghosszabbítására. Ez az állítás jogilag nem állja meg a helyét.

Netanjahu úgy döntött, hogy ő maga a törvény, és fenébe a paritásos kormánnyal, amelynek beiktatása révén továbbra is miniszterelnök lehet. Amikor a főügyész bejelentette, hogy Netanjahu döntése jogellenes, kirohanást intézett a főügyész ellen a szájhős Ohana. Ő a mi belbiztonsági miniszterünk. Minden bandának van egy nagyszájúja, aki kifejezi a bandavezér gondolatait és vágyait, anélkül, hogy annak “be kellene koszolódnia”.

Nem Ohana jelenti a problémát. Ő az igazság pillanatában össze fog omlani. A kormányváltó tömb megnyeri a közelgő választásokat, elviszik tőle a biztonsági őrt, és otthona elől a biztonságiak őrbarakkját, és látni fogjátok, ahogy himnuszt zeng majd a demokráciához olyan magas szinten, hogy az andalúz énekesek hamisan énekelnek hozzá képest.

Tegnap megnéztem néhány hírstúdió adását. A megszólalók foglalkoztak a csütörtök este tartott kormányüléssel. Nem értik a helyzetet. Ezt Rina Macliach mondta ki bátran. Amnon Abramovich a levegőbe dobta a “kormányzati puccs” kifejezést, és senki sem esett le a székről.

Az izraeli dicső sajtó folytatta a stílus, a beszédkultúra hiányának ostorozását, és a legmagasabb fokon az kavarta fel az érzelmeket, hogy nagy a bizonytalanság a gyermek szüleinél, nem tudják, lesz-e jövő héten iskola.

Állva alszanak.

Szomorú, hogy fogalmuk sincs semmiről. A szemük előtt zajlik a katasztrófa, és nem hajlandók észrevenni, nehogy rögeszmésnek, összeesküvőnek, különösnek tekintsék őket. Az imázsuk mindennél fontosabb számukra. A szakmájuk kevésbé. Mások végezzék el a piszkos munkát. Az egyik stúdióban a jogi szakértő is szót kért. Azt hittem, hogy foglalkozik a kérdéssel, de nem… Sértő módon az izraeli lakosságot hibáztatta a koronahelyzetért és az izraeli társadalom engedetlenségét a harmadik politikai zárlat be nem tartásáért. Felfoghatatlan.

A média nem hoz megoldást, hanem maga is része a problémának. A Haaretz, a The Marker, Amnon Abramovich, Rina Macliach, Aviad Glickman és Nehemiah Stresler nem tudja elvégezni az egész izraeli sajtó helyett a munkát.

Optimistább vagyok a jogrend többi őrével kapcsolatban. Egy részüket Netanjahunak nem volt ideje leváltani. Néhányukat elhallgattatta, de nincs kétségem afelől, hogy az igazság pillanatában halljuk majd hangjukat és látjuk cselekedeteiket.

Fel kell készülniük egy horror forgatókönyvre, amelyben a miniszterelnök és sófárjai alkotmányellenes lépéseket tesznek a hatalom ellopására. Ez nem is forgatókönyv. Ez a valóság.

Netanjahu elveszíti a választásokat. Megtette a hihetetlent: egymásnak ugrasztotta a közös lista tagjait, öngyilkosságra késztette az iszlám mozgalmat, Ben Gvirt Smutrichhoz és a Crème de la Crème-hez ragasztotta, kényszerítette Ganzot az indulásra.
Mindezek ellenére nem szerez 61 mandátumot.

Maximálisan, még akkor is, ha akrobatikus mozdulatokat tesznek az Ayelet-Komenicsi-Shaked iskolájából, hogy a “Jobbra” becsússzon a kormányba, Netanjahu csak 59 helyet fog elérni.

Tehát ne csodálkozzatok, ha majd újabb törvényellenes, abszurd lépéseket tesz. Netanjahu tisztában van a helyzetével. Elveszítette önuralmát. Hűséges csatlósai rendszerszintű őrültségeket tesznek. Amir-bűnöző-Ohana tombolt a kabinet ülésén, Jarív-demokrácia-Levin pedig hetek óta olyan forgatókönyvekkel / jogalkotási lépésekkel van elfoglalva, amelyek legitimálják a nyilvánosság elleni antidemokratikus lépéseket.

Értenek a politikához. A közvélemény-kutatások egyértelművé teszik, hogy végük. Mi állítja meg őket? Mi akadályozta meg őket abban, hogy visszafordíthatatlan diktatórikus puccsot vezessenek egy csütörtök este?

Egy szóval – Te.

Velem tüntető húgaim és bátyáim, Ti állítjátok meg ezt a lépést. A Ti elkötelezettségetek és mozgósításotok, amikor bármilyen időjárásban kimentek a hidakra, a kereszteződésekbe és a terekre, a diktatúra elleni kiegyensúlyozó szerepet játssza.

Ti, akik nem törtök meg, nem féltek és nem is adjátok fel; élő bizonyságai vagytok, hogy nem hagy bennünket otthonainkban, nem sokkol és semmilyen módon nem ijeszt meg minket semmilyen alkotmányellenes lépés, amely ellopja a demokráciát.

Higgyétek el, amikor mondom, hogy a tiltakozó mozgalom mindennél fontosabb. Fontosabb, mint egy párt, fontosabb, mint az ego, és sokkal fontosabb, mint bármilyen karrier vagy politikai ambíció.

A tiltakozó mozgalom őrizte meg mostanáig a demokráciát. A tüntetések döntötték meg Izrael Állam történelmének legerősebb, legnagyobb és fegyelmezettebb kormányát.

A tiltakozó mozgalom teszi lehetővé az izraeli demokrácia számára a Netanjahu okozta bomlások és hanyatlás kijavítását.

Tiltakozó húgaim és fivéreim. Ma 17:00-kor megyek veletek demonstrálni a Beit Raban hídhoz.
18:00 órakor megyek veletek demonstrálni a Húrok-hídjához Jeruzsálembe. Majd eljutunk a Balfourba.

Választási kampány közepén vagyunk, és nem kérek tőletek politikai támogatást.

Arra kérlek, hogy segíts megőrizni a demokráciát.
Megkérlek, hogy ma este csatlakozz hozzám a Balfour-ba.
Jössz?

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSFacebook