A biztonsági szolgálatok volt vezetői Ganznak: “Mondjál le, Izrael tisztelegni fog előtted!”

Egy hónappal a választások előtt az izraeli hadsereg (IDF), a Moszad, és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat korábbi főparancsnokai, 130-an fizetett hirdetésben szólították fel a Kék-Fehér párt elnökét, hogy pártjával vonuljon vissza a márciusi választásokról annak érdekében, hogy Netanjahu ne juthasson előnyhöz. “A jelenlegi helyzetben ismét bátor döntést kell hozni.”

Beni Ganz feleségével – Fotó: Beni Ganz Facebook-oldala

Az izraeli védelmi szolgálatok mintegy 130 volt magas rangú vezetője, köztük vezérkari főnökök, a Moszad és a Sabak (Sin Bet) vezetői ma (hétfőn) reggel egész oldalas hirdetést tettek közzé az összes fontos izraeli újságban, amelyben felszólítják Beni Ganz védelmi minisztert, a Kék-Fehér párt elnökét, hogy mondjon le a Kneszet választásokon való megmérettetéstől. Az aláírók között van többek között Ehud Barak volt miniszterelnök és vezérkari főnök, Dan Halutz volt vezérkari főnök, Danny Yatom a Moszad volt parancsnoka és Amiram Levin a hadsereg északi hadtestének volt parancsnoka.

A felhívást a Ganznak négy mandátumot jósló közvélemény-kutatások nyomán tették közzé, melyet az a félelem vezérel, hogy ha Ganz pártja a bejutási küszöb alatt marad, az egyértelmű előnyt jelent a Benjamin Netanjahu miniszterelnök vezette jobboldali tömb számára, mert kárba vész sok ezer, a Netanjahu-ellenes tömbre leadott szavazat. 

Beni, eddig, és ne tovább!!!

“Beni, a biztonsági szervek vezetői voltunk több évtizeden át, barátaid vagyunk, szeretünk téged, sokan támogattunk a legutóbbi választásokon” – írták a nyugalmazott parancsnokok Ganznak. “Néhányan támogattunk a később született, vitatott döntésedben (a Netanjahuhoz való csatlakozást – a szerk.), néhányan pedig elleneztük azt. De, minként te is, kivétel nélkül mindannyian ennek a földnek az emberei vagyunk, melyet testvéreink és harcosaink vére áztat.”

“Beni, a hordágy alá álltál, mert a helyzet és a lelkiismereted ezt parancsolta, nem tehettél másként. A demokráciáért és az igazságszolgáltatás védelméért harcoltál. Ma már nyilvánvaló, hogy nem a vírus, hanem egy, bűncselekményekkel vádolt személy veszélyezteti népét uralmának megmentése érdekében. A kialakult helyzet ismét bátor döntést igényel.” 

Mindent megtettél, most Izrael mindenek felett!

A volt biztonsági vezetők azzal a kéréssel fordultak Ganzhoz, hogy már most, egy hónappal a választások előtt jelentse be, hogy lemond, és távozik a politikai életből. “A kezedben van a védekezés” – írták neki. “Itt az ideje, hogy egy utolsó vezetői döntést hozz, vonulj vissza ebből a veszélyes versenyből, amely a bejutási küszöb alatti százalékkal fog végződni, és még egy párt kiesését fogja eredményezni. Ne vegyél részt a kormányváltást követelő tábor szavazatainak elpazarlásában, ne veszélyeztesd a változás esélyét. Izrael sebesült, Izrael süllyed, Izrael tisztelegni fog neked. Helyezd Izraelt mindenek elébe.”

A Kék-Fehér az alábbi közleményt adta válaszul: “Csak egy erős Kék-Fehér akadályozza meg Netanjahut abban, hogy Ohanát nevezze ki igazságügyminiszternek, hogy leváltsa Mandelblit államügyészt és saját jelöltjét nevezze ki. Ganz az egyetlen, aki belülről szembe helyezkedett Netanjahuval, és állandóan csatát vívott az igazságszolgáltatás és az izraeli jogállamiság védelmében.”

A közzétett felhívás

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSYnet