Irán nem tűnik közvetlenül érintettnek az olajszennyeződésben

Egy Iránból induló líbiai nyersolajszállító tankhajó állhat az olajszennyeződés mögött.

Az izraeli környezetvédelmi minisztérium vizsgálata szerint az Emerald nevű, líbiai tulajdonú, panamai zászló alatt nyersolaj-rakományával Iránból Szíriába tartó tankhajó okozta az ökológiai katasztrófát, Izrael földközi-tengeri partvidékének rendkívül súlyos olajszennyeződését. 

A minisztérium jelentése szerint február elsején vagy másodikán történt az olajszivárgás, amikor a hajó automatikus követőit kikapcsolva a szíriai partokhoz tartott, ahol később ismét üzembe helyezte a nyomkövető műszereket. Az izraeli hatóságok szerint az áruját csempészáruként, a megfelelő engedélyek nélkül szállító tankhajó február 3. és 14. között kisebb hajókra helyezte át rakományát, de nem világos, hogy  szándékosan vagy baleset következtében került a tengerbe az olaj.    

„Irán nemcsak nukleáris fegyverekkel és a határainkhoz nyomulással alkalmazza a terrorizmust, hanem természeti károk okozásával is” – írta Twitter-fiókjában Gila Galmiel, természetvédelmi miniszter, a Likud párt politikusa. A 13-as kereskedelmi TV-csatorna híradása szerint sem a külföldi hírszerzéssel foglalkozó Moszad, sem más izraeli biztonsági szervezet nem tudott előre arról, hogy Gamliel Irán érintettségét fogja hangsúlyozni, nem is osztják ezt a véleményt.        

Egy meg nem nevezett, magas rangú biztonsági tisztségviselő azt mondta a közszolgálati műsorszolgáltatónak, hogy Irán nem tűnik közvetlenül érintettnek, és a környezetvédelmi minisztérium igazgatója is kétségbe vonta a szándékos olajszivárogtatás lehetőségét.

Az Izrael és Irán közötti feszültség két napja fokozódott, amikor Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Iránt vádolta meg a Helios Ray nevű, izraeli tulajdonban lévő teherhajót ért támadással, amit Teherán visszautasított. Természetvédelmi szakértők szerint évtizedek óta nem érte a februári olajszennyeződéshez hasonló nagyságú, súlyos környezeti katasztrófa Izrael földközi tengeri partvidékét.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.