Éjjel 36 rakétát lőttek Izraelre Gázából, válaszcsapások a Hamász létesítményeire

Rakétabecsapódás az Eskol Regionális Tanácsban, ma reggel - Fotó: Eshkol Security

Az izraeli hadsereg szombaton bejelentette, hogy légiereje csapásokat mért a Hamász palesztin iszlamista szervezet több katonai létesítményére a Gázai övezetben.

A tájékoztatás szerint a támadás válasz volt arra, hogy a Hamász az irányítása alatt álló övezetből legalább 36 rakétát lőtt ki az éjszaka folyamán dél-izraeli területek felé, amik egy része még a becsapódás előtt felrobbant, másokat pedig a Vaskupola nevű izraeli légvédelmi rendszer semmisített meg.

A bejelentésben azt közölték, hogy a szervezet föld alatti létesítményére és rakétakilövő állomásaira mértek csapásokat.

A The Times of Israel című, angol nyelvű hírportálon azt írták, hogy a Hamász péntek éjjeli támadása az elmúlt hónapok legnagyobb művelete volt.

- Hirdetés -

Izrael és a Hamász között három hadművelet és számos kisebb összecsapás zajlott az iszlamisták 2007-es gázai erőszakos hatalomátvétele óta.

A Hamászt Izrael, az Egyesült Államok és az Európai Unió terroristaszervezetként tartja számon.

A kora reggeli órákban közvetítők segítségével a felek megállapodtak, hogy beszüntetik a tüzet. A Gázai övezet két fegyveres szervezete (Hamasz, Iszlám Dzsihád) bejelentette, hogy a jeruzsálemi összecsapásokra válaszul lőtték ki a rakétákat.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy Izrael déli részein vissza lehet térni a napi rutinhoz.

- Hirdetés -
FORRÁSMTI