Netanjahu visszakozik, elfogadta Ganz miniszteri kinevezését

Beni Ganz - Fotó: képernyőkép / Ganz Facebook-oldala

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán elállt eddigi tervétől, visszavonta Ofir Akunisz miniszteri jelölését, és elfogadta egykori ellenlábasa, majd koalíciós partnere, a Kék-Fehér pártot vezető Beni Ganz igazságügyi miniszteri kinevezését az átmeneti kormányban – jelentette a Jediot Aharonot szerdán.

“A zsákutca elkerülésére és az igazságügyi minisztérium működésének biztosítására a miniszterelnök eldöntötte, hogy Beni Ganzot nevezi ki az átmenti kormány igazságügyi miniszterévé” – közölte a miniszterelnöki hivatal szerdán. A katonai rádió híradása szerint már szerda este összeül a kormány, hogy megszavazza Ganz kinevezését.

A váratlan visszalépés előtt egy órával Netanjahu ügyvédje még benyújtotta ezzel ellentétes, Akunisz kinevezésének jogszerűségét bizonyító álláspontját a legfelsőbb bíróságon.

Az Izraelben alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság a kedd esti botrányos kormányülés után felfüggesztette a Likudhoz tartozó Ofir Akunisz kinevezését, és szerda délutánra meghirdetett, a nyilvánosság számára élő adásban ígért ülésén választ várt a legfőbb ügyész szerint jogsértő szavazásról Netanjahu jogi képviselőjétől. 

Kedd este Avicháj Mandelblit izraeli főügyész törvénytelennek, és ezért semmisnek nyilvánította a kormány szavazását az új igazságügyi miniszter személyéről, miután tiltakozása ellenére Netanjahu a Likud jelöltjét szavaztatta meg. 

- Hirdetés -

Ofir Akunisz jelölése és megszavazása azért nem tekinthető az izraeli jogrend szerint elfogadhatónak, mert a tavaly nyáron megszületett koalíciós kormányzati megállapodás szerint a Kék-Fehérnek kell adnia az igazságügyi minisztert, és a Netanjahu, valamint a Ganz mögött álló minisztereknek azonos számú szavazati joguk kell legyen.

Az átmeneti kormányban azonban többségbe kerültek a Benjamin Netanjahu miniszterelnököt támogató miniszterek, akik először leszavazták Beni Ganz jelölését, majd Netanjahu követelésére és a főügyész tiltakozása ellenére megszavazták a Netanjahu vezette Likud jelöltjét, Akuniszt.

Netanjahunak azért van jelentős többsége az átmeneti kormányban, mert tavaly hat, Ganz pártja által delegált miniszter távozott a Kék-Fehérből és a kormányból, és ezzel felborult a koalíciós szerződésben rögzített erőegyensúly a kabinetben.

Az izraeli törvények szerint a leköszönő kormány átmeneti kormányként hivatalban marad a parlamenti választásokig, majd az új kormány megalakulásáig. Noha a korábbi Ganz-Netanjahu-egyensúly a hat miniszter távozásával felbomlott, mégsem neveztek ki új tárcavezetőket a helyükre, mert Benjamin Netanjahu megakadályozta az ezzel foglalkozó kormányülések összehívását.

Súlyos gondokat okozott az államigazgatásban, hogy nem állnak vezetők a minisztériumok élén, és ezért egy civil szervezet a legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy kényszerítse a hiányzó miniszterek kinevezését.

Az igazságügyi miniszter kinevezése különösen fontos, mert ellenjegyzése nélkül nem lehet új törvényt beiktatni Izraelben. A legfelsőbb bíróság a hozzá benyújtott petíció nyomán vasárnap 48 órát adott a kormánynak a miniszteri tárca betöltésére, és ezért hívták össze kedden a kabinet ülését.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.