Elhalasztják a palesztin választásokat

Elhalasztják a május 22-re kiírt választásokat, és a voksolást mindaddig nem tartják meg, amíg nincs garancia arra, hogy az Izrael által annektált Kelet-Jeruzsálemben is meg lehet tartani – jelentette be péntek hajnalban Mahmúd Abbász palesztin elnök élő televíziós beszédben.

“Úgy döntöttünk, hogy elhalasztjuk a választást mindaddig, amíg Jeruzsálemben élő honfitársaink nem tudnak élni demokratikus jogukkal” – szögezte le Abbász a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) vezetőségének tanácskozása után.

A palesztin elnök Izraelt tette felelőssé, mert szerinte a zsidó állam bizonytalanságot teremtett akörül, hogy megtartható-e a szavazás Kelet-Jeruzsálemben. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő hivatalának szóvivője korábban úgy nyilatkozott, hogy Izrael hivatalosan nem tett bejelentést arról, hogy engedélyezi-e a választás megrendezését, ahogyan 2006-ban tette. A városban palesztin szervezetek nem kampányolhatnak. Abbász arról beszélt, hogy az izraeli kormány írásban arról tájékoztatta, hogy nem tud állást foglalni, mert a legutóbbi választások után még nem állt fel új kormány.

Az egyelőre nem világos, hogy a júliusra tervezett palesztin elnökválasztást érinti-e a halasztás.

A Gázai övezetet irányító iszlám radikális Hamász felháborodással fogadta a döntést, melyet puccsnak nevezett, amelyet az emberek nem támogatnak. A mozgalom szerint Izrael kifejezett engedélye nélkül is meg kellene tartani a szavazást Kelet-Jeruzsálemben.

- Hirdetés -

“Visszautasítjuk ezt a döntést, amely szembemegy a közmegegyezéssel, és ennek következményeiért egyedül a Fatah lesz a felelős” – hangoztatta Számi Abú Zuhri, a Hamász szóvivője.

A választás esélyese az iszlamista mozgalom, és a halasztással Abbász pártja, a Fatah valószínűleg a megalázó vereséget odázza el, de Izraelben és a nyugati országokban vélhetően pozitív fejleményként fogják értékelni, mert a Hamászt terrorszervezetnek tartják és tartanak a megerősödésétől – teszi hozzá az AP amerikai hírügynökség, megjegyezve: már a döntés előtt sejthető volt, hogy Abbász bírálói pusztán ürügynek tekintik majd a jeruzsálemi szavazás kérdését, mert a választóknak csak kis hányada szorulna rá ténylegesen arra, hogy Izrael engedélyezze a választást, és több jelölt is világossá tette, hogy vannak kiskapuk, amelyek kihasználásával megtartható a voksolás. Az AP rámutat, hogy a Kelet-Jeruzsálemben élő palesztinok közül mintegy hatezren izraeli postahivatalokban szavaznának, de 150 ezer választópolgár Izrael engedélye vagy bárminemű segítsége nélkül is le tudja adni szavazatát.

A Palesztin Nemzeti Hatóságban több mint 15 éve nem tartottak választásokat. Abbász három hónappal ezelőtt jelentette be, hogy választások lesznek, miután többen bírálatot fogalmaztak meg a palesztin intézmények demokratikus legitimációjával kapcsolatban, a többi között az ő elnökségének hitelessége is megkérdőjeleződött.

2006-ban a Hamász elsöprő győzelmet aratott, ami belső szakadáshoz vezetett a palesztin hatóságban, miután a Hamász átvette az uralmat a Gázai övezetben, a Fatah ellenőrzése pedig Ciszjordánia egy részére korlátozódott. Azóta a Hamász népszerűsége is csökkent, mert a Gázai övezetben folyamatosan romlik az életszínvonal, de az iszlamista mozgalom továbbra is egységes, míg a Fatah három külön listára szakadt szét. A Hamász nem ismeri el Izrael Állam létjogosultságát, és rendszeresen támadásokat indít a Gázai övezetből a zsidó állam ellen.

- Hirdetés -