Vizsgálatot indít a Meron-hegyi tragédia miatt az állami számvevőszék elnöke

Matanjahu Engelman, az izraeli számvevőszék elnöke hétfőn bejelentette, hogy átfogó vizsgálatot indít a katasztrófa után, amelyben péntek hajnalban a lag-beomer ünnepén szokásos tömeges tűzrakási szertartáson halálra tapostak 45 résztvevőt – jelentette hétfőn a ynet.

Engelman sajtótájékoztatóján azt is leszögezte, hogy ha állami vizsgálóbizottságot hívnak életre Izrael történetének legsúlyosabb civil balesete miatt, akkor mérlegelni fogja, hogy szükséges-e az ő vizsgálódása, lenne-e annak további “hozzáadott értéke”.

2008-ban a számvevőszék szakértői véleményt tett közzé Simon bar Jocháj rabbi Meron-hegyen lévő sírjának állapotáról, és a lag-beomer napi szertartás előkészületeiről. 2011-ben újabb jelentést adtak ki a korábbi bírálatuk nyomán történt esetleges változásokról, melyben megjelöltek számos további hiányosságot, amelyek kijavításával elkerülhető lehetett volna a pénteki katasztrófa.

“A korábbi ellenőrzés rámutatott, hogy nincs felelős kormányzati tisztviselő, aki a sír általános gondozásáért felelne, nem megfelelő a vallási és nemzeti emlékhely karbantartása, nem hajtották végre a korábbi jelentés által javasolt intézkedéseket, engedély nélküli építkezések találhatóak a helyszínen, és a bekötőutak sem alkalmasak mentőjárművek közlekedésére” – hangsúlyozta Engelman hétfői sajtótájékoztatóján.

A számvevőszéki elnök kifejtette, hogy jelentése három szintre fog kiterjedni: az érintettek magatartásának és tevékenységének vizsgálatára a döntéshozók szintjétől a terepen dolgozókig a tragédia előtt és közben, a sírkomplexum kezelésére az évek során, beleértve a korábbi jelentésekben foglalt hiányosságok kijavítására tett intézkedéseket, valamint arra is, hogy Izraelben miként rendezzék úgy a tömeges vallási eseményeket, hogy megakadályozhassák a jövőbeli katasztrófákat.

Vasárnap a rendőrség egykori magas rangú tisztviselői állami vizsgálóbizottság létrehozására szólították fel Benjamin Netanjahu miniszterelnököt. “A Meron-hegyi incidens nem kizárólag a rendőrség felelőssége” – írta a kormányfőnek több tucat volt főrendőr, miután Amir Ohana belbiztonsági miniszter a történteket követően kijelentette, hogy “vállalja a felelősséget, de nem a bűnösséget”, amit elsősorban a rendőrség észak-izraeli főparancsnokára próbált áthárítani.

Beni Ganz védelmi miniszter is állami vizsgálóbizottság megalakítását kérte a felelősök elszámoltatása és a tanulságok levonása érdekében. Ganz Avicháj Mandelblit főügyészhez fordult jogi szakvéleményért, hogy vajon alakíthat-e ilyen, valós jogkörökkel rendelkező bizottságot egy átmeneti kormány.

Az állami vizsgálóbizottság döntései kötelező érvényűek és nem csak ajánlások lennének – szemben a számvevőszéki jelentéssel –, és azoktól eltérően megbízatásának függvényében bárkit beidézhetne tanúnak. Ganz azt kérte, hogy Eszter Hajut, a legfelsőbb bíróság elnöke bírót nevezzen ki a bizottság élére, és biztosítsa a nyomozás függetlenségét, mert ezáltal szerinte megerősödne a közvélemény bizalma a testületben.

A 12-es kereskedelmi tévé híradása szerint a sírhelynél évek óta csak a véletlennek volt köszönhető, hogy nem következett be hasonló tragédia a rendkívüli zsúfoltság, a szervezetlenség és a tömegrendezvényhez szükséges feltételek hiánya miatt.

A televízió szakértői szerint Benjamin Netanjahu a március 23-i parlamenti választások után találkozót tartott az ultraortodox pártok képviselőivel, akik további támogatásuk egyik feltételének szabták számára, hogy idén a szokásos módon, az egészségügyi minisztérium követelte járványügyi korlátozások mellőzésével rendezhessék meg a Meron-hegyen szokásos vallási szertartást.

Korábban a rendőrség azt állapította meg, hogy legfeljebb tízezer ember befogadására alkalmas a helyszín, de a döntéshozók szintjéről olyan utasítást kaptak, hogy a tavalyi, koronavírus-járvány miatti tiltások után idén mindenkinek engedélyezzék a szent hely szabad megközelítését.

Korábbi cikkek Engelmanról:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.