A palesztin vezetés elítélte az “izraeli támadást”

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke hétfőn elítélte “a megszálló izraeli erőknek a (palesztin) hívők elleni brutális támadását”. A palesztin vezető ekképpen jellemezte a palesztinok és az izraeli rendőrök közötti összecsapásokat a Templom-hegyen. Ez szerinte “újabb kihívást jelent a nemzetközi közösségnek”.

Mohamed Staje palesztin miniszterelnök szintén bírálatát fejezte ki, és Izraelt tette felelőssé a történtekért. A kormányfő egyúttal a nemzetközi közösség “azonnali közbelépését” kérte annak érdekében, hogy “védelmet nyújtsanak a palesztin civileknek a megszállt területeken, és véget vessenek a szörnyű izraeli jogsértéseknek”.

Huszein al-Sejk, a Ciszjordániát kormányzó Palesztin Hatóság (PH) polgári ügyekért felelős minisztere közölte: “a palesztin vezetés minden lehetőséget megvizsgál, hogy reagáljon erre a szörnyű agresszióra a szent helyek és az állampolgárok ellen”.

A Gázai övezetet de facto irányító Hamász palesztin radikális iszlamista szervezet figyelmeztetett: a palesztin “ellenállás készen áll, és nem fogja tétlenül nézni” a jeruzsálemi történéseket, amennyiben “a megszállók nem vonulnak vissza, és nem vetnek véget sátáni terveiknek”.

Mindeközben Jordánia külügyminisztériuma bekérette az izraeli diplomáciai ügyvivőt, hogy tiltakozását fejezze ki, és elítélje az izraeli jogsértéseket.

Hétfő reggel ismételten heves összecsapások törtek ki palesztinok és izraeli rendőrök között az al-Aksza mecsetnél, Jeruzsálem keleti részén. Az összecsapásokban több mint 300-an sérültek meg, közülük 228-an orvosi ellátásra szorultak a Vörös Félhold közlése szerint.

Az izraeli rohamrendőrök hétfőn reggel behatoltak a Templom-hegyre, és tömegoszlató fegyverek, füstbombák és könnygáz, valamint gumilövedékek bevetésével vették fel a harcot a mecsetbe szorult, a biztonságiak felé köveket dobáló muszlim hívőkkel.

Jeruzsálem vitatott hovatartozása a palesztin-izraeli konfliktus egyik legfőbb nyitott kérdése. Az izraeliek Jeruzsálem egészét saját fővárosuknak nyilvánították, beleértve a város 1967-ben elfoglalt keleti részét is, míg a palesztinok Kelet-Jeruzsálemet szeretnék megtenni a Ciszjordániából és a Gázai övezetből létrehozandó saját államuk fővárosává.

A jelenlegi helyzetet súlyosbítja, hogy az izraeliek a hétfői Jeruzsálem-napon ünneplik Kelet-Jeruzsálem 1967-es izraeli elfoglalását.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.