Széleskörű támadás Izrael ellen: rakétatűz az ország központjára és a déli települések ellen – Percről percre

Folytatás >>

21:28Jair Lapid, a Jes Atid elnöke ma esti sajtótájékoztatóján reagált Naftali Bennett kijelentésére, miszerint a változás-kormány elbukott. Lapid azt felelte: “értem az aggodalmat, de itt tévedés van. A változás nem akkor történik, amikor ez kényelmes, és aki várja a megfelelő pillanatot, rájön, hogy az soha nem jön el. Nem áll szándékomban feladni. Továbbra is minden követ megforgatok, hogy kormányt alakítsak. Ha nem járok sikerrel, akkor az ország történelmének legszükségesebb és legkockázatosabb választásaira megyünk, és megnyerjük őket.

23:01 – Beni Ganz honvédelmi miniszter a rendőrség kérésére meghosszabbította a polgári sürgősségi esemény érvényességét Lod városában. A parancs lehetővé teszi a mentőegységek rendőri irányítás alá rendelését, a különféle szervek szükséges felszerelésének használatát és bizonyos helyeken a civilek tartózkodásának korlátozását. A döntés reggel 3 órakor lép hatályba, és 48 órán át lesz érvényben.

22:39 – Beni Ganz védelmi miniszter arról tájékoztatta Kobi Shabtai rendőrbiztost, hogy 48 órával meghosszabbította a lodi polgári vészhelyzeti esemény bejelentésének érvényességét.

22:27 – Az izraeli légierő támadta a Hamasz belső biztonsági apparátusának székhelyét – jelentette az IDF szóvivője. A központban fegyvereket tárolnak, és itt található Rafiah belbiztonsági vezetőjének irodája és más osztályok.

22:22 – Libanoni biztonsági források szerint úgy tűnik, hogy az Izraelre kilőtt rakéták mögött egy kis palesztin frakció áll, amely a palesztin harc iránti szolidaritás jeleként működött, és nem a Hezbollah nevében. A dél-libanoni a-Rashidiya menekülttáborból kilőtt rakétát elavultnak tekintik. Az elmúlt években hasonló lövöldözésre került sor a libanoni palesztin frakciók kezdeményezésére.

22:17 – A gázai egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy a halottak száma jelenleg 103, köztük 27 gyerek és tizenéves, valamint 11 nő. A sebesültek száma 580-ra emelkedett.

22:14 – Légiriadó volt az ország középső részén.

22:03 – Ganz védelmi miniszter 48 órával meghosszabbította a lodi polgári vészhelyzetet.

22:00 – A riasztások aktiválódtak Asdodban, Askelonban és a Gázai övezethez közeli településeken.

21:42 – IDF szóvivő: Három rakétát lőttek ki Libanonból a tenger felé, a Genezáret partjaival szemben.

21:28 – Jair Lapid, a Jes Atid (Van Jövő) elnöke ma esti sajtótájékoztatón reagált Naftali Bennettre, aki korábban azt mondta, hogy a változás-kormány elbukott. Lapid érti Bennett szorongását, de szerinte téved. Yair Lapid elnöke, Yair Lapid ma esti sajtótájékoztatón tartott beszédet Naftali Bennett szerint, aki korábban azt mondta, hogy a Shinui-kormány elbukott. Lapid szerint “értem a szorongást, de téved. A változás nem akkor történik, amikor ez kényelmes, és aki várja a megfelelő pillanatot, rájön, hogy soha nem jön el. Nem áll szándékomban feladni. Továbbra is minden követ megfordítok, hogy kormányt alakítsak. Ha nem jár sikerrel, akkor az ország történelmének legszükségesebb és legveszélyesebb választásaira megyünk, és megnyerjük őket. “

21:31 – Az Askelon regionális tanács lakói utasítást kaptak, hogy zárkózzanak be otthonaikba.

21:18 – Amir Ohana belbiztonsági miniszter ma este azt mondta Lodban, ahol jelenleg is zavargások zajlanak, hogy “Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megerősítsük Lod polgárait, és nagyon határozottan támadjunk. Az ilyesmi időt vesz igénybe.” Korábban egy 19 éves mentőorvost lőttek le Lodban, aki könnyebb sérüléseket szenvedett. Jaffában megtámadtak egy 19 éves katonát, aki agyi vérzésben szenvedve kritikus állapotban érkezett az Ichilov kórházba. Később elmondta, hogy arabok támadták meg.

21:05 – Riasztások aktiválódtak Askelonban és a Gázai övezet környékén.

21:04 – Biden: Csökkenteni kell az Izraelre irányuló rakétatüzet, kapcsolatban vagyunk Egyiptommal és Szaúd-Arábiával. (ejze hamud)

21:02 – Riasztást aktiváltak a Gázai övezethez közeli településeken.

20:55Manszur Abbasz, a Raám arab párt elnöke ma este közölte, hogy Bennett tájékoztatta őt arról a szándékáról, hogy kilép a váltás kormánya megalakítása érdekében folytatott tárgyalásokból, hozzátéve, hogy nem volt megállapodás közte és Netanjahu között. Az N12-nek adott interjúban Abbaszt megkérdezték, pártja támogatná-e a közvetlen választások törvényét, amire így válaszolt: “Megfontoljuk majd az arab társadalom eredményeiért cserébe. Nem zárjuk ki azonnal, de mielőtt beleegyeznénk egy ilyen törvénybe, jó dolgokat kell szereznünk az arab társadalom javára.”

20:34 – A Jobbra (Jamina) párt elnöke, Naftali Bennett zárt tárgyalásokon elmondta, hogy a biztonsági helyzet fényében elvetették a “váltás kormány” megalakításának lehetőségét, és a Jobbra és a Likud között újraindultak a kapcsolatok. A két fél tárgyalócsoportjának tagjai ma találkoztak, és várhatóan ezen a hétvégén további találkozókat tartanak.

20:24 – Emmanuel Macron francia elnök ma telefonon beszélt Mahmud Abbasz palesztin elnökkel az izraeli és a gázai helyzetről – közölte az Elysee-palota. A beszélgetésében Makron elítélte a Hamász “és más terrorista szervezetek” rakétákkal történő támadását Izrael ellen. Macron szomorúságát fejezte ki a palesztin elnök előtt a palesztin lakosság körében előforduló nagyszámú áldozat miatt. A nyilatkozat szerint Macron érdekelt abban, hogy később Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel is beszéljen, és tárgyalásokat kíván folytatni a régió többi országával, köztük Egyiptommal.

19:49 – Jaffóban megtámadtak egy 19 éves katonát, akit kritikus állapotban szállítottak az Ichilov kórházba, miközben agyi vérzéssel küzdött. Tel-Aviv Hatikva negyedében összecsapások alakultak ki jobboldali aktivisták valamint arab újságírók és lakosok között. Több tucatnyian gyűltek össze az Etzel utcában, a negyedben évő arabok elleni tiltakozásra fehívás miatt. Roland Nevitsky fotóst, az KAN11 újságíróját megtámadta az egyik tüntető, elvették tőle a kameráját, és sisakkal fejbe verték. Két 30 év körüli gyanúsítottat letartóztattak.

19:47 – A gázai egészségügyi minisztérium szerint eddig 87 palesztin, köztük 18 gyermek halt meg a harcokban. A Gázai övezetben a sebesültek száma elérte az 530-at.
Izrael egyik magas rangú biztonsági tisztviselője az újságírókkal folytatott beszélgetésben azt mondta, hogy a harcok súlyosan megbontják a gázai élet rutinját. Elmondása szerint a gázai övezetben az áramellátás és a vízellátás napi néhány órára korlátozódott az üzemanyaghiány miatt, ami megnehezíti a turbinák és vízszivattyúk üzemeltetését. Ehhez csatlakozik az áruk átjáró határainak lezárása. Ezenkívül a becslések szerint a koronavírus most gyorsabban terjed az övezetben. A harcok megkezdése előtt a pozitív tesztek aránya elérte a 30%-ot, és a gázai hatóságok nehezen tudták kezelni a válságot. A konfliktust megelőző rendezési időszakban Gázában emelkedett az életszínvonal.

19:22 – Beni Ganz védelmi miniszter jóváhagyta 9000 tartalékos behívását, a korábban jóváhagyott 7000 mellé. A minisztérium közölte, hogy ezek olyan harcosok, akik a déli, a központi és az északi parancsnokság területén helyezkednek el, és felváltják az egyéb missziókra behívott erőket.

19:15 – Mintegy 160 rakétakilövést azonosítottak a Gázai övezetből Izrael területére ma reggel 7 és 19 óra között – közölte az IDF. Mintegy 30 rakéta landolt a Gázai övezetben, és további több tucatot leszedett a Vaskupola.

18:59 – Rakéta landolt egy ház udvarán az Eskol Regionális Tanács egyik településén. A rakéta nem robbant fel, és tűzszerészt hívtak a helyszínre. A lakók nem voltak otthon a becsapódás idején, ezért nem voltak áldozatok.

18:57 – A Beni Ganz védelmi miniszterhez közeli források szerint nem fogja automatikusan jóváhagyni katonák toborzását városok rendészeti misszióira, mivel ez egy szokatlan lépés, amelyet eddig soha nem hajtottak végre. Az IDF-erők alkalmazása csak polgári vészhelyzet esetén lehetséges, amelyet eddig Lodban hirdettek ki. Ganznak felhatalmazása van annak meghosszabbítására, és ha nem teszi meg, akkor ez ma este véget ér.

18:44 – Rakétatűz a déli településekre és Beér Sevára.

18:43 – Miközben a Gázából Izraelre tartó rakétázások folytatódnak, a rendőrség az izraeli arabok és zsidók között folytatott erőszakos összecsapások folytatására készül. A nap folyamán felhívásokat tettek közzé az erőszakos szerveződések a közösségi hálózatokon. A Sabak zsidó terrorral foglalkozó részlege részt vesz a készülődésben, mivel a rendőrség attól tart, hogy jobboldali aktivisták szerveződnek, hogy ma este a vegyes (zsidó-arb lakosú) városokba (különösen Lod, Akko és Jaffa) menjenek. Az elmúlt nap folyamán a Sabak információkat küldött jobboldali aktivisták és zsidó csoportok az arabokkal való konfrontáció érdekében tett tevékenységéről. A rendőrség megerősített csapatokat telepített a vegyes és arab városokba. A polgári vészhelyzet részeként továbbra is kijárási tilalom alatt álló Lodban várhatóan 500 rendőr lesz.

18:41 – A hét eleje óta az ügyészség több száz kérelmet küldött a közösségi hálózatoknak, hogy távolítsák el az erőszakra és a terrorizmusra buzdító bejegyzéseket. Az ügyészség egyik forrása szerint ez nagyjából annyi, mint normális időben. Az ügyészség kibernetikai osztálya többek között felfüggesztette az Iszlám Dzsihád katonai szárnyának szóvivőjének Twitter-fiókját. A Sabak (Sin Bet) továbbítja az ügyészségnek a problematikus bejegyzéseket a közösségi hálózatokról, ezek jogi vizsgálaton esnek át, hogy tartalmaznak-o olyan tartalmat, amely terrorizmusra és erőszakra buzdít. Azokban az esetekben, amikor ez kiderül, azonnali eltávolításukra kérelmet küldenek a közösségi hálózatokhoz.

18:29 – A hadsereg megtámadta a Hamász pilóta nélküli repülőgép egység-parancsnokának, Samer Abu-Dakának operatív célokra használt lakását, amelyet korábban az Erős Szikla hadműveletben is támadtak.

18:25 – Rakétákat lőttek Beér Sevára és környékére.

18:03 – Rakétákat lőttek Beér Sevára és környékére.

18:02 – Rakétatámadás érte Askelont és a Gázai övezet környéki településeket lőttek Beér Sevára és környékére.

17:47 – Széleskörű rakétatámadás a Gázai övezet környéki települések ellen.

17:44 – Riasztásokat aktiváltak Szderotban és a Saar Hanegev regionális tanácsban.

17:28 – Riasztásokat aktiváltak Askelonban és a Hof Askelon regionális tanácsban.

16:58 – Benjamin Netanjahu miniszterelnök ma délután kijelentette, hogy fontolóra veszik a vegyes városokban zavargók elleni adminisztratív őrizetbe vételt, és a rendőrbiztosnak engedélye van arra, hogy IDF-erőket vessen be az összecsapások elnyomására. “Célunk, hogy eredményeket hozzunk és gyorsan meghozzuk” – mondta. “A vizsgálóbizottságoktól való félelem hangját halljuk, de én minden eszközt megadok nekted. Ne féljetek, van támogatottságotok. Törvénysértő nacionalista elemekkel állunk szemben.”

16:32 – Riasztás volt az Eskol regionális tanácsban.

16:29 – Riasztás volt Netivotban és a Szdot Negev regionális tanácsban.

16:26 – A katonai szóvivő ma délután elmondta, hogy az ötéves Ido Avigal védett helységben történt halálának nyomozását követően Szderotban, a hadsereg felszólítja a lakosságot, hogy zárják be a védett helység (mamad) mindkét ablakát – a védőablakot és az acélablak – és maradjanak az ablakmagasság alatt. “Szderotban egy kivételes eset történt, amikor egy biztonsági szoba ablakán áttört egy közelben felrobbant rakéta darabja” – mondta a szóvivő, “az ablak standard ablak volt. Ebben a kérdésben az anomália az ütközés szögében és a sebességben volt.”

16:22 – Légvédelmi riadó volt az Eskol regionális tanácsban.

16:15 – Az IDF szóvivője, Hidai Zilberman dandártábornok ma délután bejelentette, hogy az hadsereg kijárási tilalmat rendelt el minden harci alakulat számára, beleértve a harcosok kiképzését is.

16:10 – Riadó volt ki Szderotban és a Saar Hanegev regionális tanácsban

16:02 – Négy zsidót, akiket azzal gyanúsítottak, hogy egy lodi lakost meggyilkoltak a hétfő és kedd közötti éjszaka a városban történt zavargások során, ma szabadlábra helyezték, korlátozó feltételek mellett, és egy hétre eltávolították a városból. Jelenleg “könnyed halálokozás” ellenük a gyanú. A bíróság elutasította a rendőrség azon kérését, hogy a 30-40 év körüli fogvatartottakat házi őrizetben engedjék szabadon. Az áldozat Musa Hasson, 32 éves lodi lakos, akit a héten agyonlőttek.

15:52 – A rendőrség közölte, hogy a közösségi médiában különféle csoportokban dolgoznak azon, hogy felfedjék a ma este országszerte erőszakos zavargásokat előidéző ​​elemeket. A rendőrség a zavargásokban résztvevő kiskorúak szüleihez fordult: “A tegnap esti zavargásokban több száz kiskorúval találkoztunk, akik köveket dobáltak, civileket támadtak meg és vagyont rongáltak. Elvárjuk, hogy e kiskorúak szülei vállalják a felelősséget és gondoskodjanak arról, hogy a gyerekeik ne vegyenek részt zavargásokban. “

15:31 – Az IDF ismét megtámadott a Hamász páncéltörő rakéta-kilövőállását. A hadsereg szerint a kilövőállás a Gázai övezet déli részén egy sokemeletes lakóépületében lett elhelyezve. Reggel óta páncéltörő rakétállások sorozatát semmisítették meg Gázában.

15:24 – A Tel-Aviv Haganah és Lod állomások között leállították a vonatforgalmat az arabok zavargásai miatt a Lod melletti sín közelében. A forgalom leállítását követően a Kfar Chabad, Lod – Ganei Aviv és Rishon Lezion – Rishonim vasútállomásokat ideiglenesen bezárták.

15:10 – Egy hétéves kisfiú közepes súlyosságú sérüléseket szenvedett a végtagjain, miközben egy védett terület felé rohant Beerot Jitzhak kibucban.

15:00 – Rakéta landolt nyílt területen az Eilot regionális tanács nyugati részén. A tanács közleménye szerint a rakéta minden helységtől távol robbant fel, ezért a tanács területén nem aktiváltak riasztót. A Ramon repülőtér szintén a tanács területén található.

14:41 – Az Izrael felé tartó rakétatűz után a Hamasz bejelentette, hogy új rakétát indítottak a Ramon repülőtér irányába. “Muhammad Def parancsára új rakétát indítottunk” Ayyash “néven, amelynek hatótávolsága 250 kilométer. Ez a legpusztítóbb erővel rendelkező rakéta, amely az Izz ad-Din al-Kasszam dandárok birtokában van, és ez a szervezet vezető tagjainak meggyilkolására adott válasz. Ez a rakéta Izrael Állam teljes területére kiterjed.”

14:37 – Robbanások visszhangja hallatszott Gus Dan-ban

14:34 – Rakétatűz Jeruzsálem területére: riasztások Natafban és Mevo Horonban

14:33 – Széleskörű támadás Izrael ellen: rakétatűz a központra (Gus Dan, Sfela) és a déli települések ellen.

14:27 – Riasztások aktiválódtak Beér Seván és a beduin szórványban a Negev-sivatagban.

14:23 – Riasztások aktiválódtak Szderotban és a Saar Hanegev regionális tanácsban.

14:21 – Benjamin Netanjahu miniszterelnök a utalt a gázai harcok folytatására: “Ez időbe telik, de nagyon határozott fellépéssel, a védekezésben és támadásban egyaránt el fogjuk érni a célunkat – a nyugalom helyreállítása Izraelben”.

14:16 – Riasztások aktiválódtak Szderotban és a Saar Hanegev regionális tanácsban.

13:56 – 10 órás csend után légvédelmi riadó volt Askelonban.

13:44 – A Hamasz katonai szárnyának szóvivője közölte: “Válaszunk a rendelkezésünkre álló lehetőségek kis részét képezi. Amint Izrael fokozza támadásait, fokozni fogjuk a támadásokat – és még sok meglepetés van a tarsolyunkban.” A szóvivő hozzátette, hogy “ez egy olyan harc, amelyet a palesztin társadalom minden rétegének integrációja jellemez minden területen. Az Al-Aksza mecsettel kapcsolatban valamennyi palesztin számára konszenzus van”.

13:42 – IDF: A Gázai övezet déli részén megsemmisítettünk egy katonai objektumot, melyben a Hamasz három páncéltörő kilövőállása volt.

13:15 – Az eszkaláció kezdete óta 1369 rakétát lőttek Izraelre, ebből 264 lakott területen csapódott be. Összehasonlításképpen: az Erős szikla hadművelet során körülbelül 4000 indítás történt 50 nap alatt.

13:02 – Reggel óta negyedszer végzett a hadsereg egy páncéltörő rakéta-osztaggal a Gázai övezetben.

12:39 – Két embert letartóztattak azzal a gyanúval, hogy részt vettek egy arab meglincselésben Bat Jamban, amelyben több tucat zsidó vett részt. Tegnap a rendőrség megígérte: “Utolérjük a sokkoló lincs minden egyes elkövetőjét.” Az egyik letartóztatott 20 év körüli Bat Jam-i lakos, valamint egy körülbelül 16 éves holoni lakos.

12:35 – Az Eskol regionális tanácsban rakétariasztás volt.

12:13 – Az Al-Arabiya televíziós hálózat jelentése: Az egyiptomi biztonsági küldöttség megérkezett Tel-Avivba.

12:06 – Tiberias önkormányzata bejelentette, hogy “a biztonsági helyzet és a tiberiasi közelmúltbeli események fényében, valamint az illetékes hatóságokkal folytatott konzultációt követően kénytelenek vagyunk további értesítésig bezárni az önkormányzat Kineret-parti strandjait.”

12:00 – A hadsereg egy órán belül harmadszorra újabb Hamasz páncéltörő rakéta-osztagot támadott – megakadályozva, hogy Izraelre lőjenek.

11:49 – A gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy az IDF Gázai övezetben végrehajtott támadásaiban 83 palesztin, köztük 17 gyerek és 7 nő halt meg, további 487 ember megsebesült.

11:44 – A hadsereg egy órán belül másodszor támadott páncéltörő rakáta-osztagot – megakadályozva, hogy Izraelre lőjenek.

11:33 – A Negev-sivatagi beduinok zavargásai miatt áramellátási hiba keletkezett a Mekorot izraeli vízszolgáltató vállalat egyik forráshelyén – ezért nem lehet vizet szivattyúzni. A javításig a Mekorot víztartályokkal helyettesíti a Hebron-hegység déli részén lakók vízellátását.

11:28 – A rendőrök 82 embert tartóztattak le az éjszaka (csütörtök) folyamán az ország északi részén elkövetett több tucat erőszakos eseményben való részvétel gyanújával. Az eszkalációs hullám kezdete óta 232 embert tartóztattak le az északi körzetben, köztük kiskorúakat.

11:17 – Rakétatűz érte Netivot várost és a Gázai övezet környéki településeket.

11:11 – Erőszakos zavargások ma reggel Kfar Kaszemben: A városban két rendőrautót felgyújtottak, a település bejáratát pedig Oranit irányából elzárták a rendbontók kődobálása miatt. A rendőrség egy ideiglenes rendőrállomást nyitott a településen kívül, és megakadályozta a zsidó autósok bejutását a városba.

11:05 – Akkóban folytatódnak a rendbontások: az arabok egy háromszintes panziót gyújtottak fel ma reggel az óvárosban, a világítótorony közelében, és a tűz átterjedt a közeli épületre. Az önkormányzat állítása szerint a rendőrség és a tűzoltóság nem lép be az arabok lakta óvárosba, mert “nem kockáztatjuk az emberi életeket, csak hogy minden ládát eloltsunk.” Később a helyi lakosok segítségével mégis eloltották a tüzet – a rohamrendőrség biztosításával.

11:00 – A légierő a Gázai-övezet északi részén a Hamasz egy páncéltörő rakétaosztagát támadta. A hadsereg közleménye szerint “az osztagot akkor érte a csapás, amikor Izrael területére próbáltak lőni”.

10:36 – Az éjszaka folyamán a rendőrség 19 zsidót és 3 arabot tartóztatott le garázdaság és erőszak gyanújával Beér Seván. Tegnap este tüntetők százai vonultak a városban és “Halál az arabokra” skandáltak, hogy tiltakozzanak a beduinok által a Negev útjain elkövetett zavargások ellen. A tüntetők kövekkel dobálták azokat a járműveket, amelyekről feltételezték, hogy arabok ülnek bennük, elzárva a belváros közelében lévő kereszteződést. A rendőrség nagy erőkkel próbálta szétoszlatni a tömeget.

10:16 – Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter támogatásáról biztosította Izraelt, ezt írva Twitter-fiókjában: “Továbbra is elkötelezettek vagyunk Izrael törvényes védekezési joga mellett, és felszólítunk minden felet, hogy csökkentse az erőszak és a civilekkel szembeni fenyegetések mértékét – különösen a közelgő zsidó és muszlim ünnepek előtt”.

10:14 – Az IDF a Hamasz katonai hírszerzési irodáit támadta a Gázai övezetben. A bejelentés szerint a hadsereg folytatja az egész övezetben a széleskörű támadási hullámot.

10:06 – A 31-es utat a Shoket-csomópont és a Tel Arad-i csomópont között lezárták a forgalom elől a közúti veszélyek miatt, amelyek a helyszínen történt tegnapi beduin zavargások után maradtak.

09:36 – Beni Ganz hadügyminiszter “az erőszakos és nacionalista kitörés” miatt tíz határrendészeti tartalékos egység behívását rendelte el a rendőri erők megerősítése érdekében az egész országban. Ez Gantz nyilatkozata szerint. Ganz szerint: “A nacionalizmus miatt vészhelyzetben vagyunk – és ebben az időben a helyszíni erők masszív megerősítésére van szükség, amelyek azonnal a helyszínre érkeznek, hogy helyreállítsák a törvényes rendet.” Ezzel együtt a közrend rendőri érvényesítése nem helyettesíti a vezetők felelősségét az indulatok lecsendesítésében. “Tegnap este találkoztam 30 arab település vezetőjével, és ma is folytatom erőfeszítéseimet az arab és a zsidó közönség vezetőivel a nyugalom visszaállítása érdekében, és hogy megállítsuk az uszítást és agitációt, amely az izraeli társadalmat belülről tépi szét.”

09:32 – Egy 34 éves zsidót hátba szúrtak Lodban, miközben imádkozni ment a zsinagógába. Állapota közepesen súlyos. Elmondása szerint a tfilinje (imaszíj) segítségével küzdött a támadóval, akit sikerült ellöknie magától.

09:27 – Egy várandós arab nő súlyosan megsérült tegnap, miután zsidók kövekkel támadtak rá Lodban. A terhesség 39. hetében lévő nő visszatért Musa Hasson (akit zsidók lőttek agyon a héten) gyászsátrából szülei háza irányába tartott. Kritikus állapotban szállították az Aszaf Harofe Kórházba, miután egy kő eltalálta a fejét, és sikeresen megszült. A kórház közleménye szerint fejsérüléssel érkezett, jelenleg kritikus állapotban van, az intenzív osztályon kezelik.

08:50 – Három rakéta robbant fel az Eskol regionális tanács egyik kibucában, károsítva az épületeket. A tanács közleménye szerint a lakosok védett területeken tartózkodtak, és senki sem sérült meg. Éjfél óta 82 rakétát lőttek a regionális tanács területére, az eszkaláció kezdete óta pedig 350-et.

08:46 – A Wolfson Kórház ma reggel bejelentette, hogy négy, a rakétatűz miatt válságos és súlyos állapotban lévő sebesült állapota stabilizálódott.

08:35 – A Hamaszt szolgáló két központi bankot támadott az izraeli légierő. A katonai szóvivő közleménye szerint “az IDF továbbra is terrorista célpontokat támad az egész Gázai övezetben, és amíg szükséges a lehető legerőteljesebben fog cselekedni”.

08:27 – Javult annak a 33 éves arabnak az állapota, aki tegnap súlyosan megsérült egy Bat Jam-i lincselés során. Az Ichilov kórház szerint az éjszaka folyamán megoperálták az arcát, állapotát ma már közepesen súlyosnak minősítik.

08:16 – A biztonsági eszkaláció kezdetétől 1160 rakétát lőttek Izraelre, és az indítások közül mintegy 240 sikertelen volt.

08:08 – A Polgári Repülőtéri Hatóság bejelentette, hogy a biztonsági helyzet fényében az összes kereskedelmi járat a Ramon repülőtéren száll le. A Ben Gurion repülőtérről folytatódik a felszállás, valamint a teherjáratok leszállása.

08:01 – Riasztás volt Eskol regionális tanácsban.

07:49 – Légiriadó volt Szderot városban és a Saar Hanegev regionális tanácsban.

07:46 – A katonai szóvivő közölte, hogy tegnap este 20:00 órától a Gázai övezetből Izrael területére körülbelül 130 rakétalövést azonosítottak. Mintegy 24 rakéta a Gázai övezet területén csapódott be.

07:32 – Az IDF szóvivője elmondta, hogy a Falak őrzője nevű hadművelet kezdete óta több mint 600 célpontot támadott a Gázai övezetben. Arról is beszámoltak, hogy az éjszaka folyamán a légierő támadta egy iskola alatt elhelyezett Hamasz terrorista alagutat. Támadták ezen kívül a Hamasz belbiztonsági központját, amely idegen hírszerzés meghiúsítására szolgált, és egyikükben a szervezet belbiztonsági központja vezetőjének irodáját, valamint a Hamász Központi Bank számos fiókját a Gázai övezetben.

07:32 – Riasztás volt az Eskol regionális tanácsban.

07:26 – Riasztások aktiválódtak az Eskol és a Szdot Negev regionális tanácsokban.

07:08 – Az északi településeken korábban hallott légiriadók meghibásodás miatt aktiválódtak, a környéket nem érte rakétatámadás – jelentette az IDF szóvivője.

07:02 – Légiriadó volt Szderotban és a Gázai övezethez közeli településeken.

06:52 – Légiriadó volt Szderotban és a Gázai övezethez közeli településeken.

06:41 A ramallahi Egészségügyi Minisztérium közölte, hogy Ciszjordániában az IDF-erőkkel történt összecsapásokban az elmált éjjel éles- és gumilövedékektől emberek tucatjai sebesültek meg. 51 sérültet Jeruzsálemben, 20-at Hebronban, hetet Nabluszban és hármat Tulkaremben szállítottak kórházba.

06:38 – Az Izraeli Vasutak bejelentette, hogy az akkói állomás infrastruktúrája megsérült az városban történt éjszakai zavargásokban. Ezért az északi vonatok útvonala ezen az állomáson kezdődik és végződik, és a vasúttársaság az utasok számára ingyenes szállítást biztosít a megrongált állomás és Naharia között.

06:32 – A gázai egészségügyi minisztérium közölte, hogy a konfliktus kezdete óta 67-re nőtt a palesztin halottak száma, köztük 17 gyerek és tizenéves. A sebesültek száma eddig 388, köztük 115 gyerek és tinédzser.

06:25 – Az izraeli mentőszolgálat szerint egy Haifai épület parkolójában felgyújtott autók füstjétől 59 ember, többségük gyerek füstmérgezést kapott. A tűzoltók szerint legalább öt autó gyulladt ki, és a tűz körülményeit vizsgálják. A nyolcemeletes épület a város Ramat Vizhnitz negyedben található. A sérülteket a Bnei Zion, a Carmel és a Rambam kórházakba evakuálták.

06:14 – Az IDF bejelentette, hogy a légierő Iyad Tayeb, a Hamász zászlóalj parancsnokának otthonát támadta. A hadsereg szerint “otthona” terrorista infrastruktúrának szolgált. Arról is beszámoltak, hogy az IDF továbbra is támad a Gázai övezetben.

06:02 – Rakétatámadás a Gázai övezet környéki települések ellen.

05:50 – Riasztás volt Szderotban és a déli országrész további településein.

05:32 – Riasztás volt a Gázai övezet melletti Kerem Salomban.

03:18 – Riasztás aktiválódott Askelon környékén.

02:53 – Umm al-Fahmban lövöldözés során megsebesült egy határrendészeti harcos (magav). Közepesen súlyos állapotban vitték kórházba.

02:27 – Arabok lőttek zsidókra, akik Jaffa lakóit támadták meg. Jobboldali aktivisták botokkal felfegyverkezve érkeztek a területre, mire a helyi lakók kimentek eléjük és tüzet nyitottak rájuk. Nincs tudomás arról, hogy voltak-e áldozatok.

01:59 – Rakétatalálat ért egy épületet Petah Tikván, a mentősök 5 könnyű állapotban lévő sebesültet kezeltek, akik üvegszilánkoktól és az épületben kitört tűz nyomán keletkezett füst belélegzésétől sérültek meg.

01:50 – Újabb rakétatüzet lőttek a Gázai övezetből Gus Danra és Askelon környékére.

01:45 – A Gázai övezetből kilőtt rakéta egy töredéke behatolt egy házba Rison Lezionban. Nincsenek sérültek.

01:40 – Az IDF bejelentette, hogy a Hamasz “stratégiai épületeit” támadta a Gázai övezetben, beleértve a szervezet jegybankját és a belbiztonsági központ két épületét. A hadsereg közleménye szerint több Hamasz-aktivista életét vesztette a támadások során, amelyet a szervezet haditengerészetének egy osztaga ellen intéztek. Az IDF szóvivője szerint a hadsereg “jelenleg is támadja a Gázai övezet terrorista célpontjait”.

01:17 – Újabb rakétákat lőnek a Gázai övezetből az ország központjára (Gus Dan, a Sfela és a Saron). Az északi Wadi Arában és a Jezreel-völgyben is riasztás volt, vizsgálják a részleteket.

01:01 – Rakétatűz érkezett az ország középső részére.

00:50 – Manszur Abbasz, a Raám elnöke elmondta: “A lincselés és a zavargások, amelyek jelenleg zajlanak az ország egész területén, elszomorítóak, és mindnyájunkat, arabokat és zsidókat is aggasztania kell. Felszólítok minden politikust, polgármestert és vallási vezetőt, hogy tegyenek félre minden vitát, vállaljanak felelősséget az egész társadalomért és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy megállítsák az ország egész területén az erőszak és őrület jelenlegi hullámát. Ez az a pillanat, amikor a mindannyiunkban ott lévő emberséget kell előtérbe helyezni, és felülemelkedni minden különbségen, konfliktuson vagy vitán. Most kell megállítani az erőszakot.”

00:47 – Egy 50 éves zsidó férfi tévedésből az ország északi részén fekvő Tamra városába érkezett, ahol nyakon szúrták és a Rambam Kórházba szállították. Állapota közepesen súlyos. A férfit, aki a Misgav Regionális Tanács lakója, a Rambam Kórház és a rendőrség szerint egy helyi mentőautó orvosi csapata mentette meg, akik észrevették a támadást.

00:06 – A Vörös Félhold jelentése szerint több tucatnyi palesztin sebesült meg Ciszjordániában az IDF erőivel történt összecsapások során, köztük 11-en Hebronban élő lőszertől sérültek meg. Két ember állapota súlyos.

Az előző napon történt események >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.