Szerda éjjel is újabb rakétahullámot lőttek a Gázai övezetből Izraelre

Benjamin Netanjahu és Beni Ganz - Fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Szerdáról csütörtökre virradóra is újabb rakétahullámot lőttek a Gázai övezetből Izrael déli és középső részére – jelentette a helyi média.

Már második éjszaka szólaltak meg a légvédelmi szirénák Izrael déli és középső részén is, a Gázai övezetet uraló szélsőséges iszlamista szervezetek, a Hamász és az Iszlám Dzsihád a jelentések szerint rakétákkal lőttek civil településeket.

A rakétaháború miatt az izraeli hatóságok lezárták a tel-avivi Ben Gurion repülőteret, az Izraelbe tartó gépeket átirányítják az Eilathoz közeli Ilan Ramon reptérre.

Az Izraelre kilőtt rakéták mintegy 90 százalékát elfogják a Vaskupola légvédelmi rendszer ellenrakétái, de éjjel Petah-Tikván közvetlen találat ért két épületet, melyekben többen könnyebben megsebesültek.

Az izraeli hadsereg a rádió jelentése szerint újult erőkkel támadta csütörtökön a gázai katonai célpontokat, és a Hamász és az Iszlám Dzsihád hadi létesítményei mellett megkezdték a kormányzati célpontok lövését is. A katonai szóvivő szerint már sikerült nagyrészt megsemmisíteni a gázai fegyvergyártó létesítményeket.

Meghalt éjszaka az egyik szerda esti sebesült, egy ötéves kisfiú, aki az övezet melletti Szderotban életveszélyesen megsebesült, noha időben sikerült édesanyjával elérniük a védett betonszobát, de egy repesz oda is behatolt.

Csütörtökön is folytatódtak a zavargások a vegyes népességű, zsidók és arabok lakta városokban. Az ország középső részén, a Ben Gurion repülőtér közelében lévő Lódon reggel megkéseltek egy zsinagógába tartó zsidó férfit az utcákon gyülekező arab csoport tagjai.

Lódon éjszaka súlyos fejsérülést szenvedett a zsidó és arab csoportok közötti összecsapásoknál a zavargásokban egy 39. hétben lévő állapotos nő, akit kórházba szállítottak, ahol egészséges gyermeknek adott életet.

Ebben a városban 36 zavargót tartóztattak le, mert a kijárási tilalom és az odavezényelt megerősített biztonsági egységek ellenére köveket, petárdákat, Molotov-koktélokat dobáltak, gumiabroncsokat égettek az utakon, gyújtogattak az utcákon. Az egész országban 374 embert tartóztattak le az éjszakai etnikai összetűzések alatt.

Haifán füstmérgezést kaptak 59-en, többnyire gyermekek, miután egy nyolcemeletes épület parkolójában autókat gyújtottak fel rendbontók, és a füst behatolt a lakásokba.

Umm-al-Fahem arabok lakta észak-izraeli városnál Molotov-koktélokat dobtak az erőszakos tüntetők a rendőrök felé. A vegyesen lakott Akkóban életveszélyesen bántalmazott egy arab csoport egy zsidó férfit szerda este, miközben a Tel-Avivtól délre található Bat-Jamban zsidók csoportja közepesen súlyos sérüléseket okozott egy autó arab sofőrjének. Mindeddig senkit sem tartóztattak le a videofelvételeken rögzített és az interneten közzétett tömeges támadás elkövetői közül – emlékeztetett a katonai rádió.

Jeruzsálemben szintén zsidók megkéselték a Mahané Jehuda piac melletti egyik étteremben alkalmazott arab konyhai dolgozók egyikét, amikor kivitte a szemetet a piac központi szemétgyűjtőjéhez.

Beni Ganz védelmi miniszter bejelentette, hogy tíz tartalékos határrendészeti egységet mozgósít a rend helyreállítása érdekében. Ganz azt is közölte, hogy a katonai alakulatokat nem fogják az izraeli városokban a rend felügyeletére bevetni, mert ezt a törvények nem teszik lehetővé.

Cahi Hanegbi, a kormányzó Likud politikusa anarchiának nevezte csütörtök reggel a katonai rádióban a szerda este történt zavargásokat, és felszólította a rendőrséget a rend helyreállítására.

A történések percről percre >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.