Német külügyminiszter: “legyen először tűzszünet, majd fegyvernyugvás”

Az Európai Unió “nagyon egységes” az izraeli-palesztin konfliktus elmélyülésének megítélése ügyében, ezt mutatja, hogy a 27 tagország közül 26 támogatta a közös álláspontot a külügyminiszterek tanácskozásán – nyilatkozott a német diplomácia vezetője szerdán.

Heiko Maas a ZDF német országos közszolgálati televíziónak elmondta, hogy a keddi rendkívüli külügyminiszteri tanácskozáson a 27 tagország közül 26 egyetértett abban, hogy “az a legfontosabb most, hogy elhallgassanak a fegyverek, és ne legyen több halálos áldozat”.

“Csupáncsak Magyarország látta ezt másként, ki tudja, miért” – tette hozzá a német külügyminiszter.

Kiemelte: fontos, hogy az EU állást foglaljon az ügyben. Rámutatott, hogy az EU ugyanazt képviseli, mint mások, köztük az amerikai elnök. Mint mondta, “valójában mindenki” igyekszik rávenni mindkét felet, hogy legyen először tűzszünet, majd fegyvernyugvás.

Ezután ki kell dolgozni egy tervet az izraeli-palesztin párbeszéd és a békefolyamat újraindítására. A feleknek “ismét közvetlenül kell beszélniük egymással, és megállapodásokra kell jutniuk, amelyek egyszer és mindenkorra lezárják konfliktusukat”, különben bármely provokáció az erőszak fellángolásához vezethet – fejtette ki Heiko Maas.


“Magyarország azért nem értett egyet az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos európai uniós nyilatkozat szövegével, mert a kormány szerint az súlyosan kiegyensúlyozatlan volt, és nem tükrözte a valós helyzetet” – írta Menczer Tamás, a magyar külügy egyik államtitkára az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

“Izraelt egy terrorszervezet támadta meg, és Izraelnek joga van megvédenie magát. Minden olyan megnyilvánulást elutasítunk, amely Izraelt teszi felelőssé a jelenlegi helyzet kialakulásáért, vagy egyenlő félként kezeli Izraelt és a Hamász nevű terrorcsoportot, vagy közvetett módon legitimálja az utóbbi szervezetet” – fogalmazott.

Jelen helyzetben világossá kell tenni, hogy a különböző palesztin terrorcsoportoknak azonnal fel kell hagyniuk a rakétatámadásokkal – írta az államtitkár.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kedden, a tagországok külügyminisztereinek rendkívüli, videós tanácskozását követően kijelentette, hogy az unió tűzszünetre és az erőszak azonnali felszámolására szólít fel az izraeliek és a palesztinok között, illetve a humanitárius hozzáférés biztosítását kéri a Gázai övezetben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.