A reményhal, a metál és a jazz

Yossi Sassi – Fotó: Wikipedia

Lesz-e fegyverszünet és betartják-e? A reményhal vígan fickándozik. Álljon vissza a normális rend: a zene jöjjön elsőre, a reményhal meg utoljára. Lesznek koncertek, amiket már meghirdettek, az elmaradtakat bepótolják, és már jönnek az új hírek is.

Orphaned Land

Kezdjük egy jubileumi koncerttel: 30 éves az Orphaned Land. 

Ez a név a világ minden rock-rajongójának azt jelenti: izraeli metál. Valóban, a standard zúzásukba nagyon sok zsidó és arab motívumot kevernek, igazi izraeli zene.

A metált sokan gondolják erőszakosnak, gyűlölettel telinek. Az Orphaned Land hű maradt a nevéhez: Itt az árvák földjén a béke, a remény üzenete mindig fontosabb volt nekik, mint a műfajban szinte kötelező disztópia.

Dalaik szövegeiben gyakran felbukkannak Korán-, Tóra- és Újszövetség-idézetek is. Életművük igazi híd a kultúrák között. Kevés rockzenekart tüntettek ki békedíjjal – az OL ezt is elmondhatja magáról. Jubileumi koncertjük a Charles Bronfman Auditoriumban lesz egy 45 tagú szimfonikus zenekar, a Chamber Opera Orchestra közreműködésével.

Június 10-én, csütörtökön.

The Oriental Rock Orchestra

30 évvel ezelőtt a zenekar egyik alapító tagja volt Yossi Sassi gitáros. Az ő pályája messze hajlott az OL metáljától. Zenekara, a The Oriental Rock Orchestra nehezen sorolható be valamelyik műfaj keretei közé. Progresszív rock nagyon sok etnikus elemmel. Néha kemény, néha balladisztikus, de mindig erősen átitatva az orientális zenei kultúrák hatásaival. 

Az egészet Yossi Sassi kivételes, impulzív gitárjátéka fogja össze.

A Hear and Dare című új albumuk bemutatója elmaradt a rakétázás miatt, de itt az új dátum:

Június 2. szerda 

Havanna Music Club, Tel Aviv

Yossi Sassi & The Oriental Rock Orchestra

The Core is not Dead!

Ha valaki mégis inkább a zúzást szereti, van még egy ajánlatom. Cáfolni szeretném egy korábbi cikkünket: a hardcore nem halt meg Izraelben. 

The Core is not Dead! címmel a három legmarkánsabb izraeli hardcore zenekar várja egy kis headbangerre a metál rajongóit a the Zone nevű klubban. 

Revision the Dream

Her Last Sight

Persephore

a három fellépő banda.

Június 17. csütörtök, 

the Zone

Albert Berger

Evezzünk lágyabb hullámok közé: jazz!

Albert Bergerrel elfogult vagyok. Az izraeli improvizatív zene egyik nagy öregje. A free vadságát túllépő, személyes közelségű zene az övé. Szaxofonja, fuvolája minden formációt felforrósított, amiben hallottam…

A Harold Rubin fesztiválon találkoztunk. 

– Májusban debütál a saját zenekarom! – kb. ennyit beszélgettünk. Íme: 

Eden Giat – zongora

Assaf Shchori – bőgő

Nitzan Birnbaum – dob

és a zenekarvezető: 

Albert Berger – fuvola, szaxofon

Május 24. hétfő 20.00, Levontin 7.

Eden Giat

A zongorista Eden Giat neve fűzi tovább a listám.

Kölyökzseni egy zenész családból. Tizenévesen már szimfonikus zenekarok szólistája, aztán irány a jazz. Még csak 22 éves, de már a legnagyobbak partnere. Ez most az ő kvartettje, zenekarvezető, szerző debütáló albumának bemutatója. 

Levontinbeli koncertjéről lemaradtam, de majd bepótolom a Shablulban június 1-én kedden. 20:30-kor.

A sorban az utolsó megint egy szívügy. Ajánlottam már. Akkor lehet, hogy korán szóltam, most nehogy későn szóljak.

Daniel Zamir

Szaxofonjátéka végtelen dallamokban egyesíti a zsidóság két ágának zenei világát. A New York-i zsidó zene reneszánszának fontos figurája volt az ezredforduló utáni években. A freejazzből jön, de ma már inkább meditatív a zene, amit új formációival játszik. Uriel & Daniel, így hirdeti őket a plakát. Az igazi meglepetés mellettük a harmadik név: Ester Rada, az izraeli-etióp énekesnő. Soul, trip-hop, etno-jazz? Nem vállalkozom a beskatulyázására. Daniel Zamir mellé írva a neve revelációt ígér. 

Turné-főpróbájuk lesz a június 2-i koncert a Terminal4-ban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.