Netanjahu: nem tűrjük el a rakéták “szivárgását” sem

Argaman, Kochavi, Ganz és Netanjahu, 2021. május 21. - Fotó: GPO

Izrael ezentúl nem fogja eltűrni rakéták kilövését a Gázai övezetből – jelentette ki Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök pénteken, miután hajnalban életben lépett az újabb tűzszünet.

Az izraeli kormányfő kijelentette, hogy a 11 napos Falak őrzője nevű hadművelet után megváltoznak a játékszabályok, mert ezentúl Izrael nem fogja eltűrni, hogy rakétákkal lőjék civil lakosait.

Netanjahu szerint a hadjárat elérte célját, mert kemény csapást mért a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezetre, és visszahozza a nyugalmat az elrettentés helyreállításával.

“Ma még nem mindent ismer a nagyközönség, sőt, a Hamasz sem, de idővel nyilvánvalóvá válnak majd az eredmények” – mondta az izraeli miniszterelnök a hadsereg tel-avivi főhadiszállásáról sugárzott beszédében, melyben köszönetet mondott az izraeli népnek a harcok során tanúsított “kitartásáért” is.

“Újszerű és merész tetteket hajtottunk végre, anélkül, hogy fölösleges kalandokba keveredtünk volna” – fogalmazott, és hangsúlyozta, hogy nem volt szükség szárazföldi egységek behatolására, mert biztonságosabb eszközökkel jobb eredményeket lehetett elérni.

“Maximális veszteségeket okoztunk a Hamasznak, miközben minimalizáltuk az izraeli veszteségeket” – mondta. Kifejtette, hogy a Hamaszra “elképzelhetetlen” csapást mérve, Izrael teljesítette célkitűzését, mert elpusztította a Gázában kiépített alagút-hálózatot, amely szerinte “halálcsapdává” vált, valamint “hatalmas csapásokkal” sújtották a szervezetet mind a föld felett, mind a föld alatt.

“A 11 napos légicsapások megváltoztatták a játékszabályokat, megváltoztattuk az egyenletet, és a továbbiakban nem fogjuk eltűrni rakéták ‘csöpögtetését’ sem,  más erővel fogunk válaszolni minden, a Gázai övezet környékén, vagy Izraelben bárhol máshol élők elleni agresszióra” – emelte ki Netanjahu. “Nem az lesz, ami eddig volt. A Hamaszban már tudják, mekkora rombolást okoztak maguknak” – tette hozzá.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.