David Barnea a Moszad új igazgatója

Yossi Cohen, Benjamin Netanjahu és a Moszad új vezetője, David Barnea , 2021. május 24. - Fotó: Amos Ben Gershom / GPO

David Barneát nevezték ki az izraeli külföldi hírszerző ügynökség (Moszad) új főnökévé, a több mint öt év után távozó Joszi Kohen helyére – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

A korlátozott jogkörű, átmeneti kormány élén álló Benjamin Netanjahu miniszterelnök Avicháj Mandelblit főügyész különleges engedélyének birtokában nevezte ki Barneát, aki június 1-től váltja fel elődjét.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök ma délután (hétfőn) bejelentette David (Dadi) Barnea, a Moszad helyettesének kinevezését a szervezet következő vezetőjévé. Barnea Yossi Cohent váltja a poszton a jövő héten. Netanjahu már decemberben bejelentette Barnea kinevezésének szándékát, de Avichai Mandelblit főügyész egy átmeneti kormány idején ellenezte a kinevezést. Ma Mandelblit visszavonta ellenkezését, és bejelentette, hogy a kinevezésnek nincs jogi akadálya, mivel szerinte a közeljövőben várhatóan nem alakul állandó kormány.

Az 56 éves Barnea 1996-óta dolgozik a Moszadnak, korábban hat évig az intézmény Comet nevű egységét vezette, amely a hírszerző tiszteket irányítja, kapcsolatot tartva a külföldi ügynökökkel. A szervezet ezen szárnya vezetése alatt négyszer nyerte el Izrael legmagasabb biztonsági kitüntetését.

A szervezet új főnöke 2019 óta már a Moszadot vezető Joszi Kohen helyetteseként dolgozott. Kinevezését tavaly december végén jóváhagyták, de a főügyész korábban nem akarta engedélyezni, hogy az átmeneti kormány vezetője döntsön állandó hivatalba lépéséről.

Miután azonban továbbra sem tűnik valószínűnek, hogy új kormány születik Joszi Kohen hivatali idejének lejártáig, vagyis június 1-ig, végül Mandelblit ügy döntött, hogy jogilag elfogadható, ha Netanjahu Barnea állandó kinevezéséről dönt.

“A bátrak nyernek” – mondta Netanjahu, amikor hétfőn bejelentette az új kinevezést. “Valakinek mernie kell jóváhagyni az egyre merészebb, egyre nehezebb javaslatokat” – hangsúlyozta a kormányfő.

“Minden akció merészebb, ötletesebb és őrültebb, mint az előző. James Bond ezekhez képest kispályás. Néhány nap múlva megnyithatnak a mozik, de nincs olyan film, amely összehasonlítható lenne a Moszad tevékenységével” – tette hozzá, és közölte, hogy Barnea elsődleges küldetése az iráni atomfegyverkezés megakadályozása lesz.

David Barnea

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI