Nacionalista biztosítás

A rendőrség, a Sabak és a Honvédelmi Minisztérium példátlan kollektív büntetési akciót indított Kelet-Jeruzsálemben a ramadán eseményeit követően. Az elmúlt napokban legalább 11 adminisztratív letartóztatást hajtottak végre a városban. Otthonaikból vitték el az embereket hosszú hetekig tartó fogva tartásra anélkül, hogy bíró elé állították volna őket. Ezenkívül a rendőrség olyan apróságok miatt indított letartóztatás-hullámot, amikért senkinek sem jutna eszébe zsidókat letartóztatni. A legkirívóbb eset egy olyan ember letartóztatása volt, aki bemutatott a rendőröknek. Csütörtökön a rendőrség megkezdte a járművek szigorú és nagyon alapos ellenőrzését a város összes palesztin negyedében.

De a büntető intézkedések közül a legsúlyosabb a társadalombiztosítási jog korlátozása a biztonsági szolgálatok által.

Legalább 11 jeruzsálemi palesztin lakos fedezte fel az elmúlt napokban, hogy a betegpénztárak és a társadalombiztosítás (Bituach Leumi) számítógépeit úgy frissítették, hogy nekik és családtagjaiknak már nem jár egészségügyi biztosítás vagy szociális ellátás (nyugdíj, családi pótlék, stb.). Mindegyik esetben jól ismert palesztin politikai aktivistákról van szó. Néhányan közülük korábban biztonsági fogoly volt. A Sabak eddig nem szolgált magyarázattal a lépést illetően. A társadalombiztosítási intézet nem cáfolta a dolgot, és közölték, hogy kivizsgálják az esetet.

A lépés csak a szociális- és az orvosi ellátásra való jogok a palesztin lakosság elnyomása céljából való felhasználásával magyarázható. Ha a rendőrségnek bizonyítékai vannak az érintett emberek illegális tevékenységét illetően, akkor le kell őket tartóztatni, és bíróság elé kell állítani őket. Ha nincsenek bizonyítékok, a rendőrségnek, a Sabaknak és a többi biztonsági szolgálatnak békén kell hagynia őket és családjaikat.

A szociális jogok biztosítása nem ajándék, melyet az állam nyújt a lakosoknak, hanem a velük szembeni jogi kötelességének része. Izraelben nem vonják meg a társadalombiztosítási jogokat a súlyos bűncselekmények miatt elítélt foglyoktól sem, nemhogy olyanoktól, akik ellen nincs felhasználható bizonyíték, és főként nem azok családtagjaiktól.

A társadalombiztosítási intézetnek azonnal vissza kell adnia ezeket a jogokat az érintetteknek. De ez nem elég: a legfőbb ügyésznek vizsgálatot kell indítania annak kiderítésére, hogy ki rendelte el a büntetést, ki adta át a listákat és ki hajtotta végre a változtatásokat. Az ügyben érintett személyeket felelősségre kell vonni.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz