Győztes nők

Minek köszönhető, hogy az ország történetének valaha volt legbonyolultabb politikai tárgyalása sikerrel végződött? Roei Konkol Facebook bejegyzése.

A Kfar HaMaccabiah Hotel 6. emeletének hosszú folyosóján Izrael legerősebb emberei gyűltek össze 28 napra. Négy választás és egy év korona után, miközben Izrael utcáin dúlt az erőszak, a gázai hadműveletek idején. Az öregedő szálloda kétszobás folyosóján történt találkozók mindent megváltoztattak.

Ezzel kapcsolatban mindenki politikáról fog beszélni, érdekekről és a háttérben lévő erőkről, én azonban a valódi okát szeretném elmondani, minek köszönhető, hogy az ország történetének valaha volt legnehezebb és legösszetettebb politikai tárgyalása sikerrel végződött.

Az ok: nők.

Egy hónapig éltem ezen a folyosón. Tárgyalási küldöttségek jöttek és mentek. Az izraeli társadalom minden téren legtapasztaltabb emberei. Egyetlen közös volt bennük: valamennyien férfiak. A másik oldalon, az 1970-es években épült két szállodai szoba közötti folyosó végén nők voltak. Lapid tárgyalóküldöttsége, akik megtervezték, vezették és sikerre vitték az egész eseményt. Az egyetlen tárgyalóküldöttség, amelynek döntő többségét nők alkották.

Újra és újra láttam őket megtalálni azt az ötletet, amely továbblendítette a tárgyalásokat az újabb patthelyzetből. Láttam őket, ahogy végtelen türelemmel sikerül megtalálniuk minden egyes újabb probléma és újabb krízis megoldását. Láttam őket, hogyan tárgyalnak férfiak tucatjaival, akik irányításhoz vannak szokva, hogyan nem hagyják magukat, mennyire kitartóak, és hogyan nyernek a végén.

Az ilyen tárgyalások a kifárasztó háborúhoz hasonlítanak. Ezek a nők a fáradtság kezelésében felhalmozott tapasztalattal rendelkezve tárgyalnak. A legtöbbnek van gyermeke, és egy másik hadszíntéren is helyt állnak, amelyet közben működtetnek. Azokban a pillanatokban, amikor a nehézség, a fáradtság és a stressz miatt mindenki összeomlott, a férfiaknak esélyük sem volt velük szemben.

Azok számára, akik Lapid mellett állnak, ez nem újdonság. Én évek óta ott vagyok. Több ezer alkalommal láttam őket harcolni Lapid mellett, és szükség esetén Lapiddal szemben is. Elsőként Yair jött erre rá. Maga köré gyűjtötte a legjobb embereket, mert tudta, hogy a lehető legjobbá teszik őt. Nem véletlen, hogy ezen emberek túlnyomó többsége nő.

Amália lányom 4 és fél éves. Azt akarom, hogy felnőve tudja, hogy nemcsak mindenkivel egyenlő, de ha akarja, meg is változtathatja a világot. Ha kétségei lesznek egyszer, vagy valaki azt mondja neki, hogy nem elég jó, majd elmesélem neki ennek a hét csodás nőnek a történetét, és azt, hogy miként változtatták meg Izrael Államot.

Roei Konkol Facebook bejegyzéséhez tartozó kép

יעל בר
Neta Atias
Gili Haushner
Dana Pitelis Kaduri
Naama Schultz
Tami Nassee
Ethel Cohen Hooven

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.