Izrael sürgősségi kormánya

Négy – rágalmazással, uszítással, törvénysértéssel és állampolgári jogok megsértésével teli – választási kampány után kormány alakult. Egyelőre gyenge lábakon áll, és bármelyik pillanatban összeomolhat – írja a Haaretz hétvégi véleménycikke. A tagjai közötti érdemi viták kitöréssel fenyegetnek, potenciális dezertőrök akadályozhatják meg az eskütételt, és ha sikerül is letennie az esküt, hihetetlenül nehéz kihívások várnak rá, amelyek mindegyike robbanótöltet, amely összetörheti.

Nem ez az izraeliek álomkormánya, sem a jobb-, sem a baloldalé. De ez egy olyan kormány, amely széles közvéleményt képvisel Benjamin Netanjahu korrupciós hatalmának felszámolására. Ez egy nemzeti küldetés, amely minden ideológia felett áll, mivel a Netanjahu-korszakban Izrael a kormányváltó képessége elvesztésének határára jutott, majdnem csatlakozva a demokráciának álcázott zsarnoki rendszerekhez.

A politikai mozgalmak és vezetőik, akik összefogtak és túlléptek az egoista megfontolásokon, minden elismerést megérdemelnek azért, mert felismerték a veszélyt, és úgy döntöttek, hogy ellenállnak. Ez egy nemzeti sürgősségi kormány, amely sikere esetén képes lehet az izraeli politikát és közbeszédet a józan útra visszavezetni. Nem szünteti meg vagy tünteti el az ideológiai különbségeket, de lehetővé teszi, hogy azok tisztább térben létezzenek, ahol a – nem ellenségként vagy árulóként definiált – politikai ellenfelek is együttműködhetnek.

Ez egy olyan kormány, amelynek csupán felállítása mérgező elválasztó falakat tört szét, amelyek kiszorították az arabokat az izraeli politikából, és megtiltották a bal- és jobboldal közötti kapcsolattartást, de főként együttműködésüket. Ezek az alapok, amelyek minden felvilágosult demokratikus államban magától értetődőek, Netanjahu uralma alatt gyúlékony anyaggá váltak, amely addig emésztette az izraeli társadalmat, amíg az már nem ismert másik valóságot és nem hitt a létezésében.

- Hirdetés -

Az új kormány tagjai és vezetői nem árulták el választóikat, és nem adták el értékeiket. Kiszélesítették az a teret, amelyben ezek az értékek képviselhetők és hatással lehetnek. Ezért megérdemlik a társadalom minden segítségét és támogatását. Fontos, hogy az új kormány sikeres legyen, mert nincs alternatívája. Ez a súlyos felelősség nehezedik most a kormány minden tagjára és mindannyiunkra együtt.

- Hirdetés -
FORRÁSHaaretz