Izraelben először: siketnéma képviselő a kneszetben

Izrael állam történetében először siket parlamenti képviselő tett esküt ma reggel (szerda). Sirli (Shirley) Pinto a Jamina pártból Matan Kahana vallásügyi miniszter helyére lép a kneszetben, aki a “norvég törvény” értelmében lemondásával a pártlistán hátrébb lévőknek ad helyet az izraeli parlamentben. Az újdonsült képviselőnő süketnéma jelbeszéddel tette le az esküt.

Miki Levi, a kneszet elnöke elrendelte, hogy olyan parlamenti feltételeket alakítsanak ki neki, amelyek lehetővé teszik, hogy a képviselőnő a lehető legjobban tudja ellátni parlamenti munkáját. Ennek érdekében az elmúlt napokban Pinto találkozott a kneszet titkárságának munkatársaival és a technológiai és számítástechnikai osztályának szakértőivel, hogy körülírja egyedi igényeit és olyan megoldásokat találjanak, amelyek elősegítik mindennapi munkájának elvégzését.

Pintót a plenáris tanácskozásokon egy tolmács fogja segíteni, aki jelnyelvre fordítja az elhangzottakat, és hangos beszéddel továbbítja mondanivalóját az ülésteremben. Úgy döntöttek, hogy olyan helyen fog ülni, ahonnan közelről láthatja a fordítót, és lehetővé teszi számára, hogy valós időben vegyen részt a történésekben, hogy időközi felszólalásokat tehessen, és szónokolhasson a pódiumról.

A képviselői irodájában hamarosan egy speciális izzót szerelnek be, ami villogni fog, amikor a szavazás előtti csengő szól.

A 32 éves Pinto társadalmi aktivista volt a siketek jogainak előmozdításáért, és Ramat Gan polgármesterének, Carmel Sama HaCohennek önkéntes tanácsadójaként tevékenykedett a fogyatékossággal és a hozzáférhetőséggel kapcsolatos kérdésekben. A 2019. márciusi választások előtt csatlakozott Naftali Bennett és Ajelet Saked pártjához.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.