Megérkezett az Egyesült Arab Emírségekbe az izraeli külügyminiszter

Megérkezett az Egyesült Arab Emírségekbe kedden az izraeli külügyminiszter. Jair Lapid személyében először látogatott izraeli miniszter az arab országba a kétoldalú kapcsolatok rendezése óta.

A kétnaposra tervezett látogatás során Lapid egyebek közt megnyitja Izrael nagykövetségét Abu-Dzabiban. Ez lesz Izrael első diplomáciai külképviselete a Perzsa(Arab)-öböl térségében. Ezen kívül részt vesz hazája dubaji konzulátusának a megnyitóján is, megtekint egy szakmai vásárt, amelyen izraeli vállalatok is részt vesznek, valamint több, emírségekbeli politikussal is egyeztet, köztük hivatali partnerével, Abdallah bin Zajid Al Nahajannal.

Indulása előtt Lapid a Twitter közösségi portálon történelminek nevezte látogatását, Lior Hajat izraeli külügyi szóvivő pedig azt mondta, beértek a két ország között a háttérben több évtizede zajló egyeztetések gyümölcsei.

Az AP hírügynökség ezzel kapcsolatban emlékeztet arra, hogy az emírségek és Izrael már jóval a tavalyi békemegállapodást megelőzően kapcsolatban állhattak egymással, elsősorban a régiós nagyhatalomnak számító Irán ügyében, amelyre mindkét ország gyanakvással tekint a többi közt Teherán nukleáris programja miatt.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint a hozzájuk csatlakozó Bahrein, Szudán és Marokkó tavaly szeptemberben normalizálta diplomáciai kapcsolatait, az úgynevezett Ábrahám-egyezmények révén, melyeket a washingtoni Fehér Házban írtak alá. A megállapodásokat a palesztinok élesen bírálták, és árulásnak nevezték őket.

A kapcsolatok felvételét követően Izrael és az emírségek több kereskedelmi egyezményt kötött, s már több mint 200 ezer izraeli turista látogatott az Öböl menti országba.

Korábban mind Benjamin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök, mind utódja, Naftali Bennett el akart látogatni az emírségekbe, ám a terveket – részben a koronavírus-járvány miatt – elhalasztották. Izraeli médiaértesülések szerint hivatali ideje alatt Netanjahu kikötötte, ő szeretne lenni az első, az arab országba látogató izraeli politikus, így miniszterelnöksége alatt kabinetje más tagja nem tervezhetett ilyen látogatást.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.