Jelnyelven szólalt fel a parlamentben Izrael első siketnéma képviselője

Jelnyelv segítségével tartott beszédet a parlamentben Izrael első siketnéma képviselője – jelentette a katonai rádió délelőtti hírműsorában kedden.

Hétfő este jelnyelven, tolmácsolással mondta el szűzbeszédét Sirli Pinto, az izraeli parlament (kneszet) első siketnéma képviselője. A politikusnő Naftali Bennett miniszterelnök Jobbra (Jamina) nevű jobboldali pártjának jelöltjeként jutott be a kneszetbe.

A törvényhozás plénumán az ország történelmében első alkalommal tartottak jelnyelv segítségével beszédet.

Pinto azzal kezdte mondandóját, hogy ahol megvan a szándék, ott megtalálják a lehetőséget is a végrehajtáshoz.

- Hirdetés -

A 32 éves képviselő a kneszetbe a “norvég törvény” segítségével került be, amely engedélyezi a minisztereknek, hogy képviselői helyüket ideiglenesen átadják a pártjuk listáján utánuk következő politikusnak.

Az új törvényhozó korábban a fogyatékossággal, különösen a halláskárosultakkal kapcsolatos ügyekben, valamint a Jobbra párt képviseletében a Cionista Világkongresszusban tevékenykedett a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál értesülése szerint.

“Már kiskoromtól siket szüleimmel együtt saját bőrömön tapasztaltam az akadálymentesítés és a tudatosság hiányát, a társadalomban rejlő lényegi akadályokat” – mondta Pinto.

“Nem csak a saját nevemben állok itt – folytatta beszédét. – Velem van 1,8 millió férfi, nő és gyermek, akik fizikai, szellemi, érzelmi és értelmi fogyatékossággal élnek, poszttraumában vagy hasonló láthatatlan betegségekben szenvednek, és nem képesek egyenrangúként teljes életet élni Izraelben” – mondta a kneszet szószékén állva.

“Izrael megalapítása óta nem tudott megfelelő választ adni a fogyatékkal élőknek. Ezt a kisebbséget elutasították, és a társadalom peremére szorították. Nem hallották meg kiáltásait” – vélekedett Pinto.

Az új képviselőnő bejelentette, hogy az ő hangjukként szolgál majd a kneszetben, új tisztségében. Beszédét az izraeli parlament képviselői pártállásuktól függetlenül felállva megtapsolták, illetve a taps jelét mutatva köszönték meg, majd Naftali Bennett miniszterelnök és Benjamin Netanjahu, az ellenzék vezére is megölelte az új képviselőnőt.

- Hirdetés -