A súlyos állapotban lévő betegek száma enyhén csökkent

Ma 915 új koronafertőzöttet diagnosztizáltak, a kritikus állapotú betegek száma enyhén csökkent

A körülbelül 53 000 ma végrehajtott teszt közül a pozitívok aránya körülbelül 1,8%-os. A nap folyamán 11 beteget szállítottak kórházba, a kritikus állapotban lévők száma kissé visszaesett (60-ra). 12-en vannak lélegeztetőgépen. A hónap eleje óta 10 871 új igazolt beteget diagnosztizáltak, szemben a múlt hónap 2389, május 918, és április 4945 új fertőzöttjével.


Bennett minél kevesebb korlátozással próbálja visszaszorítani a járvány negyedik hullámát

“Amikor a világ az erősen fertőzöttre, pirosra vált, az izraeli kormány célja a megszokott élet és a napi rutintevékenységek fenntartása” – hangsúlyozta Naftali Bennett miniszterelnök a kormány szokásos heti ülésének kezdetén. Teljes cikk >>


Munkanélküliség júniusban: kevesebb a fizetés-nélküli szabadságon lévő, több az álláskereső

A június végi széleskörű munkanélküliségi ráta folytatta az elmúlt hónapok csökkenő tendenciáját, elérve a 8,8%-ot, ami 377 000 fő – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal ma (hétfőn) közzétett munkaerő-felméréséből. Ez alatt a két hét alatt 14 000-ell csökkent azon munkavállalók száma, akik a koronavírushoz kapcsolódó okok miatt voltak fizetés nélküli szabadságon, de folytatódik az álláskeresők számának folyamatos növekedése.
Július elején életbe lépett Avigdor Liberman pénzügyminiszter döntése, miszerint nem hosszabbítja meg a munkanélküli segélyt 45 éves korig. (Haaretz)


Bennett visszavonta azt a kijelentését, miszerint a zsidóknak istentiszteleti szabadsága van a Templom-hegyen

Naftali Bennett miniszterelnök ma reggel (hétfőn) elállt tegnapi bejelentésétől, melyben gratulált a Templom-hegyen történt incidens kezeléséhez, mondván, hogy ez “megőrizte a zsidók istentiszteleti szabadságát (חופש פולחן) a hegyen”. A Miniszterelnöki Hivatal tisztviselői világossá tették, hogy ez helytelen szóválasztás volt, “a látogatás szabadsága” volt a szándék, és nincs változás a status quo-ban. Ez a bejelentés némileg eltért Izrael eddigi deklarált politikai irányvonalától, Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök hasonló kijelentéseinél óvatosan fogalmazott. Ma reggel a zsidók korlátozott számban mentek fel a hegyre. A tegnap közzétett bejelentés feldühítette a Raam pártot, és koalíciós válságot okozott. (Ynet, Haaretz)


Horowitz: “Nem zárjuk be a Ben Gurion repülőteret”

Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter a korona-kabinet ülésén kijelentette, hogy “az volt és továbbra is az marad a megközelítés, hogy úgy kell lépéseket tenni a morbiditás visszaszorítása érdekében, hogy azok minimális kárt okozzanak a gazdaságnak”, de megjegyezte, hogy nem lehet elkerülni, hogy további országokat vegyenek fel a tiltott országok listájára. Felkéri a korona-kabinetet, hogy hagyja jóvá a 100 fő feletti rendezvények szabályozását. Ma több mint 21 000 utas száll fel a Ben Gurion repülőtérről. (Ynet)


Ash: ez nem megfelelő idő külföldre utazni, sok országban tombol a vírus

Az Egészségügyi Minisztérium főigazgatója, Nachman Ash professzor megjegyezte, hogy az oltások hatékonysága bizonyos mértékben csökken, de ennek oka egyelőre nem világos. Hangsúlyozta, hogy a karantén végrehajtását a következő napokban fokozni kell, többek között elektronikus úton. (Haaretz)


Az Egészségügyi Minisztérium egészségbiztosítást nyújtana az Izraelben élő 28 000 felnőtt menedékkérő számára

Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter utasítást adott, hogy vizsgálják meg a külföldi állampolgárok számára nyújtható szociális támogatás lehetséges rendezését az állami költségvetésről folytatott megbeszélések előkészítése céljából. A menedékkérők jelenleg nem jogosultak szociális jogokra, beleértve az egészségbiztosítást sem. Sok esetben kerülik a kezelést, amíg állapotuk romlik, sőt néhányuké életveszélyessé válik. (Haaretz)

Ha még történik valami fontos Izraelben, később azt is megírjuk.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.