A megszállt terület visszanyal…

Avi Singer, a Ben & Jerry's vezérigazgatója a vonalban

Megfelelő feltételeket kapott a fagylaltgyártáshoz, és úgy döntött, hogy nem fogadja el. “Nem vagyok hajlandó arra, hogy diktálják nekem, mit tegyek” – Interjú

Üdvözlöm Avi Singert, a Ben & Jerry’s Israel tulajdonosát és gyártóját. Nir Gontarz vagyok a Haaretz újságból. Hogy van?

Minden rendben.

Nézze, van néhány személyes félreértésem – vagy általános félreértés – a Ben & Jerry döntését illetően.

Nagyon összetett az ügy. Pont ez a problémám, hogy senki sem érti, ki van ki ellen.

Ezért hívtam fel. Elmondom önnek, amit értettem, és kérem javítson ki, ahol tévedek: Ön franchise…

Ben & Jerry’s engedéllyel rendelkezem. Az a különbség a franchise és az engedélyes között, hogy az engedélyes gyárthat, forgalmazhat, értékesíthet.

Hol érvényes az engedély?

Izrael Államban.

És az engedély meghosszabbítás előtt állt.

Nem. Gyerünk, kezdjük az elejétől: már 35 éve ezzel foglalkozom. Tízévente újabb tíz évre meghosszabbítják nekem az engedélyt. A következőnek 2022 végén jönne el az ideje. Jelenleg az történik, hogy már régóta követelik tőlem… Kezdjük azzal, hosszú ideje a BDS nyomása alatt állnak, hogy függesszék fel Izraelben a működésüket. De én, először is a törvény nem engedi, hogy ne áruljak Izrael egész területén. Másodszor, mint izraeli, nem vagyok hajlandó bojkottálni… mindenhol árusítani akarok…

Az a követelésük, hogy hagyja abba az árusítást, Izraelre vagy a megszállt területekre vonatkozik?

Az a követelésük, hogy ne adjak el a területeken. Törvénytisztelő vállalatként nem tehetem meg, hogy ne árusítsak, és mint izraeli vállalat – ahol van fogyasztó, ott eladunk.

Értem. De a beszélgetés elején azt mondta, hogy az engedélye Izrael Államra vonatkozik.

Izrael Állam magában foglal minden olyan helyet, ahol izraeliek vannak.

Amerikában is vannak izraeliek.

Így van.

Európában is vannak izraeliek. Ön nem jogosult arra, hogy ott forgalmazzon.

Izraelben. Nem azt mondtam, hogy Amerikában.

De még Izrael Állam sem ismeri el Júdea és Szamária területét Izrael Állam részeként.

Rendben. De ezt magyarázom önnek, hogy én… az engedély… azt kérdezte, hol érvényes az engedélyem.

Így van.

Az engedélyem az Izrael Államban történő értékesítésre vonatkozik.

De a Területek még az izraeli kormányok szerint sem tartoznak Izrael Állam részéhez.

Nézze, az izraeli törvény előírja, hogy forgalmazzam a termékemet, bárhol is legyen a fogyasztó, aki a termékemet akarja.

Az ország határain belül.

Az is az ország területe.

Az nem.

Nézze, nem vagyok jogtudós.

Valamennyi izraeli kormány szerint a területek – Júdea és Szamária – nem Izrael Állam részei.

Oké.

Más a törvényi rendszer, más a jogrendszer.

Olyan beszélgetésbe visz bele, amihez nem értek. Tisztában vagyok azzal, hogy árusítok… Nem mondhatok nemet, és nem is akarok nemet mondani. Szeretnék mindenkinek eladni, aki igényli a termékemet.

Megértem. De azt mondom, hogy az Ön engedélye szerint ez csak Izrael Állam területén lehetséges, és a területeket nem tekintik Izrael Állam részének. Nemcsak a világ úgynevezett “antiszemita” nemzetei, hanem még Izrael összes kormánya sem. A megszállt területeket senki sem csatolta Izrael Államhoz.

Mit akar, mit tegyek most ezzel az információval?

Azért hívtam fel, hogy efelől érdeklődjek. Mert kialakult egyfajta vita arról, hogy ki döntött úgy, hogy abbahagyja a gyártást és az értékesítést Izraelben. És kiderült, hogy a döntés az Öné. Feltételeket szabtak Önnek a licenc meghosszabbítására, és Ön úgy döntött, hogy nem fogadja el, ezért valószínűleg leállítja Izraelben a gyártást és a forgalmazást. Igaz?

Először is 2022 végéről beszélünk. És én teljes meggyőződéssel hiszem, hogy miután Izrael, valamint a lakosok és a vevők a helyükre teszik a dolgokat, meg fogják érteni, hogy hibát követtek el. Ennyi az egész.

Mit vár az izraeliektől? Én például imádom a fagyiját.

Akkor elvárom, hogy megértse, hogy egy dél-izraeli gyár vagyok, 160 dolgozóval, és a gazdálkodóktól tejre, tejszínre és tojásra van szükségem, és fontos, hogy továbbra is dolgozzak és megélhessek.

Teljesen ön mellett vagyok. De a “bezárni vagy nem bezárni” döntés önön múlik. Nekem ésszerűnek tűnik a feltételük: az Ön engedélye évtizedekre szól, arra, hogy Izrael Államban gyárt és értékesít, és a Ben & Jerry’s Global betartatja ezt a feltételt, és nem járul hozzá, hogy Izrael Állam területén kívül forgalmazzon.

Maga nem ismeri azt a folyamatot, amelyet már több mint két éve átélek, ami onnan indult, hogy “Beer Tuvia-ban, egy elfoglalt falu földjén van a gyár, és hogy a palesztinoktól vett vizet használom.” Ennek sosincs vége.

De a Ben & Jerry’s Global nem engedett a szélsőségeseknek. Nem azt mondta, hogy “menjen ki a megszállt faluból, és ne használjon palesztin vizet”. Mindössze annyit mondtak, hogy csak Izrael Állam területén forgalmazzon, pontosan az engedélye szerint.

Kár belemenni ebbe a történetbe. Ha Haifán van, és van egy élelmiszerboltja…

Haifa Izrael Állam területén van.

Pillanat. Hallgasson végig. Ha Haifán van, és fagylaltot szeretne – nekem ki kell elégítenem az igényét. Bárhol is van az üzlet, amelyik a termékemet akarja. Nem vagyok jogász, és nem vagyok hajlandó arra, hogy diktáljanak nekem.

De hát ők eleve diktálnak Önnek. Jordániában vagy Libanonban nem forgalmazhatja a fagylaltját.

Hagyja.

Rendben.

A lehető legjobb fagyit készítem. A legjobb alapanyagokból.

Isteni a fagyija.

Végül a politika csak árt nekünk.

Nagyon remélem, hogy 2022 után is folytatja a termelést és az értékesítést Izrael Állam egész területén, pontosan az önnek adott licenc szerint.

Köszönöm.

Köszönöm. Viszlát.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz