A hét eleje az etno zenéké. Nem én döntök hétről hétre így, hanem a zenei programok szerkesztői.

15. vasárnap

Ősi hangok új szellemben: az Alawan zenekar. Hét zenész egyedi és eredeti akusztikus utazása a Negev-sivatagtól Galileáig úgy, hogy el sem mozdulunk az Inbal nézőteréről.

16. hétfő

Maradjunk az Inbalban. Gil Ron Shema és a Caffe Jallal showja is az egész ország bejárását ígéri. Héber és arab dalok, dallamok keverednek. A muzsika harmóniája a béke közös nevezője.

Hétfőn a Beit Romano emeletén Zene és Csend. Megkapó név egy zeneiskolának. 

Az egyik legszebb koncertemlékem a korona előttről a MusicaveSheket nyílt napja, ahol hét koncerten hét műfaj, hét zenei műhely mutatkozott be: a hét mester 70 tanítványa. Mert az iskola így működik: az izraeli zene gyökereit jelentő műfajok legkiválóbb muzsikusai maguk köré gyűjtik a legjobb tanítványaikat, és együtt zenélnek velük. 

A Beit Romanoban most hétfőn két koncert lesz: Abate Barihun etióp zenei workshopja és Elad Levy andalúz műhelye.

És hogy meglegyen a heti rendes tribútolás, a Terminal4-ben a sabat hétfőre esik majd. Tisztelgő koncert lesz ugyanis a Black Sabbath zenéje előtt a legendás Paranoid című lemez megjelenésének 50. évfordulóján.

A War Pigs, az Iron Man és a Paranoid dúlja majd szét a nyári esténket.

17. kedd

Noa, azaz Achinoam Nini úgy is jó, ha egy nagyzenekaros giga-showra tér haza, és akkor is, ha csak Gil Dorral duóban lép fel egy hangulatos jazzclub színpadán. A harminc évnyi együttműködés legutóbbi eseménye volt az Afterallogy című lemez. Most a csigaháznyi Shablulban lépnek fel ketten, kedden.

18. szerda

A héten teljes gőzzel dolgozik az Inbal, amely a Susan Delal Center kistestvére, és a néptánc, a népzene befogadó színháza. Szerdán a Falfula Groove koncertje lesz az iraki maqam zene jegyében. Ha a fado a portugál blues, a gnawa a marokkói, akkor a maqam az iraki blues zene. Egy iraki utazás kockázata helyett inkább a Falfula Groove zenei repülőszőnyegét javaslom: szerda este indul az Inbalból.

Ez már ilyen helyben-utazós hét lesz, úgy látszik. Az argentin származású Gabriel Palatchi triója például egy eklektikus utazásra invitál a tango, a latin jazz, a funk és keleti zene tájaira. Tel-Aviv HARASH 4 (ez a hely neve és címe).

Nehéz döntés elé állítom a Tel-Aviv környéki jazz-rajongókat. Szerdán még egy kihagyhatatlan koncert lesz a városban, a Zone-ban. Az Israel Jazz Orchestra Alon Yavnai zongoraművész-zeneszerzővel kiegészülve egy speciális estre készül. 

Yavnait bemutatni elég egy lista, hogy kikkel muzsikált együtt: Nancy Wilson, Hugh Masakela, Freddie Hubbard, Joe Lovano, Dave Liebman, Pacito de Rivera, Regina Carter, Bob Moses, Lewis Hayes…

Alon Yavnai a big band számára komponált, hangszerelt egy lemeznyi anyagot. Ezt most hallhatja majd a közönség először élőben. Meglepetés vendégeket is ígérnek, de a névsor még titok. The Zone – szerda. Ez viszont biztos.

Szerdán, 18-án kezdődik, és szombatig tart a nyár egyik legnagyobb zenei eseménye a Megiddo melletti Ein haShofet erdőben. Ez nagy falat lenne ebbe a gyorslistába. Írok róla a “Megiddo-különkiadásban”, amint végleges lesz a program.

19. csütörtök

A haifai Wunderbar sem marad ki a tribute-hullámból. Az itt fellépő zenekar becsvágya nem kisebb, mint a rock szörnyetegeinek szentelni a csütörtök estét. Monsters of Rock, Haifa Wunderbar.

A Harash4-ben is jártunk már a héten. Ha szabad a csütörtök esténk egy kis jazzrockra, akkor: The Hoog Band.

Az ajánlataim között ritkán szerepel villanyzene, az nem az én asztalom, de az olyan határesetek biztosan beférnek, mint a Stavroz. Az elektro-etno színtér nemzetközileg is jegyzett csapata újra itthon. A Barbyban csütörtökön.

20. péntek

Summertime jazz a Tel-avivi Művészeti Múzeumban: Sylvia és Hot Rio. Minden idők legizgalmasabb brazil dalai: a samba, a bossa nova és latin jazz slágerei.

21. szombat

Szombatra még maradt egy jazz-ajánlat a haifaiaknak: Kevork & Dan Group, Haifa, HaStudio.

Egy kis Hip-hop & groove a tel-aviviaknak. A saláta összetevői: Groove Salad, OBD, Cedric, Goril, Shahak. A hely: Lincoln 19.

A Covid-rendelkezések betartása minden koncerthelyszínen másképp fog történni a helyek adottságai miatt. Tájékozódjatok!

Remélem, nem marad el buli!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.