Történelmi jelentőségű látogatást tesz Marokkóban Jair Lapid izraeli külügyminiszter

Történelmi jelentőségű látogatást tesz Marokkóban Jair Lapid izraeli külügyminiszter a két ország kapcsolatainak erősítésért – jelentette az izraeli média szerdán.

Közel két évtizedes szünet után látogat el újra izraeli külügyminiszter az észak-afrikai országba, ahol legutóbb 2003-ban történt ilyen magas szintű hivatalos izraeli diplomáciai esemény – hangsúlyozta a The Times Of Israel című, angol nyelvű izraeli hírportál.

Lapid szerdán kezdődött kétnapos marokkói útján megnyitja az izraeli kapcsolatok irodáját Rabatban, és találkozik marokkói kollégájával, Nasser Bouritával. Jeruzsálem és Rabat tavaly kötött megállapodást a kapcsolatok helyreállításáról, amelyek 2000 után, a második intifáda (palesztin felkelés) idején szakadtak meg.

A két állam mindeddig nem létesített teljes körű kapcsolatokat egymással, de a lapnak nyilatkozó izraeli tisztségviselők szerint Rabat végül magasabb szintre emeli a kapcsolatokat, és létrejöhet a legmagasabb szintű diplomáciai viszony. Egyelőre ugyanis csak kölcsönös diplomáciai irodákat, és nem követségeket nyitnak.

“Ez a történelmi látogatás a régóta fennálló barátság folytatása, amelynek mély gyökerei és hagyományai vannak a marokkói zsidó közösség és a marokkói származású izraeliek jelentős csoportja körében” – emelte ki közleményében Lapid a több mint egymilliós lélekszámú, marokkói gyökerű izraeli közösségre utalva, melynek tagjai rendszeresen látogatják az észak-afrikai országot.

Csütörtökön Lapid Casablancába utazik, ahol találkozik a helyi zsidó közösség képviselőivel is, és együtt imádkozik velük az ottani Beth-El zsinagógában.

“Ez a látogatás a politika és a gazdaság számára is fontos esemény lesz, tovább dolgozunk új lehetőségeket és innovációt hozó megállapodásokon országaink számára” – tette hozzá az izraeli külügyminiszter, akit elkísért útjára Meir Cohen, marokkói származású népjóléti miniszter, a Van Jövő nevű pártjának egyik vezető politikusa, valamint minisztériumának több vezetője.

Korábban a marokkói származású David Levy látogatott el külügyminiszterként, még 1999-ben, az észak-afrikai országba. Majd 2003-ban Szilvan Salom, az izraeli diplomácia akkori vezetője próbálta helyreállítani egy vizit során a diplomáciai kapcsolatokat – akkor eredménytelenül. Azóta a hivatalos kapcsolatok hiánya mellett is utazhattak izraeli turistacsoportok Marokkóba, és a fegyverkereskedelemben is születtek megállapodások, Az első közvetlen kereskedelmi járat azonban csak az idén júliusban indulhatott el, hét hónappal a kapcsolatok normalizálásáról kötött tavaly decemberi egyezmény után.

A két ország közeledését Donald Trump akkori amerikai elnök hozta tető alá egy olyan átfogó megállapodás részeként, amelyben Washington elismerte a marokkói szuverenitást Nyugat-Szahara felett, ahol több évtizedes területi vita alakult ki Marokkó és az Algéria által támogatott Polisario Front között. Ez a mozgalom ugyanis önálló államot kíván létrehozni a foszfátban gazdag egykori spanyol gyarmat, Nyugat-Szahara területén.  

Lapid öt héttel ezelőtt, első izraeli külügyminiszterként, az Egyesült Arab Emírségekbe is ellátogatott. Izrael amerikai közvetítéssel további két állammal, Bahreinnel és Szudánnal is normalizálta kapcsolatait Donald Trump idején.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.