5 fontos infó a gázai kivonulásról

Izrael 16 évvel ezelőtt vonult ki a Gázai övezetből

Illusztráció: 61

Az elmúlt napokban volt a 16 éves évfordulója a gázai kivonulás végrehajtásának, amelynek során kiürítették a Gázai övezetben található izraeli településeket, valamint számos észak-szamáriai települést, az izraeli hadsereg pedig kivonult az övezetből. 2005 nyara óta a jobboldali tábor és a telepesmozgalom újra és újra olyan kritikákat fogalmazott meg, amelyek szerint a kivonulás hiba volt, és ártott az állambiztonságnak. A 16. évforduló alkalmából következzen itt öt tény, amit fontos tudni a gázai kivonulásról:

1A gázai rakétákat az elszakadás előtt kezdték lőni ránk

A kivonulás ellenzői előszeretettel hangoztatják, hogy “kivonultunk Gázából – erre rakétákat kaptunk”. De ez távol van az igazságtól. Már 2001-ben, négy évvel a kivonulás előtt a Gázai övezet terrorszervezetei megkezdték a rakétázást és aknavetők indítását, és folyamatosan javították azok képességeit még a kivonulás előtt. A kivonulás előtti öt évben mintegy 2500 robbanó akna indult Gázából. Nem vitás, hogy a kivonulás óta a Hamasz és a többi szervezet több rakétát lőtt ki izraeli területre, de ennek oka az, hogy az IDF-erők és a polgári lakosság messzebb került tőlük, és nincs más lehetőségük kárt okozni Izraelnek. Nem szabad elfelejteni, hogy bár Izrael déli területét 2005 óta több ezer rakétatámadás érte, a Gázából való kivonulás előtt az öngyilkos merényletek és bombarobbantások rutinszerűek voltak, és számos civil és katona életét követelték. Gyakorlatilag ez volt a kivonulás egyik fő oka.

2A kivonulás óta jóval kevesebb izraelit öltek meg a gázai lövöldözés következtében

Többféleképpen lehet válaszolni arra a kérdésre, hogy a gázai kivonulás ártott-e vagy éppen segített az állam biztonságának, de van egy különösen pontos mérőszám: a gázai palesztin terror okozta halálesetek száma előtte és utána. Nos, ebben az indexben a számok önmagukért beszélnek: a leválás előtti öt évben 162 izraelit öltek meg a gázai terrorizmus következtében. Az azóta eltelt 16 évben – több mint háromszor annyi idő alatt – eddig 161 embert öltek meg, közülük 72-t az Erős Szikla hadműveletben 2014-ben. Az emberi életek szempontjából kétségtelen, hogy a kivonulás jelentős biztonsági javulást eredményezett.

3Még azután is, hogy a Hamasz átvette az irányítást a Gázai övezet felett, Netanjahu tovább erősítette a szervezetet

Benjamin Netanjahu ellenzéki vezetőként gyakran azt állította, hogy az elszakadás hiba volt, és hogy a Hamasz emiatt vette át az irányítást Gáza felett, de a tények mást mutatnak. Netanjahu nemcsak hogy négyszer szavazott a kivonulási terv végrehajtása mellett, hanem az évek során a vezetése alatt álló kormányok semmit sem tettek azért, hogy gyengítsék a Hamasz uralmát a Gázai övezetben – éppen ellenkezőleg. Az Izrael és a Hamász közötti ismételt összecsapások csak megerősítették a szervezetet, és ami tovább erősítette, az a katari pénzek Netanjahu általi átutalása. Az ellenzék vezetője, ugyanaz, aki 2009 -ben megígérte, hogy miniszterelnökké választása esetén megbuktatja a Hamaszt, évekkel később azt mondta, hogy “aki ellenzi a palesztin államot, annak támogatnia kell a pénzeszközök Gázába történő átutalását. A Ciszjordániában lévő Palesztin Hatóság és a gázai Hamasz szétválasztásának fenntartása akadályozza meg a palesztin állam létrehozását.”

4A terv végrehajtása nem volt kudarcmentes

Még akkor is, ha az elszakadás pozitív eredményeket hozott Izrael számára, nem szabad figyelmen kívül hagynunk annak problémás aspektusait. Már a program végrehajtása előtti napokban is kritikákat lehetett hallani – többek között a program támogatói részéről – annak tervezett módjáról. Akárcsak akkor, ma is azt állították, hogy hiba volt egyoldalú kivonulást végrehajtani a Palesztin Hatósággal kötött megállapodás nélkül. Az IDF-erők szinte azonnali evakuálásáról szóló döntés, hogy azt nem fokozatosan, és nemzetközi felügyelet és részvétel nélkül hajtották végre, szintén kritikát váltott ki.

5Egyetlen jobboldali kormány sem próbált visszatérni Gázába

A gázai kivonulás óta eltelt 16 évből 12-ben Benjamin Netanjahu vezette jobboldali kormányok irányították Izraelt. Ebben az időszakban jó néhány jobboldali politikus – köztük miniszterek – kérte a Gázai övezet megtámadását és újbóli megszállását. Bezalel Smotrich volt közlekedési miniszter idén bejelentette, hogy “Izrael visszatér Gázába. Ez nem kérdés, csak az, hogy mikor.” Yuval Steinitz volt pénzügyminiszter korábban azt mondta, hogy Gázát el kell foglalni, és a múltban Ayelet Shaked miniszternő is bejelentette, hogy “terítéken van a Gázai övezet megszállása”. A jobboldali miniszterek határozott bejelentései ellenére a Netanjahu-kormányok soha nem gondoltak, nem próbáltak vagy szándékoztak visszatérni Gázába a kivonulás után, az azzal járó károkat érintő bírálatok ellenére. Lehet, hogy Netanjahu és miniszterei is megértették, hogy az elszakadás Izrael javára vált?

FORRÁS61