Ne engedjünk a logikátlan vallási kényszernek

A jövő héttől, a szombatév (snat smita) kezdetével szinte minden zsidó településen abbahagyják a fák, bokrok és virágok ültetését. A Zsidó Nemzeti Alap, az Izraeli Védelmi Erők, a nagy közműcégek és állami intézmények is leállítják a növényültetést. Az évek során a rabbik különféle megoldásokat találtak a szombatév által a mezőgazdaságnak okozott problémákra. Közülük talán a legismertebb az “értékesítési engedély”, amely lehetővé teszi a mezőgazdasági termékek értékesítésének folytatását a föld nem zsidóknak történő szimbolikus eladása után. De a településeken található nem gyümölcsfákra nincs megoldás. A kertészek abbahagyják az ültetést, és várják a következő évet.

Ez a rendelet nyilvános vita és mindenféle kérdésfeltevés nélkül érvényes az ultraortodox, a vallásos és a világi városokban egyaránt. A Haaretz felmérése szerint még azok a települések is, amelyek folytatni kívánják az ültetést, mint például Tel-Aviv, félnek ezt nyilvánosan beismerni.

Ez egy teljesen logikátlan vallási kényszer. A klímaválság idején, amikor a fák az első védelmi vonalunk a globális felmelegedés ellen, és az üvegházhatású gázok elnyelésének leghatékonyabb eszközei, ez roppant furcsa döntés. Eredetileg a smita a környezeti és társadalmi értékeket szolgálta: időt adott a földnek és az embereknek a felépülésre. Napjainkban egy újabb kényszerré vált, mely a környezeti és társadalmi értékeket, a városok emberi életre való alkalmassá tételét károsítja.

A városi fák nem luxus vagy dekoráció, hanem az infrastruktúra nélkülözhetetlen és szerves részei. Árnyékot adnak, és elviselhetővé teszik az utcákon való gyaloglást vagy kerékpározást, enyhítik a városi hőszigetet, megszűrik a levegőt a szennyezéstől, megőrzik a biológiai sokféleséget, lehetővé teszik a víz földbe szivárgását, megakadályozzák az árvizeket és így tovább. Izrael számos önkormányzata megértette a fák fontosságát a városi életben, és folyamatos ültetési akciókat jelentettek be.

- Hirdetés -

Ennek az erőfeszítésnek a leállítása egy évre minden logikát nélkülöz. A szombatév olyan fák kivágását is eredményezheti, amelyek rendes évben átültetésre kerültek volna, csak hogy elkerüljék az újratelepítést, ami szintén tilos a smita évben. Oded Forer földművelésügyi és Tamar Zandberg környezetvédelmi miniszternek követelnie kell, hogy a főrabbik találjanak olyan halachikus megoldást, amely lehetővé teszi a fa- és növényültetés folytatását. A polgármestereknek ugyanakkor észhez kell térniük, és ki kell jelenteniük, hogy folytatni kívánják az ültetést.

Héberről fordította: frankpeti

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz